ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ: Ποιο κόμμα ζητά την επαναφορά της θανατικής ποινής;

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ: Ποιο κόμμα ζητά την επαναφορά της θανατικής ποινής;
15 Ιουλίου 2019, 14:12
A+ A-
Για τους παιδεραστές, δουλέμπορους και εμπόρους ναρκωτικών

Την αυστηριοποίηση των ποινών για συγκεκριμένα εγκλήματα ζητά το  κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου «Ελληνική Λύση» που κατάφερε και μπήκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο στις πρόσφατες εθνικές εκλογές.

Ζητούν τη διενέργεια δημοψηφίσματος στη χώρα μας, έτσι ώστε οι Ελληνες πολίτες να αποφασίσουν για την τιμωρία των παιδεραστών. Η τιμωρία που προτείνουν έχει τρεις επιλογές: Πρώτη επιλογή: Θανατική ποινή. Δεύτερη επιλογή: Ισόβια κάθειρξη και τρίτη επιλογή: Χημικό ευνουχισμό. Αφορμή στάθηκε η πρόσφατη απόφαση της Ουκρανίας για τον χημικό ευνουχισμό των παιδεραστών.

Μάλιστα εκτών των εγκλημάτων της παιδεραστίας κάνουν λόγο για ακόμη δύο «κατηγορίες εγκληματιών», των δουλεμπόρων και των εμπόρων ναρκωτικών, με τιμωρίες την θανατική ποινή ή την ισόβια κάθειρξη.

Πότε καταργήθηκε η θανατική ποινή στην Ελλάδα;

Η Ελλάδα κατήργησε τη θανατική ποινή το 1993, υπό την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου. Η συνταγματική θέσπιση της κατάργησης έλαβε χώρα το 2001, σε συνταγματική αναθεώρηση.

H τελευταία φορά που εκτελέστηκε

Η τελευταία εφαρμογή της ήταν το 1972. Ο 27χρονος Βασίλης Λυμπέρης καταδικάστηκε σε θάνατο με την κατηγορία ότι έκαψε ζωντανή την 24χρονη σύζυγό του, την 55χρονη μητέρα της, τη δίχρονη κόρη του και τον ενός έτους γιο του, μέσα στο σπίτι τους στο Χαλάνδρι. Ο Λυμπέρης δεν ήταν μόνος αλλά προέβη στο έγκλημα με άλλους 3 φίλους του, ένας εκ των οποίων ήταν ο πρώτος που απέφυγε τη θανατική ποινή λόγω του νεαρού της ηλικίας του (18 ετών) και εξέτισε κάθειρξη 20 ετών.

 

Επιστροφή