Οικονομία

Νέες οδηγίες προς τα super market για την πώληση προϊόντων ατομικής προστασίας

Νέες οδηγίες προς τα super market για την πώληση προϊόντων ατομικής προστασίας
25 Μαρτίου 2020, 10:29
Οι οδηγίες αφορούν στη διάθεση και στο περιθώριο κέρδους. Διαβάστε αναλυτικά.

Νέα εγκύκλιο εξέδωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης με τις συνδυαστικές υποχρεώσεις σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων όπως ορίζονται με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου ΦΕΚ A 64/2020 & Α 68/2020 και την ΚΥΑ ΦΕΚ Β859/2020, για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στις επιχειρήσεις υπεραγορών (super market).

Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος αναφέρει τα εξής:

1. Από την δημοσίευση της παρούσας (24/3/2020), πάσης φύσεως επιχειρήσεις λιανικής πώλησης προϊόντων, μέσων ατομικής προστασίας ή προσωπικής υγιεινής διαθέτουν προς τους καταναλωτές ανώτατη ποσότητα δύο (2) τεμαχίων ανά πελάτη για οποιοδήποτε από τα ακόλουθα είδη ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής:
α) προϊόντα απολύμανσης
β) προϊόντα αιθυλικής αλκοόλης
γ) αντισηπτικά προϊόντα.
Τα ως άνω προϊόντα επιτρέπεται να διατίθενται αποκλειστικά σε μεμονωμένες συσκευασίες.

2. Οι επιχειρήσεις των υπεραγορών τροφίμων με ευθύνη των διοικήσεών τους, διασφαλίζουν ότι η προσέλευση των καταναλωτών γίνεται, τηρώντας την αναλογία του ενός ατόμου ανά 15 τ.μ και με ελάχιστη απόσταση τα δύο (2) μέτρα μεταξύ τους.

3. Με το άρθρο 1 της ΠΝΠ Α 68/2020 μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ για είδη ατομικής υγιεινής και προστασίας από το 24% σε 6%.

4. Με το άρθρο 19 της ΠΝΠ Α 68/2020 πάσης φύσεως επιχειρήσεις λιανικής πώλησης προϊόντων, ιδίως καλλυντικών, υποχρεούνται στην απόσυρση και τη μη διάθεση προϊόντων δειγματισμού στους καταναλωτές. Με τον όρο «προϊόντα δειγματισμού» νοούνται τα προϊόντα, τα οποία τηρούνται εντός των επιχειρήσεων με σκοπό τη δειγματοληπτική τους χρήση από τον καταναλωτή εντός της επιχείρησης.

5. Με την παράγραφο 1 του άρθρου 21 της ΠΝΠ Α 68/2020, απαγορεύεται η συνομολόγηση ή η λήψη περιουσιακών ωφελημάτων που αφορούν την πώληση οποιουδήποτε αγαθού ή υπηρεσίας που είναι απαραίτητο για την υγεία, τη διατροφή, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, ιδίως δε φαρμακευτικών προϊόντων, μέσων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής, όπως χειρουργικών μασκών, αντισηπτικών υγρών και άλλων υλικών απολύμανσης, εφόσον τα ωφελήματα αυτά υπερβαίνουν την αξία της παροχής, τόσο ώστε το μικτό περιθώριο κέρδους να είναι μεγαλύτερο από αυτό της προ της 1ης Φεβρουαρίου 2020, για τα ως άνω προϊόντα και υπηρεσίες.

6. Η παρούσα θεωρείται ότι έχει παραληφθεί από τις επιχειρήσεις υπεραγορών (super market) από την δημοσίευση της στον ιστότοπο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων http://www.mindev.gov.gr

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΥΒΟΙΑΣ: Παράταση στους ασφαλιστές για εγγραφή στο ειδικό μητρώο

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΥΒΟΙΑΣ: Παράταση στους ασφαλιστές για εγγραφή στο ειδικό μητρώο
Οικονομία
[02/04/2020 - 13:45]

Δείτε μέχρι πότε έχουν προθεσμία, με την παράταση που δόθηκε. ...περισσότερα

ΔΑΝΕΙΑ: Αναστολή πληρωμής δόσεων για τρεις μήνες

ΔΑΝΕΙΑ: Αναστολή πληρωμής δόσεων για τρεις μήνες
Οικονομία
[02/04/2020 - 07:22]

Σε όσους εντάχθηκαν στο πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας και είναι δικαιούχοι των 800 ευρώ. ...περισσότερα

¶νοιξε η πλατφόρμα για τα 800 ευρώ - Ποια ΑΦΜ υποβάλλουν δηλώσεις

¶νοιξε η πλατφόρμα για τα 800 ευρώ - Ποια ΑΦΜ υποβάλλουν δηλώσεις
Οικονομία
[01/04/2020 - 11:10]

Υποβάλλουν αιτήσεις και οι άνεργοι που είναι δικαιούχοι του επιδόματος. ...περισσότερα