Πολιτική

ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: Η προστασία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ μονόδρομος για την επιβίωσή της

ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: Η προστασία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ μονόδρομος για την επιβίωσή της
24 Ιανουαρίου 2020, 13:42
Ο πρώην υπουργός ήταν παρών στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διρφύων-Μεσσαπίων.

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων, που έγινε στα Ψαχνά την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, με θέμα τα προβλήματα της ΛΑΡΚΟ και τις προτάσεις για την επίλυσή τους, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι των εργαζομένων, παραβρέθηκε και ο βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου.

Ο πρώην υπουργός τόνισε στην ομιλία του ότι:

 «Η ΛΑΡΚΟ είναι μια από τις λίγες εναπομείνασες βαριές βιομηχανίες της χώρας μας, με διαχρονικά ετήσιο κύκλο εργασιών της τάξεως των 300 εκ. €, γεγονός που την καθιστά σημαντική πηγή οικονομικής ζωής για τους έξι νομούς που δραστηριοποιείται (Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Καστοριά, Κοζάνη και Αττική), ενώ παράλληλα ως καθαρά εξαγωγική εταιρία στηρίζει και την εθνική οικονομία συμμετέχοντας στις εθνικές εξαγωγές με ποσοστό 3%, δηλαδή περίπου ένα εκ. δολάρια την ημέρα.»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία τα τελευταία χρόνια και επισήμανε ότι:

« Δυστυχώς, αυτός ο ιστορικά βιομηχανικός κολοσσός παγκοσμίου εμβέλειας και αναγνώρισης, όχι μόνο έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του, αλλά και μπει σε πορεία ξεπουλήματος, αντί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης απέναντι στην κρίση που μαστίζει την ελληνική οικονομία.

Το χειρότερο είναι ότι η σημερινή Κυβέρνηση και ειδικά ο σημερινός αρμόδιος Υπουργός έχουν ήδη ανακοινώσει το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ μέσω του καταστροφικού σχεδίου τριχοτόμησης του 2014.»

Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, για να σωθεί η ΛΑΡΚΟ πρέπει να αποσυρθεί το σχέδιο της Κυβέρνησης για εκκαθάριση εν λειτουργία και ξεπούλημα των καθαρών περιουσιακών στοιχείων, να παραμείνει η εταιρεία κάτω από δημόσιο έλεγχο και να ρυθμιστεί η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας με βάση την διεθνή πρακτική τιμολόγησης των αντίστοιχων βιομηχανικών μονάδων.

Επίσης, πρέπει να μετοχοποιηθούν τα χρέη προς την ΔΕΗ και να χαρακτηριστεί η ΛΑΡΚΟ στρατηγικής σημασίας βιομηχανία της Ε.Ε., λόγω Κοβαλτίου, διεκδικώντας την ακύρωση της απόφασης της Ε.Ε για τις κρατικές ενισχύσεις.

Όλα αυτά βέβαια να συνοδευτούν με την εξασφάλιση μιας ελάχιστης χρηματοδότησης από το βασικό μέτοχο, που είναι το Δημόσιο , αλλά και την απόλυτη διασφάλιση των εργαζομένων.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ