Φέρνουν 312 πρόσφυγες παρά τις αντιδράσεις

Φέρνουν 312 πρόσφυγες παρά τις αντιδράσεις
11 Σεπτεμβρίου 2019, 09:30
A+ A-
Δείτε τι έγινε στη συνάντηση Σπανού - Χρυσοχοΐδη

Συνάντηση εργασίας για την εγκατάσταση προσφύγων στον Καραβόμυλο Στυλίδας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου, υπό τον Υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με τη συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών και Βουλευτή Φθιώτιδας  Χρήστου Σταϊκούρα, του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού, των Βουλευτών Φθιώτιδας Γιάννη Οικονόμου, Γιώργου Κοτρωνιά και Θέμη Χειμάρα, καθώς και της Δημάρχου Στυλίδας Βιργινίας Στεργίου. 

Κατά τη συνάντηση, ο Υπουργός κ. Χρυσοχοΐδης με τους συνεργάτες του, ενημέρωσαν τους παρόντες φορείς ότι:

·         Η απόφαση του Υπουργείου αφορά στη δημιουργία προσωρινού (transit) κέντρου παραμονής προσφύγων στο στρατόπεδο «Γεώργιος Παπαποστόλου» στον Καραβόμυλο Στυλίδας. 

·         Στο κέντρο θα μεταφερθούν τις επόμενες ημέρες 312 πρόσφυγες, οι οποίοι κατά το τελευταίο ενάμισι έτος διαμένουν στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Στο σύνολό τους θα είναι οικογένειες με παιδιά, κοινής εθνικότητας.

·         Η παραμονή τους θα διαρκέσει έως ένα μήνα, έως ότου παραδοθεί στο Υπουργείο υπό κατασκευή κέντρο για διαμονή μακράς διάρκειας σε θέση εκτός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. 

·         Υπάρχει πιθανότητα εντός του επομένου εξαμήνου για νέα προσωρινή εγκατάσταση πληθυσμού προσφύγων στο στρατόπεδο «Γεώργιος Παπαποστόλου» με την ίδια μέγιστη διάρκεια, τον ίδιο μέγιστο πληθυσμό και τα ίδια δημογραφικά χαρακτηριστικά, εάν εξαιτίας των προσφυγικών ροών παραστεί εκ νέου τέτοια ανάγκη. 

·         Δεν υπάρχει κανενός είδους κίνδυνος ασφάλειας σχετιζόμενος με τις παλιές δεξαμενές καυσίμων και τους αγωγούς τους. Ακόμη, πως εντός του χώρου θα διαμορφωθεί ιατρείο έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν οι γειτονικές δομές παροχής υπηρεσιών υγείας και πως θα ληφθεί κάθε δυνατή πρόνοια με ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων από άλλες περιοχές της χώρας, έτσι ώστε να μη διασαλευτεί η δημόσια τάξη και η ασφάλεια τόσο εντός, όσο και εκτός του κέντρου.  

Μετά από αυτές τις διαβεβαιώσεις Χρυσοχοΐδη, οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη προχώρησαν στην εξής κοινή δήλωση:

«Ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση του κ. Υπουργού για τη σύγκληση της σύσκεψης αν και αυτή είχε κυρίως ενημερωτικό χαρακτήρα επί μιας ειλημμένης απόφασης. Πιστεύουμε ότι οι διευκρινίσεις και οι δεσμεύσεις  που δόθηκαν θα συμβάλουν ουσιωδώς στο να αξιολογηθεί το ζήτημα στο πραγματικό του μέγεθος. Αντιθέτως, η απουσία έγκαιρης και επίσημης ενημέρωσης προκάλεσε  εύλογη ανησυχία στους πολίτες και αναστάτωση στην κοινωνία.

Η ξεκάθαρη βούληση όλων μας είναι να στηρίξουμε την εθνική προσπάθεια διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος. Ωστόσο, η εθνική διαχείριση θα πρέπει να ιδωθεί (μεταξύ των πολλών στοιχείων της) και υπό το πρίσμα της αναλογικής κατανομής των πληθυσμών σε επίπεδο Περιφερειών και Νομών της χώρας. Εξάλλου, τόσο η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όσο και ειδικότερα ο Νομός Φθιώτιδας, έχουν ήδη πρόθυμα φιλοξενήσει μεγάλους προσφυγικούς πληθυσμούς τα τελευταία χρόνια, λαμβάνοντας με αυτόν τον τρόπο ιδιαίτερα μεγάλο μερίδιο στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Και αυτό είναι κάτι που τιμά πρωτίστως τους συμπολίτες μας. 

Εκφράσαμε προβληματισμούς και επιφυλάξεις ως προς την καταλληλότητα του χώρου, τόσο από άποψης ασφάλειας, καθώς αυτός αποτελεί μη χρησιμοποιούμενη στρατιωτική μονάδα, όσο και από άποψης λειτουργικότητας, αφού δεν υποστηρίζεται από δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης. Επ’ αυτών ο κ. Υπουργός ενημέρωσε ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες ελέγχου και σχεδιασμού έκτακτων υποδομών, όπως τουαλέτες, βιολογικός καθαρισμός κλπ.

Περαιτέρω, ζητήσαμε και λάβαμε από τον κ. Υπουργό καθαρές δεσμεύσεις, ως προς το πλήθος, τη διάρκεια παραμονής και τη δημογραφική σύνθεση των προς εγκατάσταση προσφύγων, τις οποίες γνωστοποιούμε κατά τα ανωτέρω.

Τέλος, θέσαμε το ζήτημα της εξεύρεσης άλλου πλέον κατάλληλου χώρου, αντί του στρατοπέδου «Γεώργιος Παπαποστόλου» για την προσωρινή στέγαση προσφύγων. Οι προτάσεις που κατατέθηκαν κρίθηκαν μη κατάλληλες από τεχνικής άποψης και ο κ. Υπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει θετικά από κοινού με τους συναρμόδιους φορείς (Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ, Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης κ.α.) τις προτάσεις που θα υποβάλλουμε εφεξής προς αυτό το σκοπό, καθώς και τη δυνατότητα υλοποίησής τους εντός του τρέχοντος έτους.»

Επιστροφή