Παιδεία

Η Ελλάδα που σκοτώνει τα παιδιά της

6 Φεβρουαρίου 2011, 10:00
Οι νέοι σκέφτονται όλο και περισσότερο τη διαφυγή στο εξωτερικό και όσοι επιμένουν...ελληνικά θέλουν να δουν τη χώρα να αλλάζει.

Η χώρα περνάει την πιο κρίσιμη οικονομική περίοδο των τελευταίων δεκαετιών και η ανασφάλεια των νέων συνεχώς μεγαλώνει.

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει χάσει προ πολλού το κύρος της και την αναγνώρισή της στην αγορά εργασίας, αφού επικεντρώνεται σε γνώσεις θεωρητικές, ενίοτε χαμηλού επιπέδου ή ασαφούς αντικειμένου. Η οργάνωση και οι υποδομές των πανεπιστημίων υποβαθμίζονται μέρα με τη μέρα.

Από την άλλη, δουλειές δεν υπάρχουν και, αν βρεθούν, αμοίβονται με χαμηλούς μισθούς. Η ανεργία αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς και η ετεροαπασχόληση θριαμβεύει.

Μπροστά, λοιπόν, στη ζοφερή κατάσταση που βιώνουμε, η λύση της διαφυγής στο εξωτερικό για ένα καλύτερο και πιο αξιοπρεπές μέλλον βρίσκει συνεχώς μεγαλύτερο έδαφος. Ρωτήσαμε πέντε λυκειόπαιδα και τα τρία το σκέφτονται σοβαρά. Υπάρχουν, όμως, όπως θα διαβάσετε και αυτοί που επιμένουν ελληνικά ευελπιστώντας σε καλυτέρευση της οικονομίας.

Αυτοί που θέλουν (ή ψήνονται) να την κάνουν

Η Ιωάννα Τσώκου (φωτό αριστερά) ήταν ειλικρινής: "Πάντα ήθελα να γνωρίσω τη ζωή σε ένα άλλο κράτος. Κυρίως, όμως, στο εξωτερικό αμοίβεσαι καλά για την εργασία σου και μπορείς να αποκτήσεις αγαθά που εδώ ...ούτε να τα ονειρευτείς" τονίζει η Ιωάννα, η οποία βλέπει να διαμορφώνεται ένα κλίμα αβεβαιότητας στην ελληνική οικονομία.

Για ένα σταθερό μισθό θα έφευγε στο εξωτερικό και ο Αντώνης Αναστασίου (φωτό δεξιά). "Εχει χαθεί η αξιοπρέπεια του πολίτη στη χώρα μας και χωρίς αξιοπρέπεια οδηγούμαστε αργά- αργά στην εξαθλίωση" δηλώνει και πιστεύει ακράδαντα πως του αξίζει μια ζωή χωρίς άγχος και με ένα σταθερό μισθό.

Την παράμετρο της αξιοκρατίας θίγει και η Νικολέτα Φώκου (φωτό αριστερά). "Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αν αξίζεις, θα αναγνωριστείς. Στην Ελλάδα, ματώνεις και κανείς δεν σου εγγυάται ότι θα βρεις δουλειά. Επίσης, στο εξωτερικό οι μισθοί είναι πιο υψηλοί και θα εργαστείς πάνω στο αντικείμενο που έχεις σπουδάσει" λέει η Νικολέτα επισημαίνοντας πως το αυτονόητο έχει γίνει ζητούμενο στην Ελλάδα.

Επιμένουν ελληνικά!

Ωστόσο, υπάρχουν και παιδιά που το βλέπουν το θέμα πιο αισιόδοξα και πιο...πατριωτικά! Η Μαρία Μπαϊμπάκη (φωτό κάτω δεξιά) λέει χαρακτηριστικά: "Εμείς είμαστε το μέλλον της Ελλάδας και δεν θέλω να την εγκαταλείψουμε. Πρέπει να αγωνιστουμε όλοι για να βγούμε από το οικονομικό αδιέξοδο και να κερδίσουμε την προσωπική μας ευημερία" τονίζει και μας συγκινεί για να λέμε την αλήθεια.

Από την άλλη, η Ειρήνη Βελή (φωτο αριστερά) έχει δύο λόγους που δεν περνά τα σύνορα με σκοπό τη μόνιμη διαβίωση. "Κατ' αρχάς, θα ένιωθα σαν το ψάρι εκτός γυάλας σε μια ξένη χώρα. Δεν είναι εύκολο να προσαρμοστείς και κυρίως να σου αρέσει η ζωή αλλού. Επιπλέον, πιστεύω ότι θα καλυτερεύσουν τα πράγματα στη χώρα μας και...θέλω να είμαι εδώ όταν θα συμβεί αυτό" υπογραμμίζει η γλυκιά μαθήτρια.

Με αυτή την αισιοδοξία θέλουμε να κλείσουμε και το σημερινό ρεπορτάζ. Κανείς δεν θέλει να βλέπει τη νέα γενιά να ξενιτεύεται. Ας ελπίσουμε ότι η κρίση θα αποτελέσει μία αφορμή για να κάνουμε ένα υγιές ξεκίνημα σαν χώρα. Τότε που η γνωστή φράση "Η Ελλάδα σκοτώνει τα παιδιά της" δεν θα έχει θέση στην ελληνική κοινωνία.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ