Ο Chef Προτείνει

Εορτασμός των Θεοφανείων

Εορτασμός των Θεοφανείων
2 Ιανουαρίου 2020, 09:54
Κατάνυξη για τον αγιασμό των υδάτων

Ο εορτασμός των Θεοφανείων ξεκινά από την παραμονή (5 Ιανουαρίου). Οι πιστοί αφού πάρουν τον Μέγα αγιασμό από την εκκλησία και λάβουν το αντίδωρο θα γυρίσουν στα σπίτια τους. Οι μαγείρισσες θα ετοιμάσουν το νηστίσιμο φαγητό το οποίο λόγω της ημέρας πρέπει να είναι αλάδοτο, και το απόγευμα τα παιδιά θα ξεχυθούν στους δρόμους για τα κάλαντα των Θεοφανείων.

Καλαμαράκια φρικασέ

Υλικά

καλαμαράκια ( φρέσκα ή κατεψυγμένα)
φρέσκα κρεμμυδάκια
2 καρότα
μαρούλι
ντομάτα στο τρίφτη
άνιθο
αλάτι, πιπέρι καγιέν
μισό ποτηράκι ούζο ή ρακί

 

Τι κάνουμε:

Σωτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια μαζί με το καρότο που το έχουμε τρίψει απο τη χοντρή πλευρά του τρίφτη μαζί με τα καλαμαράκια και λίγο πιπέρι καγιέν και αλάτι φυσικά. Μόλις σωταριστούν καλά τα σβήνουμε με το ούζο. Ρίχνουμε και τη ντοματούλα ( ένα μπολάκι περίπου ) - λίγο πριν είναι έτοιμο ρίχνουμε το μαρουλάκι και στο τέλος τον άνιθο να κρατήσει όλο του το άρωμα.
Προσέχουμε να μαλακώσει καλά το καλαμαράκι μας και μετά να ρίξουμε το μαρούλι - για να μην είναι σκληρό το καλαμαράκι.

 

Aνήμερα των Φώτων (6 Ιανουαρίου)

Ημέρα  γιορτινή με τους πιστούς να πηγαίνουν μετά τον εκκλησιασμό, στο σημείο όπου θα γίνει η κατάδυση του Σταυρού. Η γιορτινή ατμόσφαιρα της ημέρας επιστεγάζεται και σε ανάλογο γιορτινό τραπέζι. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας το κύριως πιάτο γι' αυτή την ημέρα περιέχει χοιρινό. Ενώ το γλυκό της ημέρας είναι τα ξεροτήγανα όλο μέλι και αρώματα που σύμφωνα με την παράδοση τα προσφέρουν στα σπίτια για να φύγουν οι καλικάτζαροι.

Χοιρινό πρασοσέλινο

Υλικά

1 1/2 κιλό χοιρινό μπούτι κομμένο σε μερίδες
1 1/2 κιλό πράσα κομμένα σε κομμάτια των 5 εκ.
1 μάτσο σέλινο
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
400 γρ. ντοματάκια κονκασέ
1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τι κάνουμε:

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τις μερίδες κρέατος απ' όλες τις πλευρές. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και σκεπάζουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 45΄, μέχρι να μισογίνει το κρέας. Τότε προσθέτουμε τα πράσα σε κομμάτια, τα ντοματάκια και το σέλινο. Αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα του φαγητού για περίπου μισή ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας και να μείνει με λίγη, μελωμένη σάλτσα.

 

Ξεροτήγανα

Υλικά

1/3 φλ. νερό
1/3 φλ. μπράντι
1/3 φλ. ελαφρύ λάδι (ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο)
1 φλ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
1 κοφτό κουταλάκι μαγειρική σόδα
2 πορτοκάλια (ξύσμα)
3 φλ. περίπου (όσο σηκώσει) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
μπόλικο λάδι για τηγάνισμα

Για το μέλωμα:
½ κιλό μέλι θυμαρίσιο
1 φλ. νερό
1 κοφτό κουταλάκι αλεσμένη κανέλα
½ κοφτό κουταλάκι γαρίφαλα αλεσμένα
καρύδια χοντροκομμένα

Τι κάνετε;

Ετοιμάζετε τη ζύμη: Διαλύετε τη μαγειρική σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τον αδειάζετε σε μεγάλο μπολ. Προσθέτετε το νερό, το μπράντι, το λάδι, το ξύσμα και το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και τα ζυμώνετε με το χέρι ή με το μίξερ με γάντζους ζυμώματος, μέχρι να γίνει μια λεία και μαλακή ζύμη. Αν η ζύμη είναι πολύ χαλαρή και χρειάζεται περισσότερο αλεύρι, ζυμώνετε μέσα 2-3 ακόμη κουταλιές. Αφήνετε τη ζύμη σκεπασμένη για 1 ώρα.
Παίρνετε κομμάτια ζύμης και τα ανοίγετε σε λεπτό φύλλο με τη μηχανή για φύλλο. Τα κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια ή σε λωρίδες και τις δένετε φιόγκο ή τις τυλίγετε γύρω από το χερούλι μιας κουτάλας σε τριαντάφυλλα. Τηγανίζετε τα ξεροτήγανα σε μπόλικο καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και τα βγάζετε πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν.
Βράζετε για λίγα λεπτά το μέλι μαζί με το νερό για να αραιώσει και ανακατεύετε μέσα την κανέλα και τα γαρίφαλα. Βουτάτε μέσα ένα-ένα τα ξεροτήγανα και ύστερα τα πασπαλίζετε με τα χοντροκομμένα καρύδια.

 

 

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βατρσούσκι

Βατρσούσκι
Ο Chef Προτείνει
[26/03/2020 - 21:00]

Παραδοσιακές γεύσεις από τη Ρωσία   ...περισσότερα

Τάρτα μήλου ανάποδη

Τάρτα μήλου ανάποδη
Ο Chef Προτείνει
[20/03/2020 - 08:12]

Για την καραντίνα... ...περισσότερα

Κουλουράκια νηστίσιμα

Κουλουράκια νηστίσιμα
Ο Chef Προτείνει
[13/03/2020 - 08:22]

Θυμίζουν σε γεύση τα μελομακάρονα ...περισσότερα