Περιβάλλον

ΦΩΤΙΑ-ΕΥΒΟΙΑ: Ολονύχτια επιχείρηση από 235 πυροσβέστες μετά την απογευματινή αναζωπύρωση

ΦΩΤΙΑ-ΕΥΒΟΙΑ: Ολονύχτια επιχείρηση από 235 πυροσβέστες μετά την απογευματινή αναζωπύρωση
14 Αυγούστου 2019, 23:13
Οι φλόγες πλησιάζουν επικίνδυνα την Πλατάνα. Αντιπυρική ζώνη περιμετρικά του χωριού.

Επί ποδός πολέμου παραμένουν για δεύτερο βράδυ οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων, καθώς αναμένεται να είναι δύσκολη και η αποψινή νύχτα, ιδιαίτερα για τους κατοίκους της Πλατάνας.

Η πύρινη λαίλαπα, που παραμένει σε εξέλιξη μετά την αναζωπύρωση το απόγευμα της Τετάρτης 14 Αυγούστου , βρίσκεται σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από το χωριό!

Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση οι αρχές προχωρούν στη δημιουργία αντιπυρικής ζώνης περιμετρικά του χωριού από 6 βαριά ερπυστριοφόρα χωματουργικά μηχανήματα προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της φωτιάς. 

Μόνο στην ευρύτερη περιοχή Πλατάνα και Μακρυμάλλη, επιχειρούν για την κατάσβεση της φωτιάς 235 πυροσβέστες, 75 πυροσβεστικά οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, από την 1η, 2η, 6η, 7η Ε.Μ.Α.Κ., το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, τις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Μακεδονίας, το Μ.Ε.Τ.Π.Ε., καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ».

Στην αεροπυρόσβεση συμμετείχαν περιοδικά επτά αεροσκάφη και επτά εκλικόπτερα. Επίσης, από νωρίς το απόγευμα συνδράμουν στην αεροπυρόσβεση δύο αεροσκάφη από Ιταλία, μετά από αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (RescEU).

Συνδρομή στο έργο της πυρόσβεσης παρέχουν 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 2 Ε/Π Ελληνικού Στρατού (Ε.Σ.), 8 μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και των Ο.Τ.Α., η Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ καθώς και 38 εθελοντές πυροσβέστες και 6 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.

Ο συντονισμός της πυρκαγιάς γίνεται με 2 συντονιστικά Ε/Π του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας. Την πυρκαγιά συντονίζουν ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.

Λίγο πριν τις 8:30 το βράδυ έγιναν οι τελευταίες ρίψεις από τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.Σημειώνεται ότι η αστυνομία έχει απαγορεύσει την κίνηση προς τα χωριά Μακρυμάλλη και Πλατάνα.

Η κατάσβεση γίνεται πλέον από το έδαφος και ισχυρές επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούν στο μέτωπο της πυρκαγιάς κοντά στο χωριό Πλατάνα, προκειμένου να ανακόψουν την πορεία της προς το χωριό και τον δρυμό της ¶τταλης. 

Στα θετικά καταγράφεται πως η φωτιά κινείται πλέον με μικρότερη ταχύτητα, ως αποτέλεσμα της ύφεσης που παρουσίασαν οι άνεμοι το απόγευμα αλλά και οι ρίψεις νερού που έκαναν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη κι έχουν μειώσει το θερμικό φορτίο.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΜΑΡΥΝΘΟΣ: Φωτιά στους Αγίους Ασωμάτους

ΑΜΑΡΥΝΘΟΣ: Φωτιά στους Αγίους Ασωμάτους
Περιβάλλον
[25/01/2020 - 10:31]

Την έσβησαν οι εθελοντές της Αμαρυνθίας ¶ρτεμις ...περισσότερα

Απαγόρευση εντομοκτόνου από την Ευρωπαϊκή Ενωση

Απαγόρευση εντομοκτόνου από την Ευρωπαϊκή Ενωση
Περιβάλλον
[22/01/2020 - 11:46]

Θεωρείται επιβλαβές για τις μέλισσες.  ...περισσότερα

Σπάνιο φαινόμενο: Επεσε μετεωρίτης στην Αίγινα!

Σπάνιο φαινόμενο: Επεσε μετεωρίτης στην Αίγινα!
Περιβάλλον
[20/01/2020 - 14:25]

Η αντιπεριφερειάρχης Νήσων έχει ζητήσει ενημέρωση από όλους τους συναρμόδιους φορείς.  ...περισσότερα