Έρχονται χρεώσεις στις αναλήψεις από τα ΑΤΜ

Έρχονται χρεώσεις στις αναλήψεις από τα ΑΤΜ
20 Μαΐου 2019, 09:10
A+ A-
Οι Τράπεζες θέλουν να επιβάλλουν την χρήση καρτών σε όλες τις συναλλαγές και την σταδιακή κατάργηση των μετρητών.

Φουντώνουν όλο και περισσότερο τα σενάρια για μια πανευρωπαϊκή, κοινή πολιτική των Τραπεζών, στην αντιμετώπιση των αναλήψεων χρημάτων από τους καταναλωτές από τις Αυτόματες Ταμειακές Μηχανές ( ΑΤΜ).

Μέχρι σήμερα η ανάληψη χρηματικών ποσών δεν επιβαρύνεται με κάποιο ποσό, εκτός κι αν αφορά άλλη τράπεζα, διαφορετική από το αυτόματο μηχάνημα συναλλαγών που πάει ο πελάτης.

Τώρα, στην Ευρώπη γίνεται ήδη συζήτηση για το πώς θα μπορούσε να επιβληθεί έστω κι ένα μικρό τέλος στις αναλήψεις μέσω ΑΤΜ το οποίο θα οδηγούσε σε μεγάλη αύξηση του τζίρου των τραπεζών.

Η βρετανική ένωση καταναλωτών Which τονίζει ότι σε 1.700 ΑΤΜ έγινε αλλαγή λειτουργίας τους και άρχισαν να χρεώνουν προμήθεια στις αναλήψεις μετρητών από τις αρχές της χρονιάς. Η αλλαγή αυτή αφορά ΑΤΜ που λειτουργεί η εταιρεία Cardtronics, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, αποτελεί διαρκή προσπάθεια των Τραπεζών να να επιβάλλουν την χρήση καρτών σε όλες τις συναλλαγές και την σταδιακή κατάργηση των μετρητών, καθώς η διακίνηση μετρητών έχει μεγάλο κόστος για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία. 

Τα μετρητά, πέρα από την εκτύπωση απαιτούν πολύ αυξημένα μέτρα ασφάλειας για την μεταφορά και την διατήρησή τους και τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι η επιβολή προμήθειας στις αναλήψεις μετρητών θα επεκταθεί με γρήγορα βήματα στην Ευρώπη. 

Επιστροφή