Κους-κους & σχόλια

Δημιουργήθηκε το πρώτο καφενείο για καπνιστές

Δημιουργήθηκε το πρώτο καφενείο για καπνιστές
14 Ιανουαρίου 2020, 12:20
Αντίδραση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

Η απαγόρευση του τσιγάρου σε καφέ και χώρους εστίασης εχει φέρει αρκετές αλλαγές στην καθημερινότητα... Το καλό της όλης υπόθεσης είναι ότι το κάπνισμα έχει ελαττωθεί κατά πολύ. Από την άλλη, όμως, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων παραπονιούνται ότι η πελατεία τους μειώθηκε αρκετά.

Ετσι, στη Λάρισα δημιουργήθηκε το πρώτο καφενείο που είναι μόνο για καπνιστές. Μπορεί να γίνει αυτό; Σύμφωνα με το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων "ναι". Πρόκειται για μια λέσχη που θα λειτουργήσει σε καφενείο που είναι ήδη σε λειτουργία. Η προϋπόθεση είναι ο χώρος να είναι μόνο 25 τ.μ. και να είναι εντελώς απομονωμένος με δική του είσοδο, να μην έχει δηλαδή καμία σύνδεση με το υπόλοιπο κατάστημα.

Θα εξυπηρετεί μόνο τους πελάτες, οι οποίοι θα κατέχουν την σχετική κάρτα της καπνιστικής λέσχης και θα μπαίνουν μέσα μόνο όσοι έχουν κάρτα και μάλιστα θα εξυπηρετούνται μόνοι τους.

Αντίδραση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

Αμεση ήταν η αντίδραση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Σε ανακοίνωσή της  προειδοποιεί ότι θα προχωρήσει σε ελέγχους για τις συνθήκες ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας αυτών των χώρων. Συγκεκριμένα χαρακτηρίζει την δημιουργία λεσχών για καπνιστές ως «καινοφανές νομικό μόρφωμα με σκοπό την απόπειρα συγκάλυψης της λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και την καταστρατήγηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, της φορολογικής νομοθεσίας και των εργατικών και υγειονομικών διατάξεων».