Οικονομία

Νέες οδηγίες προς τα super market για την πώληση προϊόντων ατομικής προστασίας

Νέες οδηγίες προς τα super market για την πώληση προϊόντων ατομικής προστασίας
25 Μαρτίου 2020, 10:29
Οι οδηγίες αφορούν στη διάθεση και στο περιθώριο κέρδους. Διαβάστε αναλυτικά.

Νέα εγκύκλιο εξέδωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης με τις συνδυαστικές υποχρεώσεις σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων όπως ορίζονται με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου ΦΕΚ A 64/2020 & Α 68/2020 και την ΚΥΑ ΦΕΚ Β859/2020, για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στις επιχειρήσεις υπεραγορών (super market).

Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος αναφέρει τα εξής:

1. Από την δημοσίευση της παρούσας (24/3/2020), πάσης φύσεως επιχειρήσεις λιανικής πώλησης προϊόντων, μέσων ατομικής προστασίας ή προσωπικής υγιεινής διαθέτουν προς τους καταναλωτές ανώτατη ποσότητα δύο (2) τεμαχίων ανά πελάτη για οποιοδήποτε από τα ακόλουθα είδη ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής:
α) προϊόντα απολύμανσης
β) προϊόντα αιθυλικής αλκοόλης
γ) αντισηπτικά προϊόντα.
Τα ως άνω προϊόντα επιτρέπεται να διατίθενται αποκλειστικά σε μεμονωμένες συσκευασίες.

2. Οι επιχειρήσεις των υπεραγορών τροφίμων με ευθύνη των διοικήσεών τους, διασφαλίζουν ότι η προσέλευση των καταναλωτών γίνεται, τηρώντας την αναλογία του ενός ατόμου ανά 15 τ.μ και με ελάχιστη απόσταση τα δύο (2) μέτρα μεταξύ τους.

3. Με το άρθρο 1 της ΠΝΠ Α 68/2020 μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ για είδη ατομικής υγιεινής και προστασίας από το 24% σε 6%.

4. Με το άρθρο 19 της ΠΝΠ Α 68/2020 πάσης φύσεως επιχειρήσεις λιανικής πώλησης προϊόντων, ιδίως καλλυντικών, υποχρεούνται στην απόσυρση και τη μη διάθεση προϊόντων δειγματισμού στους καταναλωτές. Με τον όρο «προϊόντα δειγματισμού» νοούνται τα προϊόντα, τα οποία τηρούνται εντός των επιχειρήσεων με σκοπό τη δειγματοληπτική τους χρήση από τον καταναλωτή εντός της επιχείρησης.

5. Με την παράγραφο 1 του άρθρου 21 της ΠΝΠ Α 68/2020, απαγορεύεται η συνομολόγηση ή η λήψη περιουσιακών ωφελημάτων που αφορούν την πώληση οποιουδήποτε αγαθού ή υπηρεσίας που είναι απαραίτητο για την υγεία, τη διατροφή, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, ιδίως δε φαρμακευτικών προϊόντων, μέσων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής, όπως χειρουργικών μασκών, αντισηπτικών υγρών και άλλων υλικών απολύμανσης, εφόσον τα ωφελήματα αυτά υπερβαίνουν την αξία της παροχής, τόσο ώστε το μικτό περιθώριο κέρδους να είναι μεγαλύτερο από αυτό της προ της 1ης Φεβρουαρίου 2020, για τα ως άνω προϊόντα και υπηρεσίες.

6. Η παρούσα θεωρείται ότι έχει παραληφθεί από τις επιχειρήσεις υπεραγορών (super market) από την δημοσίευση της στον ιστότοπο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων http://www.mindev.gov.gr

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αυτές είναι οι νέες τιμές στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς από την Δευτέρα

Αυτές είναι οι νέες τιμές στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς από την Δευτέρα
Οικονομία
[30/05/2020 - 16:15]

Δείτε τις νέες μειωμένες τιμές,λόγω μείωσης του ΦΠΑ. ...περισσότερα

Κομισιόν: 22,5 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις για την Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Κομισιόν: 22,5 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις για την Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης
Οικονομία
[27/05/2020 - 17:50]

Η Ελλάδα προτείνεται να λάβει και 9,4 δισ. ευρώ σε δάνεια. ...περισσότερα

Μειώνεται η τιμή του εισιτηρίου στα μέσα μεταφοράς λόγω μείωσης του ΦΠΑ

Μειώνεται η τιμή του εισιτηρίου στα μέσα μεταφοράς λόγω μείωσης του ΦΠΑ
Οικονομία
[23/05/2020 - 11:33]

Η μείωση του ΦΠΑ καλύπτει ακτοπλοϊκές, αεροπορικές, οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές. ...περισσότερα