Παιδεία

Είμαστε δίπλα σας παιδιά!

26 Ιανουαρίου 2011, 07:30
Τριαντατρείς μαθητές δικάζονται αύριο και οι συμμαθητές τους συμπαρίστανται στην πρωτόγνωρη εμπειρία που θα περάσουν.

Τριαντατρείς μαθητές του 1ου Λυκείου Χαλκίδας κάθονται στο εδώλιο του κατηγορούμενου αύριο Πέμπτη. Κατηγορούνται ότι προξένησαν φθορές στο σχολείο τους κατά τη διάρκεια καταλήψεων.

Είναι σωστό να οδηγούνται σε δίκη μαθητές; Το ερώτημα αυτό θέσαμε σε συμμαθητές των παιδιών στο 1ο Λύκειο και όλοι τους συμφώνησαν ότι είναι αδιανόητο να ποινικοποιείται η σχολική ζωή και να σύρονται μαθητές στα δικαστήρια λες και είναι εγκληματίες.

Η Ισμήνη Πετροπούλου (φωτό δεξιά) τονίζει: " Θεωρώ απαράδεκτο να έρχονται μαθητές αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη και είμαι έτοιμη να συμπαρασταθώ στα παιδιά, με όποιο τρόπο κρίνει το μαθητικό συμβούλιο". 

Ως επίδειξη εξουσίας και δύναμης του δυνατού, απέναντι στον αδύνατο, θεωρεί τη συγκεκριμένη δίκη η Κωνσταντίνα Πατσιούρη (φωτό αριστερά). Στην προκειμένη περίπτωση δυνατοί είναι οι καθηγητές και αδύνατοι οι μαθητές.

Μέλος του 15μελους συμβουλίου των μαθητών είναι ο Κλήμης Μαρκόπουλος (φωτό κάτω δεξιά) και επισημαίνει:" Θα σταθούμε στο πλευρό των παιδιών και θέλουμε το ίδιο να πράξουν και οι καθηγητές μας, γιατί οι εκπαιδευτικοί ασκούν ένα λειτούργημα, το οποίο πάνω από όλα προϋποθέτει να αγαπούν τα παιδιά. Ήταν λάθος που επιλέχθηκε η δικαστική οδός, έπρεπε να αντιμετωπιστεί με διαφορετικό τρόπο το ζήτημα."

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Θανάσης Σούλας (φωτό αριστερά), ο μικρότερος που μας μίλησε αφού φοιτά στην Α΄Λυκείου. Με αφοπλιστικό τρόπο παρατήρησε: " Όταν υπάρχουν κινητοποιήσεις θα γίνουν και ζημιές. Οι μεγαλύτεροι προξενούν πολύ μεγαλύτερες ζημιές σε απεργίες και καταλήψεις δρόμων και λιμανιών, όμως δύσκολα περνάνε την πόρτα των δικαστηρίων. Δεν είναι σωστό να λερωθεί το ποινικό μητρώο των παιδιών."

Οι Ανέστης Κουρούμπας και Γιώργος Μπαλάνος ( φωτό κάτω) λένε κι αυτοί το ίδιο πράγμα, ότι δηλαδή κακώς επιλέχθηκε η δικαστική οδός και σημειώνουν: " Οι μαθητές δεν είναι εγκληματίες." 

 Τώρα δεν ξέρω εσείς τι πιστεύετε, αλλά τα παιδιά, ανάμεσα στ΄άλλα,  είπαν μια μεγάλη αλήθεια. Η ελληνική κοινωνία ανέχεται τόσα και τόσα από διάφορες επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες, στους μαθητές θα πρέπει να εξαντλήσει την αυστηρότητά της; Ελπίζουμε οι δικαστές της υπόθεσης να την εξετάσουν ανθρώπινα. 

¶λλωστε για πολύ σοβαρότερα αδικήματα οι πολιτικοί στην Ελλάδα έχουν ως καραμέλα τη φράση " Όχι στην ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου." Γιατί λοιπόν να μην συμφωνήσουμε κι εμείς με τους μαθητές, που λένε " Όχι στην ποινικοποίηση της σχολικής ζωής". Δεν έχουν καθόλου άδικο... 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σχολεία: Με ...ατομική ευθύνη η επιστροφή των μαθητών στα θρανία (VIDEO)

Σχολεία: Με ...ατομική ευθύνη η επιστροφή των μαθητών στα θρανία (VIDEO)
Παιδεία
[15/08/2022 - 08:27]

Τι ανέφερε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου. ...περισσότερα

ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι πίνακες με τους προσληφθέντες στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας

ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι πίνακες με τους προσληφθέντες στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας
Παιδεία
[12/08/2022 - 09:20]

Θα λειτουργήσουν φέτος 51 Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας και 7 Πειραματικές ΕΠΑΣ. ...περισσότερα