Πολιτισμός

ΠΡΟΚΟΠΙ: Ξεχωριστός ο φετινός εορτασμός της μνήμης του Οσίου Ιωάννη Ρώσου - Χωρίς περιφορά του λειψάνου η γιορτή

ΠΡΟΚΟΠΙ: Ξεχωριστός ο φετινός εορτασμός της μνήμης του Οσίου Ιωάννη Ρώσου - Χωρίς περιφορά του λειψάνου η γιορτή
17 Μαΐου 2020, 19:11
Διαβάστε ποια ειδικά μέτρα θα ληφθούν, λόγω του κορωνοϊού.

Διαφορετικός από κάθε άλλη χρονιά θα είναι φέτος ο εορτασμός της μνήμης του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου, στο Προκόπι, λόγων των μέτρων που ισχύουν για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού.

Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Τρίτη 26 Μαΐου: Στις 7 το απόγευμα θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και στις 10 το βράδυ θα τελεστεί Αγρυπνία (Εσπερινός-Παράκληση-Θεία Λειτουργία).

Τετάρτη 27 Μαΐου: Στις 7 το πρωί θα τελεστεί ο Όρθρος και θα ακολουθήσει η  Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Κατά την διάρκεια της Πανήγυρης θα τηρηθούν τα παρακάτω:

1. Λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, τα οποία μας κοινοποίησε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι προσερχόμενοι πιστοί, για την προμήθεια κεριών και την αφή τους, και την προσκύνηση του ιερού λειψάνου του Οσίου Ιωάννη, πρέπει να τηρούν αποστάσεις από τον προηγούμενο και τον επόμενο προσκυνητή 1,5 μέτρο.

Τις ίδιες αποστάσεις οφείλουν να τηρούν και όσοι θα μείνουν εντός του Ιερού Ναού, στις θέσεις που ήδη έχουν διαμορφωθεί και ασφαλώς δεν μετακινούνται.

Οι προσκυνητές, οι μη δυνάμενοι να παραμείνουν εντός του Ναού, μετά την προσκύνηση του ιερού λειψάνου θα εξέρχονται από την βόρεια πύλη του Ναού, τηρώντας τις ίδιες αποστάσεις, σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμοδίων οργάνων. Δύνανται να παραμένουν συμπροσευχόμενοι στον αύλειο χώρο του Ναού, σε θέσεις που θα έχουν καθορισθεί με ειδικά σήματα επί του εδάφους.

2. Η θεία Κοινωνία και η διανομή του αντιδώρου θα γίνει κανονικά και στην αγρυπνία και στην Θεία Λειτουργία της κυριωνύμου ημέρας, σύμφωνα με όσα θα ανακοινωθούν τότε, ανάλογα με τον αριθμό των προσερχομένων.

3. Η συνήθης λιτανεία του ιερού λειψάνου, μετά την θεία Λειτουργία, φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί, κατ’ επιταγήν της Ιεράς Συνόδου.

4. Το διήμερο της πανηγύρεως, αλλά και όλο τον μήνα Μάιο, δεν θα τελεστούν βαπτίσεις. Για το μετά τον μήνα Μάιο χρονικό διάστημα, πρέπει να προηγείται συνεννόηση με τους υπευθύνους του Ιερού Προσκυνήματος (τηλ. 2227041209)

5. Οι ανήκοντες στις ευπαθείς ομάδες και όσοι άλλοι δεν θα προσέλθουν, φοβούμενοι συνωστισμό ή από οποιαδήποτε άλλη αιτία, να γνωρίζουν ότι στο Ιερό Προσκύνημα τελείται κάθε μέρα θεία Λειτουργία και τα απογεύματα Εσπερινός και ιερά Παράκληση προς τον Όσιο Ιωάννη και συνεπώς μπορούν, εάν επιθυμούν, να προσέλθουν σε προγενέστερο ή μεταγενέστερο της πανηγύρεως χρόνο να προσκυνήσουν, να εκκλησιαστούν και να κάνουν το τάμα τους.

6. Ο Ξενώνας του Οσίου δεν θα φιλοξενήσει πιστούς, αφού με τα ισχύοντα μέτρα παραμένει ακόμη κλειστός, όπως και τα ξενοδοχεία.

7. Οι Ιερές Ακολουθίες, για την παρηγορία και χαροποίηση όσων δεν μπορούν να συμμετάσχουν στον εορτασμό, θα μεταδοθούν από: 

  • Τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος (89.5 fm)
  • Τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς μας Μητροπόλεως (97,7 fm)

Θα προβληθούν δε απευθείας από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος www.pste.gov.gr, τις ιστοσελίδες της Ιεράς Μητροπόλεως  http://www.imchalkidos.gr, του Ιερού Προσκυνήματος του Οσίου Ιωάννου https://oir.gr/ και του tvopen.gr (υβριδική τηλεόραση)

Από τις ιστοσελίδες ecclesiaTV.gr και intv.gr, τα κανάλια τους στο Youtube (ecclesiaTV.gr https://www.youtube.com/channel/UCGYQSCObO0JzfSJYGFLMl_g) (intv.gr https://www.youtube.com/user/dvprodvpro) και τις σελίδες τους στο Facebook.

Τη σελίδα Facebook της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

* Στη φωτογραφία στιγμιότυπο από τον περσινό εορτασμό.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βίντεο με χορούς προβάλλει τις ομορφιές της Σκύρου (VIDEO)

Βίντεο με χορούς προβάλλει τις ομορφιές της Σκύρου (VIDEO)
Πολιτισμός
[06/06/2020 - 19:00]

Το δημιούργησε ο καθηγητής φυσικής αγωγής  Γιώργος Γεωργούδης. ...περισσότερα

Αρτοκλασία από το Σωματείο Επιπλοξυλουργών Εύβοιας

Αρτοκλασία από το Σωματείο Επιπλοξυλουργών Εύβοιας
Πολιτισμός
[06/06/2020 - 16:45]

Στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Αρμά, ανήμερα του Αγίου Πνεύματος. ...περισσότερα

ΧΑΛΚΙΔΑ: Αγρυπνία στο ναό της Αγίας Παρασκευής

ΧΑΛΚΙΔΑ: Αγρυπνία στο ναό της Αγίας Παρασκευής
Πολιτισμός
[05/06/2020 - 17:34]

Προς τιμή του Αγίου Λουκά του Ιατρού. ...περισσότερα

ΒΑΣΙΛΙΚΟ: Ο Μητροπολίτης τέλεσε το μνημόσυνο του Σπύρου Βαβουλιώτη

ΒΑΣΙΛΙΚΟ: Ο Μητροπολίτης τέλεσε το μνημόσυνο του Σπύρου Βαβουλιώτη
Πολιτισμός
[03/06/2020 - 19:36]

Ο εκλιπών υπήρξε μεγάλος ευεργέτης της Μητρόπολης. ...περισσότερα