Fashion and Style

Χημικό αντηλιακό ή Mineral, εσείς ξέρετε ποια είναι η διαφορά τους;

Χημικό αντηλιακό ή Mineral, εσείς ξέρετε ποια είναι η διαφορά τους;
25 Μαΐου 2020, 11:44
Διαβάστε τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα και βρείτε ποιο είναι αυτό που σάς ταιριάζει περισσότερο.

Η θερμοκρασία έχει αρχίσει να ανεβαίνει και πολλές από εσάς έχετε ήδη κάνει την πρώτη βουτιά ή ετοιμάζεστε να βουτήξετε. Αυτό όμως που δεν πρέπει να ξεχνάτε ποτέ όταν βγαίνετε από το σπίτι, ειδικά τώρα το καλοκαίρι είναι το αντηλιακό σας.

Οι περισσότεροι δερματολόγοι συστήνουν αντηλιακό με δείκτη SPF 30+, ακόμα και SPF50 για πολύ ευαίσθητες επιδερμίδες, αλλά συχνά δε διευκρινίζεται αν πρέπει να χρησιμοποιούμε mineral ή χημικό αντηλιακό.

Παρακάτω, διαβάστε ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα των χημικών αντηλιακών, αλλά και των minerals, και δείτε ποιο ταιριάζει στο δικό σας δέρμα.

Τι είναι τα χημικά αντηλιακά;

Ένα χημικό αντηλιακό περιέχει συστατικά που λειτουργούν ως φίλτρα UV για την απορρόφηση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Στην ουσία, χρησιμοποιούνται χημικά (οργανικά) φίλτρα που απορροφώνται στο δέρμα και απορροφούν με τη σειρά τους τις ακτίνες UV για την προστασία του δέρματος. Μετατρέπουν δηλαδή, την υπεριώδη ενέργεια σε θερμότητα που απελευθερώνεται.

Τα χημικά αντηλιακά ενδείκνυνται για όλους τους τύπους δέρματος - εκτός εάν έχεις μια παραπάνω ευαισθησία στην επιδερμίδα. 

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των χημικών αντηλιακών

Το βασικό πλεονέκτημα του χημικού αντηλιακού είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε τύπο δέρματος (χρειάζεται όμως προσοχή στις ευαίσθητες επιδερμίδες).

Τα χημικά αντηλιακά, επίσης, κυκλοφορούν στο εμπόριο σε πολλές μορφές: σε σπρέι, lotion και sticks. Έχουν λεπτόρρευστη σύσταση, με αποτέλεσμα να απλώνονται εύκολα στην επιδερμίδα.

Επίσης, η σύστασή τους επιτρέπει να προστεθούν στη φόρμουλα του αντηλιακού ενυδατικά, αντιοξειδωτικά και αντιγηραντικά συστατικά. 

Ένα από τα αρνητικά στοιχεία του χημικού αντηλιακού είναι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλεί ενδοκρινολογική διαταραχή ή αλλεργίες. Επιπλέον, πρέπει απαραιτήτως να εφαρμόζεται περίπου 30 λεπτά πριν βγούμε στον ήλιο, ώστε να απορροφηθεί σωστά. Τέλος, η πιο λεπτόρρευστη σύστασή του έχει ως αποτέλεσμα το αντηλιακό να «φεύγει» πιο γρήγορα με το κολύμπι και το σκούπισμα με την πετσέτα. 

Τι είναι τα mineral ή φυσικά αντηλιακά;

Τα mineral αντηλιακά παρέχουν άμεση προστασία από τη στιγμή της εφαρμογής τους. Συνήθως, περιέχουν συστατικά όπως διοξείδιο του τιτανίου ή οξείδιο του ψευδαργύρου, δηλαδή ανόργανες ενώσεις συστατικών ορυκτής προέλευσης, τα οποία αντανακλούν ή διαχέουν τις ακτίνες UV σαν μικροσκοπικοί καθρέφτες, εμποδίζοντάς τις να διαπεράσουν στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των mineral αντηλιακών

Τα mineral αντηλιακά δεν περιέχουν χημικά στοιχεία, οπότε είναι πιο ήπια από τα χημικά αντηλιακά. Ακόμη, προστατεύουν την επιδερμίδα από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής τους και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια δράσης κατά την άμεση έκθεση της επιδερμίδας στις ακτίνες UV. Επίσης, είναι η ιδανική επιλογή για όσους έχουν δέρμα με τάση υπερμελάγχρωσης. 

Από την άλλη πλευρά τα mineral αντηλιακά έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και δεν προκαλούν ερεθισμούς, όμως μπορεί κάποιες φορές να αφήνουν λευκή επίστρωση, που είναι ιδιαίτερα ορατή στις σταρένιες και μελαχρινές επιδερμίδες. Επιπλέον, εξαιτίας της πυκνόρρευστης υφής τους απλώνονται σχετικά δυσκολότερα από τα αντηλιακά με χημικά φίλτρα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έτσι θα βρεις το σωστό μέγεθος για το καπέλο σου!

Έτσι θα βρεις το σωστό μέγεθος για το καπέλο σου!
Fashion and Style
[21/06/2020 - 20:44]

Δες τη φωτογραφία που σίγουρα θα σε βοηθήσει. ...περισσότερα

ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ: Το υλικό που θα σε βοηθήσει να έχεις λαμπερή επιδερμίδα!

ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ: Το υλικό που θα σε βοηθήσει να έχεις λαμπερή επιδερμίδα!
Fashion and Style
[18/06/2020 - 12:38]

Σε συνδυασμό με ακόμη δύο υλικά - Διαβάστε τη συνταγή για την τέλεια μάσκα. ...περισσότερα

Ηλεκτρίζονται τα ρούχα σας; Αυτή είναι η λύση!

Ηλεκτρίζονται τα ρούχα σας; Αυτή είναι η λύση!
Fashion and Style
[06/06/2020 - 12:21]

Είναι τόσο απλό που δεν θα το πιστεύετε ...περισσότερα

ΠΙΤΥΡΙΔΑ: Ξέρεις ποια είναι η αιτία δημιουργίας της;

ΠΙΤΥΡΙΔΑ: Ξέρεις ποια είναι η αιτία δημιουργίας της;
Fashion and Style
[27/05/2020 - 15:20]

Και όμως η απάντηση θα σε βάλει σε σκέψεις. ...περισσότερα