Ο Chef Προτείνει

Χορτόπιτα της Καρδιτσιώτισσας πεθεράς

Χορτόπιτα της Καρδιτσιώτισσας πεθεράς
7 Φεβρουαρίου 2020, 07:04
Με τσουκνίδα, σπανάκι και τυρί  

Οταν έχεις πεθερά και μάλιστα από το Βλοχό Καρδίτσας, είναι σίγουρη η επιτυχία της πίτας. Ετσι είναι και η κυρά-Παναγιώτα, που ανοίγει φύλλο στο πιτς φυτίλι και φτιάχνει πίτες κάθε μέρα. Εκεί που βλέπει το σήριαλ «8 λέξεις» φτιάχνει και την πιτούλα και κατεβαίνουμε εμείς να πάρουμε από ...8 κομμάτια και βάλε. Μια από τις πολλές πίτες που φτιάχνει είναι και η παρακάτω, με τσουκνίδα, σπανάκι και τυρί. Στην Καρδίτσα, τη συνοδεύουν και με γιαούρτι.

Υλικά

  • ½ κιλό σπανάκι
  • ½ κιλό τσουκνίδα
  • ½ κούπα τυρί
  • 4 με 5 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • αλάτι

για το φύλλο:

  • 1,5 κούπα νερό
  • 2 κουταλάκια αλάτι
  • αλεύρι όσο πάρει
  • καλαμποκέλαιο

Τι κάνουμε:

 

Αν είμαστε αρχάριοι στο άνοιγμα του φύλλου, διαλύουμε λίγη μαγιά σε ζεστό νερό. Την τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε και το υπόλοιπο νερό. Προσθέτουμε αλάτι και το αλεύρι σιγά-σιγά. Ζυμώνουμε, μέχρι να μην κολλάει στα χέρια μας η ζύμη. Η μαγιά βοηθάει στο να ανοίγει καλύτερα το φύλλο.

Μόλις το ζυμάρι είναι έτοιμο, το χωρίζουμε σε 16 μπαλάκια, τα σκεπάζουμε με ζελατίνα και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 15 λεπτά περίπου.

Παράλληλα, ετοιμάζουμε τη γέμιση. Κόβουμε τα σπανάκια με ένα ψαλίδι, επειδή είναι πιο εύκολη μέθοδος και δεν μαυρίζει πολύ το χόρτο. Τρίβουμε τις τσουκνίδες με μια πετσέτα για να μην μας τσιμπάν στα χέρια μας. Τις κόβουμε κι αυτές ψιλές-ψιλές. Τέλος κόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και τα ανακατεύουμε όλα μαζί με αλάτι, για να τριφτούν. Τα ζουλάμε καλά με το χέρι για να φύγουν τα ζουμιά τους.

Αμέσως μετά είναι ώρα να ανοίξουμε το φύλλο με τον πλάστη. Ανοίγουμε ένα-ένα τα μπαλάκια, τα λαδώνουμε με το πινέλο και φτιάχνουμε δυο πύργους με 8 φύλλα ο καθένας τους. Όταν βάζουμε τα φύλλα το ένα πάνω στο άλλο,  προσέχουμε να μην παίρνουν αέρα ανάμεσά τους. Ανοίγουμε το κάθε φύλλο ξεχωριστά στο μέγεθος του ταψιού.

Στρώνουμε το κάτω φύλλο στο λαδωμένο ταψί. Βάζουμε το τυρί στη γέμιση και λίγο λάδι και την ξανά-ζουλάμε για να φύγουν τα υγρά της. Την τοποθετούμε στο ταψί και πάνω της βάζουμε το δεύτερο φύλλο.

Τυλίγουμε τον κόθορο, λαδώνουμε την πίτα και ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου για 37 λεπτά περίπου.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βατρσούσκι

Βατρσούσκι
Ο Chef Προτείνει
[26/03/2020 - 21:00]

Παραδοσιακές γεύσεις από τη Ρωσία   ...περισσότερα

Τάρτα μήλου ανάποδη

Τάρτα μήλου ανάποδη
Ο Chef Προτείνει
[20/03/2020 - 08:12]

Για την καραντίνα... ...περισσότερα

Κουλουράκια νηστίσιμα

Κουλουράκια νηστίσιμα
Ο Chef Προτείνει
[13/03/2020 - 08:22]

Θυμίζουν σε γεύση τα μελομακάρονα ...περισσότερα