Ανάλυση του ντέρμπι από τον Γιάννη Σακελλαράκη

Ανάλυση του ντέρμπι από τον Γιάννη Σακελλαράκη
19 Φεβρουαρίου 2011, 14:30
A+ A-
Ο γνωστός Παναθηναϊκός πολιτικός μηχανικός αναλύει με αντικειμενικότητα τους πρωταγωνιστές του σημερινού ντέρμπι.

* Του Γιάννη Σακελλαράκη

Σήμερα το απόγευμα στους δρόμους της πόλης θα υπάρχει εικόνα ερήμωσης κι αυτό δε θα συμβεί λόγω του καιρού και των σφοδρών βροχοπτώσεων που πλήττουν το τελευταίο 24ωρο την ευρύτερη  περιοχή της Χαλκίδας.

 Ό,τι είναι για τα παιδιά η Patty,  για τις γυναίκες ένα πολύωρο shopping therapy, κάτι αντίστοιχο είναι και για τους άνδρες το ποδοσφαιρικό ντέρμπυ Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού. Μοιραία λοιπόν, σήμερα οι καφετέριες θα είναι γεμάτες και θα θυμίζουν μέρες…Μουντιάλ, ενώ έξω για κανά δίωρο-τρίωρο δε θα κυκλοφορεί κουνούπι.

Ας δούμε μερικούς ποδοσφαιριστές που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στο παιχνίδι αν και η ιστορία των ντέρμπυ έχει διδάξει ότι πολλές φορές αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή του παιχνιδιού ένας αστάθμητος παράγοντας ή ένας ποδοσφαιριστής που δεν περιλαμβάνεται στους αποκαλούμενους «συνήθεις» υπόπτους.

Εμείς ωστόσο αυτούς θα  επισημάνουμε παρακάτω:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

1) Όλαφ Μέλμπεργκ-Αβραάμ Παπαδόπουλος

Το αμυντικό δίδυμο της ομάδας του Πειραιά είναι αναμφισβήτητα είναι ένα σημείο αναφοράς στο σημερινό ντέρμπυ. Έχουν αρμονική συνεργασία και σπουδαίες ικανότητες στο ψηλό αλλά και στο χαμηλό παιχνίδι. Σήμερα αναμένεται να έχουν πολύ δουλειά προκειμένου να βγάλουν το «μεροκάματο», αφού θα κληθούν να αναχαιτίσουν το μεγάλο αστέρι των πρασίνων, τον Τζιμπρίλ Σισέ.

2) Βασίλης Τοροσίδης

Ο πιο πολυσύνθετος Έλληνας ποδοσφαιριστής , αποτελεί εδώ και χρόνια βαρόμετρο του Ολυμπιακού στα ντέρμπυ, αφού μπορεί να αγωνιστεί σε πολλές θέσεις στη διάρκεια ενός παιχνιδιού. Παρότι είναι αμυντικογενής παίκτης, σκοράρει πολύ συχνά σε τέτοιου είδους παιχνίδια.

3) Αριέλ Ιμπαγάσα

Ο βραχύσωμος βετεράνος ποδοσφαιριστής με τη μπαλιά «διαβήτη», μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες με μία του μόνο ενέργεια. Παρακολουθώντας τον λες μέσα σου: «βλέπω μπάλα» και όχι απλά ποδόσφαιρο…

4) Νταβίντ Φουστέρ

Ο άσημος (όταν ήρθε στην Ελλάδα) Ισπανός ποδοσφαιριστής έχει αποδειχτεί υπερπολύτιμος και «λίρα εκατό» για τον Ολυμπιακό. Πολύ χρήσιμο γρανάζι στη μηχανή της ομάδας του με χαρακτήρα ιδιαίτερα μαχητικό.

5) Κέβιν Μιραλάς

Ο Βέλγος και φετινός πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού, τον τελευταίο καιρό δεν αγωνίζεται στη θέση του φουνταριστού επιθετικού (λόγω της απόκτησης Τζιμπούρ και της χρησιμοποίησης του Πάντελιτς) με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί η παραγωγικότητά του. Ωστόσο, παραμένει πολύ επικίνδυνος ποδοσφαιριστής με διεισδυτικότητα και πολύ καλή τεχνική κατάρτιση. Στον πρώτο γύρο, άλλωστε, σκόραρε ένα θαυμάσιο γκολ.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

1) Αλέξης Τζόρβας

Ο ικανότατος διεθνής γκολκίπερ θα έχει πολύ δουλειά απόψε, αφού το «Καραϊσκάκη» είναι δύσκολη έδρα για κάθε αντίπαλο.  Αν δείξει ψυχραιμία σε συνδυασμό με τις αποδεδειγμένες ικανότητές του, τότε ο Παναθηναϊκός θα αυξήσει τις πιθανότητες του να πάρει θετικό αποτέλεσμα.

2) Ζιλμπέρτο Σίλβα

Ο αποκαλούμενος «αόρατος τοίχος» θα κληθεί να δώσει ηρεμία και καθαρό μυαλό στην ομάδα του,καθώς και να αναχαιτίσει τα ατού των αντιπάλων.  Έχει φάει με το κουτάλι πολλά κρίσιμα παιχνίδια στην καριέρα του και θέλει να αφήσει τις καλύτερες τελευταίες εντυπώσεις, καθώς το καλοκαίρι μάλλον θα αποχαιρετίσει το «τριφύλλι».

3) Σεμπάστιαν Λέτο

Ο Αργεντίνος «βιρτουόζος» που μιλάει στη μπάλα θα θελήσει να αποδείξει κάποια πράγματα στον πρώην προπονητή του (Ερνέστο Βαλβέρδε) με τον οποίο είχαν τεταμένες σχέσεις στον Ολυμπιακό πριν 2 χρόνια.  Απρόβλεπτος (αλλά και «θερμόαιμος») ποδοσφαιριστής μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε όποιον κι αν τον μαρκάρει και να διαταράξει τις  αγωνιστικές ισορροπίες.

4) Κώστας Κατσουράνης

Ο αναγεννημένος (στα τελευταία ματς) μέσος του Παναθηναϊκού μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο ντέρμπυ, όντας από τους λίγους παίκτες που  μπορούν να περάσουν καλή κάθετη μπαλιά στην αιχμή του δόρατος του Παναθηναϊκού (Σισέ). Επίσης, είναι πολύ έμπειρος σε τέτοιου είδους παιχνίδια ενώ είναι ένας παίκτης με υψηλό ποδοσφαιρικό IQ.

5) Τζιμπρίλ Σισέ

Ο Γάλλος σούπερ σταρ είναι το πυρηνικό όπλο στην επίθεση του Παναθηναϊκού και χρειάζεται μόνο μια στιγμή αδράνειας για να την εκμεταλλευτεί και να σκοράρει. Σεσημασμένος δολοφόνος και πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα  τα τελευταία δύο χρόνια, πρόκειται αναμφίβολα να ταλαιπωρήσει ουκ ολίγες φορές την άμυνα του Ολυμπιακού.

Βάσει του ρόστερ των δύο ΑΙΩΝΙΩΝ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ υπάρχουν όλες οι προοπτικές για ένα ποιοτικό ντέρμπυ, αρκεί βέβαια να βοηθήσει και ο καιρός που σχετίζεται άμεσα με την κατάσταση του αγωνιστικού χώρου και επομένως με το θέαμα που θα παρακολουθήσουμε.

Καλή επιτυχία και στις δύο ομάδες.

Επιστροφή