Εργατικά

Προειδοποίηση για τους βαμβακοπαραγωγούς της Εύβοιας

Προειδοποίηση για τους βαμβακοπαραγωγούς της Εύβοιας
4 Αυγούστου 2019, 10:18
Τι πρέπει να προσέξουν για την σωστή ανάπτυξη της φυτείας τους.

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Ευβοίας, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας στο Βαμβάκι», ενημερώνουν  τους βαμβακοκαλλιεργητές της Εύβοιας για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας στο πραγματικό καλλιεργητικό χρόνο ανάπτυξης των βαμβακοφύτων.

Αφορά τη χρονική περίοδο από την έναρξη της ανθοφορίας  μέχρι την καρποφορία με καρπόδεση του 50% των ανθέων  και τη δημιουργία μέγιστης αυτοάμυνας της βαμβακοφυτείας για όλη τη καλλιεργητική περίοδο        

Η τακτική    παρακολούθηση της καλλιέργειας από τους παραγωγούς και η εφαρμογή των καλλιεργητικών πρακτικών  στο σωστό χρόνο ,θα συμβάλλουν στην επίτευξη του παραπάνω στόχου                                                               

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

α. Οι βροχοπτώσεις που επικράτησαν στα μέσα του 2ου 10ημερου του Ιουλίου είχαν σαν αποτέλεσμα την υπερβολική  ανάπτυξη των βαμβακοφυτειών. Αυτό έκανε  επιτακτική την ανάγκη για χρήση ανασχετικών ανάπτυξης. Η εφαρμογή των ανασχετικών  σε συνδυασμό με την άνοδο της θερμοκρασίας βελτίωσε την εικόνα των βαμβακοφυτειών που σήμερα η αναπτυξή τους κρίνεται ικανοποιητική       

 β. Την εποχή αυτή τα βαμβακόφυτα βρίσκονται στο στάδιο ανθοφορίας  με το 20-30% να έχουν δημιουργήσει τα πρώτα καρύδια.

γ. Οι προσβολές των Βαμβακοφυτειών  από  τετρανύχους σποραδικά συνεχίζουν  να είναι έντονες κατά θέσεις και τοποθεσίες , αντίθετα έχουν υποχωρήσει οι προσβολές από θρίπες και αφίδες

δ. Όσον αφορά  το Πράσινο  σκουλήκι, οι συλλήψεις στο δίκτυο φερομονικών παγίδων που έχει εγκαταστήσει η Υπηρεσία μας κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα.

ε Οι επιτόπιες παρατηρήσεις που πραγματοποιήθηκαν από την Υπηρεσία μας το τελευταίο διάστημα στο πεδίο δεν έδειξαν την παρουσία προνυμφών πράσινου.

ζ. Σε άλλες περιπτώσεις (Κάμπος Μαντουδίου) παρατηρήθηκαν ζωντανές προνύμφες σε χτένια και άνθη κάτω από τα όρια επέμβασης.

η.  Ο αριθμός συλλήψεων ενήλικων του Ρόδινου είναι μικρός  και δεν έχουν παρατηρηθεί ροζέτες.

ε. Μεγάλο πρόβλημα παρατηρείται με νέο ζιζάνιο εισβολέα  για την περιοχή το Euphorbia  heterophylla.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

Συνιστάται:

α. Ισόρροπη λίπανση και άρδευση για αποφυγή υπερβολικής τρυφερής βλάστησης, που είναι σε βάρος των καρποφόρων οργάνων και καθιστούν τα φυτά ευπαθή στους επιβλαβείς οργανισμούς.

β. Οι παραγωγοί την περίοδο αυτή απαιτείται να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να παρακολουθούν  τακτικά τις  βαμβακοφυτείες (κάθε 2-3 ημέρες)  προκειμένου να διαπιστώνουν τη παρουσία  επιβλαβών οργανισμών και ζημιές στην καλλιέργεια  και επεμβαίνουν μόνο όταν οι πληθυσμοί  ξεπερνούν τα  όρια της επέμβασης  όπως παρακάτω:

Πράσινο: Κατώτερο όριο επέμβασης η ύπαρξη 4 προνυμφών (μήκους έως 1 εκατοστό) στα 100 βαμβακόφυτα  κ.μ.ο.  όταν διασχίζοντας διαγωνίως το χωράφι (πρωϊνές ή απογευματινές ώρες) εξετάζοντας τα φυτά ή μια νεαρή προνύμφη στα φυτά (1,5)ενάμιση μέτρου.
Ρόδινο: Επεμβαίνουμε με εγκεκριμένα εντομοκτόνα  μόνο σε περίπτωση που σε τυχαίο δείγμα ανθέων από όλη την έκταση του χωραφιού, διαπιστωθούν προσβεβλημένα άνθη (Ροζέτες) σε ποσοστό  20%.

Επισημαίνουμε ότι αυτή η γενιά του Αυγούστου για το πράσινο σκουλήκι είναι η πιο καταστρεπτική της καλλιέργειας και  τυχόν ζημιές σε καρύδια δεν αναπληρώνονται με νέα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΨΕΚΑΣΜΏΝ

Δεν συνιστώνται επεμβάσεις με φυτοφάρμακα στις βαμβακοφυτείες χωρίς έλεγχο της πυκνότητας των επιβλαβών οργανισμών και τη διαπίστωση των παραπάνω ορίων ,καθώς άστοχοι και άκαιροι επιβαρύνουν την καλλιέργεια,  το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.

Σε κάθε περίπτωση οι βαμβακοπαραγωγοί είναι αποκλειστικά και μόνοι υπεύθυνοι για την τελική απόφαση επιλογής της συγκεκριμένης κάθε φορά φυτοπροστατευτικής επέμβασης στις συνθήκες της καλλιέργειας των, των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που θα επιλέξουν και του τρόπου και του χρόνου χρησιμοποίησης αυτών, καθώς και για τους λοιπούς χειρισμούς που συμβάλουν στις ποσοτικές και ποιοτικές αποδόσεις της καλλιέργειας.

Για οποιοδήποτε πρόβλημα της καλλιέργειας οι βαμβακοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτουγεϊονομικού Ελέγχου στο τηλέφωνο 2221353920 (Κ. Τζελάς) καθώς και στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου στο τηλέφωνο 2421066525.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΑΒ: Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στην Αεροπορική Βιομηχανία της Τανάγρας

ΕΑΒ: Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στην Αεροπορική Βιομηχανία της Τανάγρας
Εργατικά
[19/02/2020 - 07:26]

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην ένταξή τους στο Ενιαίο Μισθολόγιο. Δείτε γιατί. ...περισσότερα

ΧΑΛΚΙΔΑ: Μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση για τη ΛΑΡΚΟ

ΧΑΛΚΙΔΑ: Μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση για τη ΛΑΡΚΟ
Εργατικά
[18/02/2020 - 12:03]

Στην πλατεία απέναντι από το 2ο Λύκειο. ...περισσότερα