Οικονομία
ΕΙΔΗΣΗ ΒΟΜΒΑ ΓΙΑ ΛΑΡΚΟ: Τίθεται άμεσα σε εκκαθάριση εν λειτουργία
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις για τη χρεοκοπημένη εταιρεία ΛΑΡΚΟ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ Αθηναϊκών Μέσων Ενημέρωσης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης θα ανακοινώνει πιθανότατα εντός της εβδομάδας την υπαγωγή της σε καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία.
Η βιομηχανία παραγωγής νικελίου, που είναι άμεσα συνδεδεμένη με την Εύβοια και την ευρύτερη περιοχή της Στερεάς Ελλάδας, σύμφωνα με πληροφορίες, το 2018 είχε αρνητική καθαρή θέση 308 εκατομμύρια ευρώ από 217 εκατομμύρια το 2015 και σωρευτικές ζημιές 148 εκατομμύρια ευρώ.
Θρυαλλίδα των εξελίξεων, σχετικά με το μέλλον της ΛΑΡΚΟ, ήταν η τελευταία απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ζητήσει από το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επιβολή στη χώρα μας ημερήσιο πρόστιμο για κάθε μέρα μη συμμόρφωσής της ως προς την ανάκτηση παράνομων κρατικών ενισχύσεων 135,8 εκατομμυρίων ευρώ.
Πέραν αυτής της απόφασης, τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης μετέφερε στον κ. Χατζηδάκη την άρνηση των στελεχών του διοικητικού συμβουλίου της δημόσιας εταιρείας να υπογράψουν και να εγκρίνουν οποιαδήποτε ευνοϊκή απόφαση για τη ΛΑΡΚΟ, ανησυχώντας για το ενδεχόμενο να διωχθούν, μελλοντικά, ποινικά.
Υπενθυμίζεται ότι η βιομηχανία χρωστά στη δημόσια εταιρεία ηλεκτρισμού περισσότερα από 340 εκατομμύρια ευρώ, ενώ πρόσφατα φέρεται να έπαυσε ξανά να καταβάλλει οφειλές από την τελευταία ρύθμιση που έκανε η προηγούμενη διοίκηση του Μανόλη Παναγιωτάκη.
Όλα δείχνουν ότι η ΛΑΡΚΟ οδηγείται σε καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία με την αναζήτηση ιδιώτη, αφού πουληθούν περιουσιακά στοιχεία και δικαιώματα εξόρυξης μεταλλευμάτων, προκειμένου να αναλάβει το υγιές κομμάτι της επιχείρησης, η οποία μετρά 56 χρόνια ζωής.
Η κυβέρνηση προχωρά σε αυτή τη λύση, κατόπιν και σχετικής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να «παγώσει» και στη συνέχεια να μπει στο αρχείο η καταδικαστική απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου σε βάρος της χώρας μας.
Η ΛΑΡΚΟ πέραν των 340 εκατομμυρίων ευρώ που οφείλει προς τη ΔEH, χρωστά τουλάχιστον 50 εκατομμύρια ευρώ σε τράπεζες και 60 εκατομμύρια ευρώ σε προμηθευτές, ενώ οι εκτιμήσεις θέλουν μέχρι στιγμής η βιομηχανία να έχει κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο τουλάχιστον μισό δισεκατομμύριο ευρώ.
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΥΒΟΙΑΣ: Συνεδριάζει με 5 θέματα ημερήσιας διάταξης το Δ.Σ.
[06/12/2019 - 20:40]
Δείτε όλα τα θέματα, που θα συζητηθούν στη συνεδρίαση. ...περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Ψαλιδισμένο και σε πολύ λιγότερους φετινό κοινωνικό μέρισμα
[06/12/2019 - 07:39]
Μόλις 175 εκατομμύρια ευρώ θα διανεμηθούν σε 250.000 δικαιούχους. ...περισσότερα
