Πολιτισμός

ΟΡΕΙΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ «ΣΩΚΡΑΤΗΣ» - Διέσχισαν την Εύβοια στη μνήμη του Σωκράτη Καραμπά

11 Ιουλίου 2019, 15:15
Μέλη και φίλοι του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων ΑμεΑ «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ» Χαλκίδας

Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων ΑμεΑ «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ» Χαλκίδας διοργάνωσε τον ορεινό δρόμο «ΣΩΚΡΑΤΗΣ», από τις 29 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου 2019, στη μνήμη του μέλους του Σωκράτη Καραμπά.

Στον Σωκράτη, που έφυγε πρόωρα και άδικα από τη ζωή, αφιέρωσε ο Ηλίας Καραμπάς (φωτο πάνω, στην κορυφή της Δίρφυς και κάτω) και το συγκινητικό τετράστιχο:

Ήσουν ανθός του πρωινού


Γλυκύτατό μου φώς μου


Καλό ταξίδι αλαργινό


Με τα πουλιά του κόσμου.
              

Ο μπαμπάς σου

Φιλανθρωπικός ο σκοπός

Κύριος σκοπός της δράσης ήταν η συγκέντρωση χρημάτων για την αγορά απαραίτητου εξοπλισμού (κρεβάτια φυσιοθεραπείας, στρώματα, τραπέζια και καρέκλες λογοθεραπείας και εργοθεραπείας), για το νέο κέντρο δημιουργικής απασχόλησης του συλλόγου που θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το Σεπτέμβριο του 2019.

«Επίσης, τρέξαμε για την ανάδειξη της ομορφιάς της ορεινής φύσης της Εύβοιας και την προστασία της από τις πιέσεις που δέχεται εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας», όπως τόνισαν μέλη του συλλόγου και πρόσθεσαν:

«Ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία σε όλο σχεδόν το μήκος της Εύβοιας. Μια δεμένη ομάδα αθλητών και υποστηρικτών. Στο δρόμο μας καταιγίδες, ανεμοθύελλες, απέραντη ομορφιά, πρωινά ξυπνήματα πριν χαράξει ο ήλιος.

Η ποίηση του να τρέχεις στις κορυφογραμμές, η εμφάνιση των παρεμβάσεων του ανθρώπου στην ορεινή φύση, η αγάπη, η αλληλεγγύη, ο συνεπέστατος εθελοντισμός, οι υπερβάσεις ανθρώπων και συνθηκών, η ανάβαση συμβολικά του Σωκράτη μας στην αγαπημένη του Δίρφυ.

Τα απρόοπτα, οι συναντήσεις με ανθρώπους του καθημερινού μόχθου στην ύπαιθρο, η επικοινωνία και θερμή σχέση με τοπικούς συλλόγους,  το γέλιο και η χαρά της Μαρίας στο καρότσι (σ.σ. φωτο κάτω) στη Δίρφυ και στους Στρόπωνες».

Ιδέα του Ηλία Καραμπά

Ο σύλλογος ήταν ο διοργανωτής και είχε και την ευθύνη του δρόμου. Για την προετοιμασία και την υλοποίηση του εργάστηκαν πολλοί άνθρωποι, με συντονιστή τον Ηλία Καραμπά, Καθηγητή Φυσικής Αγωγής, δρομέα και ορειβάτη, ο οποίος είχε την ιδέα να γίνει δρομικά η διάσχιση της Εύβοιας από βορρά προς νότο για την ενίσχυση του συλλόγου.

Έκανε επίσης το σχεδιασμό και την καταγραφή των διαδρομών, με τη συνεπή βοήθεια του Γιάννη Δήμου, Καθηγητή Φυσικής Αγωγής, δρομέα και ορειβάτη. Συνέβαλαν ακόμα η Ανδριανή Δόμβρου (μαραθωνοδρόμος), ο Πάνος Μακρινός (δρομέας) και ο Βαγγέλης Αγγέλου.

Ο ορεινός δρόμος «ΣΩΚΡΑΤΗΣ» - διάσχιση της Εύβοιας, έγινε για πρώτη φορά συμβολικά και κανείς από τους αθλητές δεν  έτρεξε όλη την απόσταση των 250 χιλιομέτρων, γιατί οι αθλητές έτρεχαν σε δύο ομάδες, άλλοι το πρωί και άλλοι το απόγευμα.

Δεν έμεινε ακάλυπτο ούτε ένα μέτρο των διαδρομών. Οι αθλητές Κατερίνα Μούτουπα (σ.σ. και γιατρός) και Ηλίας Καραμπάς κάλυψαν τα περισσότερα χιλιόμετρα κυρίως της πρωινής ζώνης.

Στη δράση συμμετείχαν εθελοντικά δρομείς, ορειβάτες και ομάδα υποστήριξης.  Όλοι οι αθλητές και υποστηρικτές ήταν απολύτως εθελοντές, με συνέπεια και ευσυνειδησία. ¶λλος λιγότερο και άλλος περισσότερο συνέβαλαν και οικονομικά για την προετοιμασία και υλοποίηση του δρόμου.

Συγκινητικός τερματισμός

Όλοι οι παρόντες, δρομείς και υποστηρικτές, έτρεξαν μέρος της τελευταίας διαδρομής και  στα τελευταία δύο χιλιόμετρα ενώθηκαν και τερμάτισαν όλοι μαζί κατασυγκινημένοι και πιασμένοι χέρι –χέρι στην πλατεία Καρύστου.

Τους υποδέχθηκαν ο τοπικός σύλλογος ΑμεΑ «χέρι –χέρι», το χορευτικό συγκρότημα «Ανεμοπύλες», οι οποίοι χόρεψαν τον τοπικό χορό Καβοντορίτικο, ο Δήμαρχος Καρύστου κος Ραβιόλος, η κα Βερούχη, πρόεδρος της Δημ.Κοινότητας Καρύστου και ο κος Λυκούδης. Δόθηκαν αναμνηστικά νομίσματα από το Δήμο Καρύστου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του συλλόγου: «Οι αθλητές και ο σύλλογος μας υποστηρίξαμε από την αρχή έως το τέλος τις απόψεις μας για την προστασία της ορεινής φύσης και το δηλώσαμε και στα τελευταία μέτρα, όταν χρειάστηκε.» Συγκινητική ήταν η επικοινωνία με το σύλλογο ΑμεΑ «χέρι-χέρι». Ο Στέφανος Γανωτής έπαιξε τραγούδια για τα μέλη του συλλόγου και τραγούδια που άρεσαν στο Σωκράτη μας. "Τα δάκρυα μας και οι ευχές σκόρπισαν στην αύρα της θάλασσας, στους ανέμους της Καρυστίας για να φτάσουν ψηλά εκεί. Όλα τελείωσαν με μια μεγάλη αγκαλιά. Σωκράτη παντού θα σ΄ αγαπάμε. Ο σύλλογος μας συνεχίζει τον αγώνα του".

Ποιοι συμμετείχαν

Στον ορεινό δρόμο «ΣΩΚΡΑΤΗΣ» έτρεξαν οι:

Ηλίας Καραμπάς

Κατερίνα Μούτουπα

Πάνος Μακρινός

Ανδριανή Δόμβρου

Γιάννης Δήμου

Βαγγέλης Σκλαβούνης

Μίλτος Μπαράκος

Δημήτρης Μανάριας

Γιάννης Ρίπης

Ευάγγελος Κάτρης

Χρήστος Ραυτόπουλος

Χατζηβασιλείου Μαρία

Νίκος Καρατζάς

Βαγγέλης Χριστούλας

Γιώργος Κωστάκης

Κωνσταντίνος Καλλιανιώτης

Ταξιάρχης Κοκονός

Αχιλλέας Κατσαρέλιας

Βελισσάριος Χρυελγής

Ιωάννα Ρηγοπούλου

Στην ομάδα υποστήριξης συμμετείχαν οι:

Μιχαέλα Ναλμπάντογλου

Μαρία Σκαρλή

Μαριάννα Καραβά

Γεωργία Νικηφοράκη

Γιώργος Κωστάκης

Βαγγέλης Αγγέλου

Ταξιάρχης Κοκονός

Βαγγέλης Χριστούλας

Στέφανος Γανωτής 

Μπορείτε να συνεισφέρετε οικονομικά στο σύλλογο, μέσω της πλατφόρμας χρηματοδότησης: https://www.giveandfund.com/giveandfund/project/Socratis

ή να κάνετε κατάθεση στον λογαριασμό IBAN:

GR 6402601170000100200792149 / Τράπεζα Eurobank.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι Χαλκιδέοι τίμησαν τη μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Παύλου

Οι Χαλκιδέοι τίμησαν τη μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Παύλου
Πολιτισμός
[23/10/2019 - 09:13]

Κατά την παρουσίαση του βιβλίου " ¶κουσε με καλό μου Παιδί". ...περισσότερα

ΦΥΛΛΑ: Πανηγυρίζει η Μονή Αγίου Γεωργίου Αρμά

ΦΥΛΛΑ: Πανηγυρίζει η Μονή Αγίου Γεωργίου Αρμά
Πολιτισμός
[22/10/2019 - 16:16]

Διαβάστε πότε είναι το πανηγύρι, στο οποίο θα μοιραστεί ευλογημένο φαγητό. ...περισσότερα