Παιδεία

Απαγορεύουν την τυρόπιτα στα σχολεία

Απαγορεύουν την τυρόπιτα στα σχολεία
11 Φεβρουαρίου 2011, 07:24
Γενιές και γενιές ελληνόπουλων μεγάλωσαν τρώγοντας τυρόπιτες στο σχολείο και τώρα τις απαγορεύουν!

Ακόμα θυμάμαι την μάνα μου, να μου λέει πριν φύγω για το σχολείο «Μην ξεχάσεις το ταληράκι για την τυρόπιτα.» Τόσο κόστιζε η τυρόπιτα πριν 30 τόσα χρόνια, πέντε δραχμές! Γενιές και γενιές ελληνόπουλων μεγάλωσαν τρώγοντας τυρόπιτες στα σχολικά διαλείμματα.

Σε λίγο καιρό θα αποτελεί απαγορευμένο προϊόν για τα σχολικά κυλικεία, μαζί με διάφορα άλλα τρόφιμα, με στόχο την προστασία της υγείας των μαθητών, όπως ανακοινώθηκε από τα πλέον επίσημα χείλη, αυτά του υφυπουργού Υγείας Χρήστου Αηδόνη.

Ο κ. Αηδόνης τόνισε ότι θα γίνει ριζική αναμόρφωση του συστήματος διάθεσης τροφίμων στα σχολεία, ξεκινώντας από τους πλειοδοτικούς διαγωνισμούς εκμίσθωσης και εκμετάλλευσης σχολικών κυλικείων, οι οποίοι υπονομεύουν την διάθεση υγιεινών τροφίμων.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, κρίνεται απαραίτητο εφεξής οι διαγωνισμοί να μην είναι πλειοδοτικοί, αλλά η ανάθεση των κυλικείων να γίνεται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων.

Σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα που θα… εξοριστούν από τα κυλικεία, εκτός από την τυρόπιτα, θα είναι και τα εξής: Σπανακόπιτα, ζαμπονοτυρόπιτα, λουκανικόπιτα, κρουασάν, τσίκλες, σοκοφρέτες, καραμέλες αλμυρά κράκερ, σοκολατούχο γάλα, τα τυποποιημένα μιλκσέικ, τα σάντουιτς και τα τοστ με αλλαντικά ( θα επιτρέπονται μόνο με τυρί), τα αναψυκτικά, τα φρουτοποτά.

Θα επιτρέπονται οι φρέσκοι φυσικοί χυμοί, σε στύφτη ή αποχυμωτή, καθώς και τα σάντουιτς με μέλι και ταχίνι, ώστε τα παιδιά να μπορούν να φάνε ένα υγιεινό γλυκό.

Πολύ φιλόδοξα ακούγονται αυτά τα σχέδια, αλλά να δούμε τι θα εφαρμοστεί στην πράξη, διότι εκτός των άλλων οι φυσικοί χυμοί και τα σάντουιτς με μέλι έχουν υψηλό κόστος και δεν έχουν όλες οι οικογένειες την δυνατότητα να τα πληρώσουν, ειδικά στην παρούσα οικονομική συγκυρία.   

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΠΙΣΣΩΝΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ: Σεμινάριο σε εκπαιδευτικούς τριών Δημοτικών Σχολείων και δύο νηπιαγωγείων

ΠΙΣΣΩΝΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ: Σεμινάριο σε εκπαιδευτικούς τριών Δημοτικών Σχολείων και δύο νηπιαγωγείων
Παιδεία
[25/11/2021 - 08:56]

Από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ευβοίας. ...περισσότερα

ΕΛΜΕ ΕΥΒΟΙΑΣ: Διοργανώνει επιμορφωτική διημερίδα στη Χαλκίδα

ΕΛΜΕ ΕΥΒΟΙΑΣ: Διοργανώνει επιμορφωτική διημερίδα στη Χαλκίδα
Παιδεία
[19/11/2021 - 13:00]

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την Κυριακή 21 Νοεμβρίου. ...περισσότερα