Κοινωνία

Bρυχάται το υφαίστειο Σαντορίνης: Σε συναγερμό ο κρατικός μηχανισμός

Bρυχάται το υφαίστειο Σαντορίνης: Σε συναγερμό ο κρατικός μηχανισμός
13 Φεβρουαρίου 2020, 12:55
Εκπόνηση σχεδίου δράσης

Με την κωδική ονομασία «Τάλως» προχώρησε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στην εκπόνηση σχεδίου δράσης. Σύμφωνα με αυτό επισημαίνεται η ετοιμότητα λόγω απειλούμενου κινδύνου για την εκδήλωση ηφαιστειακής δράσης στη Σαντορίνη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο κίνδυνος ενεργοποίησης του ηφαιστείου είναι υψηλός και έχει τεθεί ο κίτρινος συναγερμός από τον κρατικό μηχανισμό.

Το υφαίστειο «βρυχάται» και σύμφωνα με τις μελέτες: «Η αλλαγή που παρατηρήθηκε στη θερμική κατάσταση του χώρου και η κίνηση υδροθερμικών ρευστών επιβεβαιώνεται από τις αλλαγές στη χημική σύσταση των αερίων των ατμίδων της Νέας Καμένης, όπου η καταγραφόμενη έντονη αύξηση έκλυσης υδρογόνου και διοξειδίου του άνθρακα (σε πολλαπλάσιες ποσότητες από τις τιμές ηρεμίας του ηφαιστείου) ερμηνεύεται ως έντονη θερμική αναθόλωση. Επίσης, η συγκέντρωση της μεγάλης πλειοψηφίας των επικέντρων των σεισμικών γεγονότων του 2011 κατά μήκος της 'γραμμής Καμένης', τη ζώνη κατά μήκος της οποίας εκδηλώθηκαν οι πόροι όλων των υποβρύχιων και χερσαίων ενδοκαλδερικών ιστορικών ηφαιστειακών δράσεων, και η ύπαρξη σεισμικών γεγονότων 'μακράς περιόδου' υποδεικνύει το ίδιο».

Το 184σέλιδο σχέδιο έχει την ονομασία ΤΑΛΩΣ και σε αυτό γίνεται αναφορά στην «Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και Αμεσης Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Ηφαιστειακής Δραστηριότητας στο Ηφαιστειακό Σύμπλεγμα Σαντορίνης».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΧΑΛΚΙΔΑ: Έφυγε νωρίς ο 44χρονος Μιχάλης Τρεπεκλής

ΧΑΛΚΙΔΑ: Έφυγε νωρίς ο 44χρονος Μιχάλης Τρεπεκλής
Κοινωνία
[14/07/2020 - 15:00]

Διαβάστε πότε θα γίνει η κηδεία του ...περισσότερα

Νεκρός μετά από πτώση ο Nick The Greek της Κρήτης

Νεκρός μετά από πτώση ο Nick The Greek της Κρήτης
Κοινωνία
[14/07/2020 - 11:30]

Ο κατά κόσμον Νίκος Μαλλιαράκης έπεσε από το μπαλκόνι του σπιτιού του. ...περισσότερα