Τα λύματα της Αιδηψού πέφτουν στη θάλασσα χωρίς επεξεργασία

Τα λύματα της Αιδηψού πέφτουν στη θάλασσα χωρίς επεξεργασία
15 Νοεμβρίου 2019, 07:56
A+ A-
Το πόρισμα της αρμόδιας υπηρεσίας, που έκανε την διαπίστωση, κοινοποιήθηκε στην Εισαγγελία Χαλκίδας.

Σοβαρές παραλείψεις διαπίστωσε πρόσφατα το τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Γενικής Δ/νση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας μετά από την υγειονομική αυτοψία που διενέργησε στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) Αιδηψού.

Σύμφωνα με το πόρισμα, που εκδόθηκε στις 4 Νοεμβρίου, παρά τη ρητή απαγόρευση χρήσης των εγκαταστάσεων- αναστολή του Βιολογικού Καθαρισμού αστικά λύματα φτάνουν μέχρι και σήμερα στο τέλος της μονάδας επεξεργασίας χωρίς να έχουν επεξεργαστεί επαρκώς.

Να θυμίσουμε ότι με πράξη της ίδιας υπηρεσίας και έγγραφο της από την 5η Μαρτίου του 2019, η λειτουργία του ΒΙΟΚΑ διακόπηκε αφού διαπίστωσε ότι τα συστήματα επεξεργασίας του δεν λειτουργούσαν και τα απόβλητα οδηγούνταν στη θάλασσα ανεπεξέργαστα.

Το πόρισμα αναφέρει ότι, η υπηρεσία δεν διαπίστωσε καμία ενέργεια για διάταξη αποφυγής ώστε τα απόβλητα να μην καταλήγουν στη θάλασσα μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού ή άλλη ενέργεια για τη συλλογή και απομάκρυνση αυτών σε άλλο αποδέκτη και καταλήγει στο προφανές ομολογουμένως συμπέρασμα ότι «κατά συνέπεια τα λύματα οδηγούνται στη θάλασσα».

Μάλιστα, για αυτό το λόγο και με σκοπό την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας το έγγραφο του πορίσματος κοινοποιήθηκε και στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Χαλκίδας.

Η περιφερειακή σύμβουλος της παράταξης «Στερεά Υπεροχής» Θεοδώρα Ακριώτου κατέθεσε ερώτηση προς τον περιφερειάρχη Φάνη Σπανό, σχετικά με το θέμα σε τι ενέργειες θα προβεί ώστε να σταματήσει επιτέλους ρίψη λυμάτων μέσω του κατεστραμμένου ΒΙΟΚΑ στη θάλασσα.

Επιστροφή