ΛΕΥΚΑΝΤΙ: Καθηγήτρια της Οξφόρδης παρουσιάζει σημαντικό αρχαιολογικό σημείο

ΛΕΥΚΑΝΤΙ: Καθηγήτρια της Οξφόρδης παρουσιάζει σημαντικό αρχαιολογικό σημείο
1 Σεπτεμβρίου 2019, 12:10
A+ A-
Στα μέλη και τους φίλους της Εταιρείας Πολιτισμού Χαλκίδας. 

Tη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, η Dr Ειρήνη Λαιμού, Καθηγήτρια Κλασσικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, θα παρουσιάσει στα Μέλη και τους φίλους της Εταιρείας Πολιτισμού Χαλκίδας ένα σημαντικό αρχαιολογικό σημείο, στο λόφο Τούμπα, στο Λευκαντί.

Μόλις 500 μέτρα μακριά από το λόφο Ξηρόπολη, ανακαλύφθηκε λίθινο αψιδωτό παραλληλόγραμμο κτίριο μήκους 48 μέτρων και πλάτους 10. Κάτω από το δάπεδο του κτιρίου ανακαλύφθηκε τάφος, μέσα σε διμερές χώρισμα βράχου, ενός άντρα, ο οποίος είχε αποτεφρωθεί, και μίας γυναίκας που είχε ταφεί.

Μέσα στον τάφο βρέθηκαν επίσης οστά τεσσάρων μικρόσωμων αλόγων. Μέσα στη τεφροδόχο βρέθηκε λινό νεκρικό ένδυμα, το οποίο αποτελεί το αρχαιότερο ένδυμα που έχει βρεθεί στην Ελλάδα. Επίσης βρέθηκαν όπλα, αγγεία και χρυσός νεκρικός διάκοσμος.Ο τάφος χρονολογείται στον 11ο π.Χ. αιώνα.

Σημείο συνάντησης των ενδιαφερομένων θα είναι το 3ο Δημοτικό Σχολείο Βασιλικού, επί της οδού Αγγελέτου (προς Λευκαντί), στις 7 το απόγευμα και μετά το τέλος της εκδήλωσης οι συμμετέχοντες θα απολαύσουν τον καφέ τους στην παραλία Λευκαντίου.  

Επιστροφή