Ο Chef Προτείνει

Κολοκυθόπιτα γλυκιά

Κολοκυθόπιτα γλυκιά
23 Ιουλίου 2019, 07:00
Γεύση και νοστιμιά

Η κολοκύθα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, στα οποία οφείλεται και το χρώμα της. Επίσης, περιέχει βιταμίνες A, C και μαγνησίο. Οι σπόροι της είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών και λιπαρών οξέων. Λόγω των παραπάνω, η κολοκύθα εμφανίζει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, βοηθά στην υγεία του δέρματος, έχει διουρητική δράση, ενώ έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωσή της βελτιώνει τη διάθεση και καταπολεμά την κατάθλιψη.

Υλικά συνταγής

1½ πακέτο φύλλο κρούστας
800γρ. κολοκύθα τριμμένη στο χοντρό τρίφτη 
1 φλιτζ. καρύδι χοντροκομμένο
2 φλιτζ. ζάχαρη
1 φλιτζ. σταφίδες
2 κ.σ. σουσάμι
1 βανίλια
½ κ.γ. κανέλα 
½ κ.γ. γαρίφαλο (ή μοσχοκάρυδο)
1 φλιτζ. ελαιόλαδο

Τι κάνουμε

Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά (εκτός από τα φύλλα και το ελαιόλαδο) σ' ένα τρυπητό και τα αφήνουμε ώστε να φύγουν τα υγρά τους. Βάζουμε ένα μπολ κάτω από το τρυπητό ώστε να κρατήσουμε το ζουμί. Λόγω του ότι είναι χρονοβόρα διαδικασία, αν πρόκειται να φτιάξουμε την πίτα το μεσημέρι, καλά είναι να κάνουμε τη διαδικασία αυτήν το πρωί.
Σ' ένα ταψί, βάζουμε 3 φύλλα κρούστας (τα αλείφουμε με ελαιόλαδο), γέμιση, 3 φύλλα, γέμιση και στο τέλος άλλα 3 φύλλα.
Υπάρχουν δύο τρόποι για να ψήσουμε την πίτα.
1ος τρόπος: Κόβουμε την πίτα σε κομμάτια, ρίχνουμε από πάνω τα υγρά της (που έχουμε μαζέψει στο μπολ) και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 °C για μια ώρα
2ος τρόπος:Κόβουμε την πίτα σε κομμάτια, την ψήνουμε για 45 λεπτά, βγάζουμε το ταψί, ρίχνουμε από πάνω τα υγρά της και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ένα τέταρτο ακόμα.

 

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κέικ με πετιμέζι

Κέικ με πετιμέζι
Ο Chef Προτείνει
[27/09/2019 - 10:33]

Το πολύτιμο σιρόπι της φύσης   ...περισσότερα