Υγεία

Το Doodle της Google τιμά τον Γεώργιο Παπανικολάου

Το Doodle της Google τιμά τον Γεώργιο Παπανικολάου
13 Μαΐου 2019, 11:20
Με αφορμή την γέννηση του στις 13 Μαΐου 1883 του μεγάλου ερευνητή . 

Τον Γεώργιο Παπανικολάου, με καταγωγή από την Κύμη, τιμά σήμερα η Google με το Doodle της. Ο διάσημος Έλληνας γιατρός, βιολόγος και ερευνητής, έχει γίνει γνωστός στην ιστορία για την πρωτοποριακή κυτταροδιαγνωστική μέθοδο που ανακάλυψε, γνωστή ως Τεστ Παπ.

Ο Γεώργιος Παπανικολάου γεννήθηκε στις 13 Μαΐου 1883 και τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στην Κύμη. Επειτα, σε ηλικία 15 ετών εισήλθε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μόλις στα 21 έτη πήρε το πτυχίο του. 

Στη συνέχεια εκπλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία και ο πατέρας του, τού πρότεινε να ακολουθήσει το δρόμο του στρατιωτικού ιατρού. Ο γνωστός ερευνητής απέρριψε την πρόταση αυτή με το εξής γραμμα: «Όχι δεν θέλω να γίνω στρατιωτικός γιατρός. Θέλω να μείνω ελεύθερος, να αισθανθώ την χαρά που δίνει ο αγών της ζωής. Εμένα δεν με τρομάζει το πέλαγος. Θέλω την ελευθερία μου, την γλυκιά μου ελευθερία».

Ετσι, ο Γιώργος Παπανικολάου παρόλο τις αρκετές δυσκολίες που αντιμετώπισε στη ζωή του, ακολούθησε το όνειρο του και σήμερα το "Τεστ-Παπ" χρησιμοποιείται παγκοσμίως για την διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, επί της προκαρκινικής δυσπλασίας και άλλων κυτταρολογικών ασθενειών του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος, χαρίζοντας ζωή στις γυναίκες όλου του κόσμου.