Νέος ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: Αφορά παιδεραστές, βιαστές και όσους βρίζουν τα Θεία

Νέος ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: Αφορά παιδεραστές, βιαστές και όσους βρίζουν τα Θεία
11 Νοεμβρίου 2019, 14:40
A+ A-
Αυστηρότερες ποινές .

Με νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή από τα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, θα αυστηροποιηθούν οι ποινές για τους παιδαραστές και βιαστές. Και όχι μόνο αυτό. Οσοι βρίζουν και βλασφημούν με οποιοδήποτε τρόπο τα Θεία και οποιοδήποτε θρήσκευμα θα τιμωρούνται.

Πιο αναλυτικά οι αλλαγές έχουν ως εξής:

- Αυστηριοποίηση του πλαισίου τιμώρησης του βιασμού αρ. 336 ΠΚ. Ήταν κάθειρξη (5-15 έτη τιμώρησης) και γίνεται κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών (10-15). Επίσης αν ο βιασμός έγινε από 2 ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού αντί για 10-15 έτη τιμώρησης η ποινή μεταβάλλεται σε ισόβια ή πρόσκαιρη κάθειρξη (10-15).
- αρ. 79 ΠΚ παρ. 7: στην απόφαση να αναφέρονται ρητά οι λόγοι που δικαιολογούν την κρίση του δικαστηρίου για την επιμέτρηση της ποινής που επέβαλε ώστε να αποφεύγονται οι αναιρέσεις
- Επαναφορά κακόβουλης βλασφημίας και καθύβριση θρησκευμάτων (αρ. 198 ΠΚ). Προβλέπει φυλάκιση έως 2 έτη όποιος κακόβουλα καθυβρίζει τον Θεό και όποιος δημόσια και κακόβουλα καθυβρίζει την ορθόδοξη Εκκλησία ή άλλη θρησκεία ανεκτή στην Ελλάδα.
- Αυστηριοποίηση του πλαισίου τιμώρησης της διακίνησης μεταναστών του ν. 4251/2014 με διπλασιασμό ή τριπλασιασμό προστίμων και αύξηση των ετών κάθειρξης με τις ποινές να επιβάλλονται για κάθε μεταφερόμενο πρόσωπο.
- αναφορικά με την κλοπή από 2 ή περισσότερους απαλείφεται σε σχέση με το σχέδιο νόμου η διάρρηξη και πλέον αν η κλοπή τελέστηκε από 2 ή περισσότερους που είχαν οργανωθεί με σκοπό την τέλεση κλοπών τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 έτη και χρηματική ποινή.

Επιστροφή