Μετά από 40 χρόνια ήρθε στη Χαλκίδα το ύφασμα από το Λευκαντί

Μετά από 40 χρόνια ήρθε στη Χαλκίδα το ύφασμα από το Λευκαντί
17 Δεκεμβρίου 2019, 13:20
A+ A-
Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό και ιδιαίτερα σπάνιο έργο της αρχαίας υφαντικής τέχνης.

Μετά περίπου από 40 χρόνια, την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας υποδέχτηκε το ύφασμα από το Λευκαντί, ένα εντυπωσιακό και ιδιαίτερα σπάνιο έργο της αρχαίας υφαντικής τέχνης, το οποίο φυλασσόταν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου και συντηρήθηκε.

Το ύφασμα είχε αποκαλυφθεί κατά τις ανασκαφικές έρευνες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής στο Λευκαντί Ευβοίας κατά το έτος 1981.

Είχε εντοπιστεί σε ανδρική ταφή στη θέση Τούμπα, στο εσωτερικό μνημειακού αψιδωτού κτιρίου, κάτω από έναν τεχνητό τύμβο. Τα οστά του αποτεφρωμένου άνδρα ήταν τυλιγμένα στο ύφασμα  και τοποθετημένα στο εσωτερικό χάλκινου τεφροδόχου αγγείου.

Η μεταφορά του από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, πραγματοποιήθηκε  ενόψει των εργασιών για την οργάνωση της Μόνιμης Έκθεσης του  Αρχαιολογικού Μουσείου Χαλκίδας «Αρέθουσα».

Η μόνιμη έκθεση του υφάσματος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας «Αρέθουσα» μαζί με τα υπόλοιπα κτερίσματα του τάφου θα συμβάλλει στην αρχαιολογική τεκμηρίωση και προβολή του σημαντικού προϊστορικού οικισμού του Λευκαντίου Ευβοίας.

Επιστροφή