Κους-κους & σχόλια

Τσιγγάνοι μαζεύουν χαρούπια από τα πάρκα της Χαλκίδας

Τσιγγάνοι μαζεύουν χαρούπια από τα πάρκα της Χαλκίδας
18 Αυγούστου 2019, 18:59
Την Κυριακή 11 Αυγούστου φόρτωσαν ένα φορτηγό από παρκάκι κοντά στο Αλωνάκι.

Αν έχετε αναρωτηθεί που ... εξαφανίστηκαν τα χαρούπια, από τις χαρουπιές που υπάρχουν στα πάρκα της Χαλκίδας, το egnomi.gr σας έχει την απάντηση. Τα μαζεύουν οι τσιγγάνοι, οι οποίοι προφανώς τα εμπορεύονται.

Την Κυριακή αναγνώστης του egnοmi.gr εντόπισε μία οικογένεια τσιγγάνων να φορτώνει ένα φορτηγό με χαρούπια από παρκάκι κοντά στην περιοχή του Αλωνακίου. Ο ίδιος μας έστειλε και τις φωτογραφίες που βλέπετε.

Η συγκομιδή των καρπών από τις χαρουπιές από ομάδες τσιγγάνων αποτελεί σύνηθες φαινόμενο, αφού το χαρούπι - ως προϊόν- τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί και χρησιμοποιείται σε πολλές εφαρμογές σε βιοτεχνίες τροφίμων. 

Όταν βράζεται το χαρούπι παράγεται ένα παχύρευστο υγρό που μοιάζει με μέλι, το λεγόμενο και «χαρουπόμελο», που γεύση του θυμίζει σοκολάτα. Το χαρουπόμελο όμως είναι υψηλότερης διατροφικής αξίας από τη σοκολάτα ενώ περιέχει λιγότερα από τα μισά της λιπαρά, χωρίς να περιέχει καφεΐνη.

Το χαρουπόμελο αποτελεί πλούσια πηγή υδατανθράκων, ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου, καλίου και ριβοφλαβίνης και είναι  χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο.

Αλέθοντας τα χαρούπια παρασκευάζεται το χαρουπάλευρο, ένα αλεύρι με ευχάριστη, γλυκιά γεύση που χρησιμοποιείται για την παρασκευή ψωμιού, μπισκότων, κέικ και παξιμαδιών.

Το χαρουπάλευρο  μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπου η συνταγή ζητάει σοκολάτα ή κακάο, το οποίο αντικαθιστάται με την ίδια ακριβώς ποσότητα χαρουπάλευρου. Το χαρουπάλευρο, επειδή είναι αρκετά γλυκό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για ζάχαρη σε ζύμες για κέικ ή κουλούρια.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ