Υγεία

ΕΟΦ: Μετά το Zantac ανακαλείται και το φάρμακο Lumaren

ΕΟΦ: Μετά το  Zantac ανακαλείται και το φάρμακο Lumaren
26 Σεπτεμβρίου 2019, 18:10
Βρέθηκε και σε αυτό μία ουσία, η οποία ενδεχομένως να προκαλεί καρκίνο.  

Σε ακόμη μια ανάκληση δημοφιλούς φαρμάκου, έπειτα από το Zantac (δείτε εδώ την είδηση), προχωράει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου. Πρόκειται για το φάρμακο Lumaren.

Η ανάκληση του Lumaren γίνεται για τον ίδιο λόγο με το Zantac, καθώς και σε αυτό το σκεύασμα βρέθηκε μια ουσία, που θεωρείται ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΦ έχει, ήδη, ανακαλέσει όλες τις παρτίδες των φαρμακευτικών προϊόντων ZANTACEF.TAB150MG/TAB, ZANTAC F.C.TAB 150MG/TAB και ZANTAC INJ.SOL 50MG/2ML AMP.

Για τα φάρμακα αυτά είχε λάβει άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα η φαρμακευτική εταιρεία GLAXOSMITHKLINE ΑΕΒΕ και RANITIDINE/MYLAN F.C.TAB 150MG/TAB με τοπικό αντιπρόσωπο την εταιρεία GENERICS PHARMA HELLAS ΕΠΕ.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) ξεκίνησαν την επανεξέταση των φαρμάκων που περιέχουν ρανιτιδίνη.

Η επανεξέταση γίνεται διότι σχετικές δοκιμασίες έδειξαν ότι ορισμένα από αυτά τα προϊόντα περιείχαν μια πρόσμειξη που ονομάζεται N-νιτροζοδιμεθυλαμίνη (NDMA), η οποία ταξινομείται ως πιθανή καρκινογόνος ουσία στον άνθρωπο (ουσία που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο) βάσει μελετών σε ζώα.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, η σημερινή απόφαση για την ανάκληση όλων των παρτίδων των φαρμακευτικών προϊόντων LUMAREN FC TAB 150 MG και LUMAREN INJ 50MG/2ML:

«Εκδίδεται με σκοπό να ενισχύσει την εθελοντική ανάκληση στην οποία προβαίνει προληπτικά η εταιρεία ELPEN, παρά το γεγονός ότι το πιστοποιητικό καταλληλότητας (CEP) του παραγωγού UQUIFA για τη δραστική ουσία ρανιτιδίνη βρίσκεται σε ισχύ».

Η εταιρεία ELPEN Α.Ε, ως κάτοχος άδειας κυκλοφορίας των προϊόντων, οφείλει να υλοποιήσει την ανάκληση σε εύλογο χρονικό διάστημα, υπογραμμίζει ο ΕΟΦ.

Τα φάρμακα που περιέχουν ρανιντιδίνη χρησιμοποιούνται ευρέως για να μειώσουν την παραγωγή γαστρικού οξέος σε ασθενείς με καταστάσεις όπως αίσθημα καύσου στο στομάχι και έλκη στομάχου.

Διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή αλλά και με συνταγή, έχουν εγκριθεί από τις εθνικές αρχές και διατίθενται ως δισκία και ενέσιμα σκευάσματα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ