Το μενού της Μεγάλης Εβδομάδας

Το μενού της Μεγάλης Εβδομάδας
13 Απριλίου 2020, 00:00
A+ A-
Με πίστη και κατάνυξη

Μένουμε σπίτι και όλοι έχουμε γίνει σεφ. Φτιάχνουμε κέικ, φαγητά, γλυκά και τα ανεβάζουμε και στα social media, έτσι για να δείξουμε ότι ο Ελληνας ότι και να γίνει το φαγητό δεν το κόβει.

Φανταστείτε τι έχει να γίνει τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα. Ενα Πάσχα, ωστόσο διαφορετικό, αλλά  πάντα μέσα στην καρδιά μας είναι το αίσθημα της Αγάπης και το ελπιδοφόρο μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου.

Ας αρχίσουμε λοιπόν με τις συνταγές για τη Μεγάλη Εβδομάδα, που μπορεί να μην πάμε στην Εκκλησία, αλλά σίγουρα θα νηστέψουμε όλες της Αγιες Ημέρες των Παθών του Κυρίου, για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στον Ιησού που ανέβηκε τον Γολγοθά για τις αμαρτίες όλων μας.

Ανεβαίνοντας λοιπόν και εμείς το γολγοθά λόγω κορωνοϊού, ας μαγειρέψουμε για να ξεχαστούμε και για να περάσουν αυτές οι ημέρες -τουλάχιστον ως προς την κουζίνα- έτσι όπως πάντα με πίστη και κατάνυξη.

Μπιφτέκια Λαχανικών

Υλικά:

• 3 κουταλιές ελαιόλαδο
• 5 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα φρέσκα
•  1/2 φλ. αρακά
•  1 τριμμένο καρότο
•  2 φλ. αλεύρι ολικής άλεσης
•  1 κουτάκι μπύρα
•  1 μικρή βρασμένη πατάτα
• αλάτι
•  πιπέρι
•  δυόσμος, ρίγανη


Τι θα κάνετε:

Ζεσταίνετε τις 2 κουταλιές λάδι και σωτάρετε τον αρακά, τα κρεμμυδάκια και το καρότο. Βάζετε το αλεύρι με τη μπύρα σε μπωλ κι ανακατεύετε να γίνουν χυλός. Στο χυλό προσθέστε τα σωταρισμένα λαχανικά, την πατάτα και τα μπαχαρικά με τα μυρωδικά. Ζυμώνετε καλά και πλάθετε τα μπιφτέκια. Με το υπόλοιπο λάδι αλείψτε ένα ταψάκι και ψήστε τα μπιφτέκια στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν.

 

Σουπιές με Σπανάκι


Yλικά:

• 1 κιλό Σουπιές
•  1 κιλό Σπανάκι
•  1 κούπα Λάδι
•  1 κούπα πολτοποιημένη Ντομάτα(ες)
•  1 ψιλοκομμένο Κρεμμύδι(α)
•  Αλάτι
•  Πιπέρι


Τι θα κάνετε:

Πλένετε καλά τις σουπιές, βγάζετε το δέρμα τους και την κύστη με το μελάνι. Κόβετε το κυρίως σώμα τους σε μακρόστενες λωρίδες και τα κεφάλια τους σε μικρότερα κομμάτια. Τις αφήνετε να στραγγίσουν. Καθαρίζετε και πλένετε το σπανάκι. Το κόβετε σε μικρά κομμάτια και το αφήνετε να στραγγίσει. Σε μια κατσαρόλα με λάδι σοτάρετε το κρεμμύδι. Προσθέτετε τις σουπιές και τις γυρνάτε μερικές φορές. Στη συνέχεια, ρίχνετε την ντομάτα, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε τις σουπιές να σιγοβράζουν για 10'. Έπειτα, προσθέτετε το σπανάκι, το αλάτι και το πιπέρι, ρίχνετε και μισή κούπα νερό. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε το φαγητό για 30'.

 

Πιλάφι με αρακά χωρίς λάδι


Υλικά:
 • ½ κιλό ρύζι για πιλάφι
• ½ κιλό αρακά ή ανάμεικτα λαχανικά
• 2 καρότα
• 2 ντομάτες
• 1 κρεμμύδι
• ½ ματσάκι άνιθο, αλάτι, πιπέρι
-• σακούλα ειδική για τον φούρνο

 Τι θα κάνετε:
Καθαρίζετε τα καρότα, το κρεμμύδι και τα κόβετε μικρά κομμάτια. Πλένετε τον αρακά και τρίβετε τις ντομάτες. Ανακατεύετε όλα μαζί τα υλικά και τα βάζετε στη σακούλα. Με μια καρφίτσα ανοίγετε τρύπα στο πάνω μέρος της και τη βάζετε στο φούρνο. Ψήνετε στους 170ο για 1 ώρα.
Φράζετε το ρύζι, το στραγγίζετε, γαρνίρετε με τον αρακά. Σερβίρεται ζεστό.

 

Χορτόσουπα βελουτέ

• 2 πατάτες

• 2 καρότα
• 1 πράσο
• 2 κρεμμύδια
• 1 ώριμη ντομάτα
• Λίγο σέλινο
• 1 ματσάκι μαϊντανό
• Αλάτι και πιπέρι
• 2 κουταλιές κορν φλάουρ

Καθαρίζουμε όλα τα λαχανικά, τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια και τα βράζουμε μέχρι να λιώσουν. Τα περνάμε από το μπλέντερ να αποκτήσουν κρεμώδη υφή. Συνεχίζουμε το βράσιμο προσθέτοντας όσο νερό θέλουμε και τέλος, το κορν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο νερό.

Επιστροφή