Τάρτα μήλου ανάποδη

Τάρτα μήλου ανάποδη
20 Μαρτίου 2020, 08:12
A+ A-
Για την καραντίνα...

Τώρα που μένουμε σπίτι ας γλυκάνουμε και λίγο την κατάσταση με το να φτιάξουμε και κανένα γλυκάκι. Η ζωή είναι όμορφη και στο χέρι μας είναι να την κάνουμε πιο γλυκιά και πιο ...νόστιμη.

Υλικά Συνταγής

  • 1 φύλλο σφολιάτα
  • λίγο αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου
  • 7 κ.σ. ζάχαρη
  • 7 μέτρια σκληρά μήλα (καθαρισμένα και κομμένα στα 4 ή στα 6)
  • λίγη κανέλα
  • 60 γραμ. βούτυρο (κρύο σε κομματάκια)
  • 1 κ.σ. βούτυρο λιωμένο και κρύο

Για το σερβίρισμα

γιαούρτι ή χτυπημένη κρέμα ή παγωτό

Τι κάνουμε

Για την ανάποδη τάρτα μήλου με σφολιάτα και καραμελωμένα μήλα, γνωστή και ως τάρτα τατέν (tarte tatin), πρώτα ανοίγουμε τη σφολιάτα σε αλευρωμένο πάγκο. Πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι στην επιφάνεια και με πλάστη ανοίγουμε λίγο τη σφολιάτα να γίνει πιο λεπτή.

Με ένα τσέρκι ή πιάτο 25 -26 εκατοστών, κόβουμε δίσκο σφολιάτας 25 -26 εκατ. εκατοστών. Τρυπάμε ολόγυρα την σφολιάτα με πιρούνι και τη βάζουμε πάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Την παγώνουμε για λίγο στην κατάψυξη να σφίξει, μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς C στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα.

Θα χρησιμοποιήσουμε τηγάνι 22 εκατ. που μπαίνει στο φούρνο (προσοχή στο χερούλι του τηγανιού, πρέπει να είναι κατάλληλο για φούρνο). Βάζουμε τη ζάχαρη στο τηγάνι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, αφήνουμε να λιώσει και να γίνει καραμέλα. Όταν λιώσει όλη η ζάχαρη, αποσύρουμε από την φωτιά και αμέσως ρίχνουμε μέσα τα κρύα κομμάτια βούτυρο.

Αραδιάζουμε τα καθαρισμένα μήλα με την στρογγυλή τους πλευρά να ακουμπάει στο τηγάνι. Τα μήλα τα βάζουμε σε σειρά, σε διάταξη κύκλου το ένα πολύ κοντά στο άλλο, δηλαδή αποφεύγουμε να υπάρχει κενό μεταξύ τους. Αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο τα μήλα. Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.

Τοποθετούμε το τηγάνι με τα καραμελωμένα μήλα στο φούρνο, στη μεσαία σχάρα και ψήνουμε για περίπου 30′.

Βγάζουμε τα ροδισμένα καραμελωμένα μήλα από τον φούρνο. Με προσοχή τα σκεπάζουμε με την παγωμένη σφολιάτα. Με ένα μαχαίρι, μπήγουμε τις άκρες στα πλαϊνά του τηγανιού, ώστε να σκεπάσουμε καλά τα μήλα. Με την λάμα του μαχαιριού, τρυπάμε ολόγυρα την επιφάνεια της σφολιάτας, ώστε να φεύγουν οι ατμοί του ψησίματος και να γίνει η σφολιάτα πολύ τραγανή.

Ξαναβάζουμε την τάρτα μήλου στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 40′, μέχρι η σφολιάτα να φουσκώσει να γίνει τραγανή και να πάρει ένα ωραίο ρόδινο χρώμα.

Αφήνουμε την τάρτα μήλου να σταθεί για περίπου 30′ και να κρυώσει ελαφρά. Με ένα μαχαίρι ξεκολλάμε την τάρτα από τα τοιχώματα του τηγανιού. Την αναποδογυρίζουμε με μιας και αφήνουμε όλη την καραμέλα μήλου να στραγγίζει από το τηγάνι πάνω στην τάρτα.

Κόβουμε την τάρτα μήλου σε κομμάτια και την σερβίρουμε με παγωτό βανίλια, γιαούρτι ή κρέμα.

Μικρά-μικρά μυστικά για επιτυχία πιο ...γλυκιά

-Πριν αναποδογυρίσετε την τάρτα μήλου, μην αφήσετε να κρυώσει τελείως, γιατί σφίγγει η καραμέλα και δεν θα πέφτει. Επίσης, μην την αναποδογυρίζετε ζεστή γιατί θα διαλυθεί.

-Το χρώμα και η υφή που έχουν τα καραμελωμένα μήλα, εξαρτάται από την ποικιλία των μήλων που θα διαλέξετε, καθώς και από το πόσο ώριμα είναι αυτά. Σε γενικές γραμμές τα μαλακά μήλα λιώνουν και χάνουν το σχήμα τους ενώ τα πιο σφιχτά κρατούν το σχήμα τους.

 

Επιστροφή