Τα νέα της Αγοράς

Η Vivartia παίρνει τη ΜΕΒΓΑΛ

Η Vivartia παίρνει τη ΜΕΒΓΑΛ
16 Φεβρουαρίου 2011, 20:00
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έδωσε το «ΟΚ» για να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία στην Ελλάδα.

Τα νερά στην αγορά γάλακτος ταράζει η Vivartia. Αποκτά το 60% της ΜΕΒΓΑΛ και η μεγαλύτερη, πλέον, γαλακτοβιομηχανία στην Ελλάδα παίρνει σάρκα και οστά.

Το πράσινο φως για το ...γάμο των δύο εταιρειών άναψε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, θέτοντας όμως τέσσερις αυστηρούς όρους για μην δημιουργηθούν προβλήματα στον ανταγωνισμό. Συγκεκριμένα, θα πρέπει:

1) Να εκποιηθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα στο σοκολατούχο γάλα Topino. Προβλέπονται μεταβατικό στάδιο δύο ετών και μέτρα για την πρόσβαση του αγοραστή στο υφιστάμενο δίκτυο διανομής.

2) Να διαθέτει σε ανταγωνιστές της, για πέντε χρόνια, έως και 30.000 τόνους εγχώριου νωπού αγελαδινού γάλακτος σε τιμές κόστους βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, προκειμένου να διασφαλιστεί ικανοποιητική πρόσβαση ανταγωνισμού στην πρώτη ύλη.

3) Να άρει και να απέχει για πέντε χρόνια από αποκλειστικότητες στα σημεία λαινικής πώλησης συμπεριλαμβάνοντας και τη χρήση των ψυγείων εντός καταστημάτων.

4) Να συνεχίσει να αγοράζει για τρία χρόνια τις υφιστάμενες ποσότητες γάλακτος των παραγωγών των νομών Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς και Σερρών που συνεργάζονται σήμερα με τη ΜΕΒΓΑΛ και τη Vivartia βάσει στοιχείων του ΕΛΟΓΑΚ.