Υγεία

Η Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ζητά ελέγχους για το κάπνισμα

Η Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ζητά ελέγχους για το κάπνισμα
11 Σεπτεμβρίου 2019, 07:35
Μεγάλα πρόστιμα στους παραβάτες. 

Να τηρηθεί αυστηρά ο αντικαπνιστικός νόμος ζητά με έγγραφό της προς τις αρμόδιες υπηρεσίες η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Μάλιστα, στο πλαίσιο εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, όπου επιβάλλεται η πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας, πρόκειται να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι των αρμόδιων υγειονομικών οργάνων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Ειδικότερα επισημαίνει ότι το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εξαιρουμένων των εξωτερικών τους χώρων, σε περίπτωση που είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον.

Ως «εσωτερικός χώρος» νοείται και το αίθριο ή ο χώρος με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή, όπως και κάθε χώρος, με σκέπαστρο και ταυτόχρονα κλεισμένος με οποιονδήποτε τρόπο περιμετρικά.

Ενδεικτικά, ως παραβάσεις που ελέγχονται από την αντικαπνιστική νομοθεσία θεωρούνται:

  • Το κάπνισμα μέσα σε χώρους, όπως νοσηλευτικά ιδρύματα όλων των ειδών και των βαθμίδων, δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των τύπων, χώροι αθλητικών εγκαταστάσεων, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, κέντρα διασκέδασης, χώροι που είναι εγκαταστημένες υπηρεσίες δημοσίου, ΟΤΑ κλπ..
  • Η μη λήψη μέτρων για την αποτροπή των παραβάσεων, όπως για παράδειγμα η μη απομάκρυνση των σταχτοδοχείων.
  • Η μη ανάρτηση σήματος για την απαγόρευση του καπνίσματος. Οι υπεύθυνοι των χώρων εργασίας ή υγειονομικού ενδιαφέροντος ή κάθε αρμόδιος θα πρέπει να φροντίζει για την ανάρτηση απαγορευτικού σήματος στο χώρο ευθύνης του και μάλιστα σε εμφανή σημεία αυτού και να επαναλαμβάνει τη σήμανση για κάθε δεκαπέντε τετραγωνικά μέτρα του χώρου.
  • Η μη ανταπόκριση του υπεύθυνου λειτουργίας του καταστήματος σε διαμαρτυρία για την πραγματοποίηση της παράβασης και η μη κλήση των αρμοδίων οργάνων καθώς και η μη πραγματοποίηση συστάσεων στους παραβάτες.
  • Η μη συνεργασία του υπεύθυνου της επιχείρησης με τα αρμόδια όργανα κατά τη διεξαγωγή του ελέγχου.

Οσοι δεν υπακούσουν στον αντικαπνιστικό νόμο, θα ...έχουν πρόστιμο που κυμαίνεται από 50 έως 500 ευρώ για όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού, ενώ για τον ιδιοκτήτη ή τον υπεύθυνο του χώρου το πρόστιμο ξεκινάει από 500 ευρώ και φτάνει στα 10.000 ευρώ! 

Στην τέταρτη υποτροπή επιβάλλεται προσωρινή ανάκληση αδείας λειτουργίας καταστήματος για χρονικό διάστημα 10 ημερών, ενώ στην πέμπτη υποτροπή η άδεια ανακαλείται οριστικά.

Για τους δημόσιους λειτουργούς, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, το κάπνισμα  στους χώρους που είναι εγκατεστημένες οι υπηρεσίες τους αποτελεί και πειθαρχικό παράπτωμα.

Οι υπεύθυνοι διαχείρισης και λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος  οφείλουν να προμηθευτούν «Βιβλίο Αναφοράς του Ν. 3868/2010» για τη βεβαίωση ενδεχόμενων παραβάσεων το οποίο πρέπει να είναι θεωρημένο από την αδειοδοτούσα αρχή (Δήμος).

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επιστήμονες ζητούν να επιτρέπεται η μεταθανάτια δωρεά σπέρματος

Επιστήμονες ζητούν να επιτρέπεται η μεταθανάτια δωρεά σπέρματος
Υγεία
[24/01/2020 - 14:15]

Προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα έλλειψης σπέρματος στις θεραπείες γονιμότητας   ...περισσότερα

ΕΦΕΤ: Εντοπίστηκαν μολυσμένα παγάκια

ΕΦΕΤ: Εντοπίστηκαν μολυσμένα παγάκια
Υγεία
[23/01/2020 - 12:45]

Ξεπερνούσαν τα όρια σε κολοβακτηρίδια και εντερόκοκκους .   ...περισσότερα