Οι κυρίες του Λυκείου Ελληνίδων Χαλκίδας σε έκθεση στο μουσείο Μπενάκη

Οι κυρίες του Λυκείου Ελληνίδων Χαλκίδας σε έκθεση στο μουσείο Μπενάκη
20 Φεβρουαρίου 2020, 08:37
A+ A-
Θαύμασαν έργα σπουδαίων ζωγράφων σε ταπισερί και χαλιά.

Το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου το τμήμα Εθνικών Παραδόσεων και Λαογραφικού Αρχείου του Λυκείου Ελληνίδων Χαλκίδας., με Έφορο την Ελευθερία Αράπογλου επισκέφθηκε μία εξαιρετική έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, στην Αθήνα.

Πρόκειται για την έκθεση που ερευνά αποκλειστικά τη σχέση της Ταπισερί, αυτού του είδους χειροποίητου έργου, με ένα έργο Τέχνης, δηλαδή τη μεταφορά ενός πίνακα σε υφασμένη επιφάνεια, είτε πρόκειται για Ταπισερί, είτε για χειροποίητο χαλί (hand tufted) πάντα σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων ποτέ περισσότερα από 12.

Οι κυρίες μέλη του Λυκείου και φίλες που επισκέφθηκαν και περιηγήθηκαν την έκθεση που χωρίζεται σε τρεις ενότητες, θαύμασαν τα εξαιρετικά ζωγραφικά έργα μεγάλων ζωγράφων όπως Γιάννη Μόραλη, Γιάννη Τσαρούχη, Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα, Σπύρου Βασιλείου, Νίκου Νικολάου κ.α. τα οποία μετέφερε σε Ταπισερί ο ζωγράφος Γιάννης Φαϊτάκης, ο οποίος δημιούργησε τα πρώτα εργαστήρια ύφανσης Ταπισερί στην Ελλάδα το 1960-62.

Επίσης το 1973 – 74 η γκαλερί Νέες Μορφές και το ταπητουργικό εργαστήριο «Τάπης» δημιούργησαν χειροποίητα χαλιά hand tufted πάνω σε έργα μεγάλων καλλιτεχνών Δημήτρη Μυταρά, Χρίστου Καρά, Χρόνη Μπότσογλου, Πάρι Πρέκα κ.α.

Το υπέροχο αυτό ταξίδι έκλεισε με νεότερα περίοπτα έργα της τρίτης ενότητας της έκθεσης με έργα νεότερων δημιουργών κυρίως γυναικών που χρησιμοποίησαν κάθε μορφής νήματα προκειμένου να δημιουργήσουν έργα περίοπτα τριών διαστάσεων των τάσεων Fiber Art κυρίως μέσα από την ανάδειξη του πρωτογενούς υλικού και της παραδοσιακής ύφανσης.     

Επιστροφή