ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Πρακτικές οδηγίες καθημερινότητας από τον Σπύρο Πνευματικό

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Πρακτικές οδηγίες καθημερινότητας από τον Σπύρο Πνευματικό
14 Απριλίου 2020, 10:03
A+ A-
Ο βουλευτής Εύβοιας μαζί με τις ευχές δίνει και τις συμβουλές του.

* Γράφει ο Σπύρος Πνευματικός, βουλευτής Εύβοιας

Μπράβο σε όλους τους συμπολίτες μας που, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, έχουν ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες, μένοντας σπίτι και τηρώντας τους κανόνες υγιεινής.

Δεν εφησυχάζουμε από τη θετική, ως τώρα, πορεία της χώρας, ούτε αφήνουμε να μας παρασύρει ο καλός καιρός. Περνάμε τις γιορτές στο σπίτι με στόχο να είμαστε όλοι μαζί και του χρόνου.

Συνεχίζουμε να τηρούμε τα μέτρα πρόληψης και προστασίας που συστήνει ο ΕΟΔΥ:

  • Τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών –για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα- με νερό και σαπούνι ή αντισηπτικά και αποφυγή επαφής τους με το πρόσωπο. Ιδιαίτερη προσοχή στις συναλλαγές μας με χρήματα ή κάρτες.
  • Ο ιός μεταδίδεται κυρίως με τα σταγονίδια. Από άνθρωπο σε άνθρωπο. Παρολαυτά συστήνεται και η απολύμανση των επιφανειών, ιδίως όσων αγγίζουμε συχνά, π.χ. τα πόμολα, τους διακόπτες, τα κουμπιά στο ασανσέρ.
  • Βήξιμο και φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντηλο που μετά πετάμε.
  • Σε περίπτωση εμφάνισης ήπιων συμπτωμάτων  (βήχας, καταρροή, πυρετός ≤ 37,6 °C, πονόλαιμος), παραμονή στο σπίτι, απομόνωση και παρακολούθηση. Αν τα συμπτώματα επιδεινωθούν, δεν πάμε στο νοσοκομείο αλλά επικοινωνούμε άμεσα με ιατρό μας.
  • Τηρούμε την ελάχιστη απόσταση των 2 μέτρων, ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους.
  • Δείχνουμε ιδιαίτερη προσοχή και αποφεύγουμε κατά το δυνατόν την επαφή με άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένα άτομα, άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά και χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, αρτηριακή υπέρταση, ανοσοανεπάρκεια) για να τους έχουμε και του χρόνου κοντά μας.
  • Όσον αφορά τη χρήση γαντιών μίας χρήσης, είναι ελάχιστες οι ενδείξεις ότι προσφέρουν προστασία στο δημόσιο χώρο. Τα γάντια μπορεί να μας παρασύρουν και να αισθανόμαστε ασφαλείς με αυτά ενώ στην πραγματικότητα δεν είμαστε. Η σωστή τους χρήση είναι μόνο αν τα αλλάζουμε μετά από κάθε πράξη, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο. Άρα καλύτερα να πλένουμε συχνά τα χέρια μας και να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας. 
  • Τέλος, όσον αφορά τη χρήση μάσκας ο κόσμος παίρνει μπερδεμένες πληροφορίες. Ας αφήσουμε τις μάσκες στους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Η γενικευμένη χρήση μάσκας δεν συστήνεται γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να μας δίνει μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας που θα μας οδηγήσει στο να μην συμμορφωνόμαστε με όλα τα μέτρα. 

Η συνεχιζόμενη επαγρύπνηση και τήρηση των μέτρων μας βοηθά να κερδίσουμε πολύτιμο χρόνο, αφενός για την ενίσχυση του συστήματος υγείας, αφετέρου για την εύρεση αποτελεσματικής θεραπείας, που, όπως φαίνεται, θα υπάρξει σύντομα.

Κρατάμε, λοιπόν, δυνάμεις και συνεχίζουμε τη θετική μας πορεία ώστε σύντομα να επιστρέψει η χώρα μας σε μία κανονικότητα μετριάζοντας τις δυσμενείς συνέπειες που θα έχει μία παρατεταμένη απραξία στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Χρόνια Πολλά σε όλους. Στόχος μας είναι να είμαστε όλοι μαζί και του χρόνου.

Επιστροφή