Πολιτική

Η Ραχήλ Μακρή κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην Κύμη

Η Ραχήλ Μακρή κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην Κύμη
27 Μαΐου 2020, 08:52
Ζητά έγγραφη ενημέρωση δημοτικών συμβούλων και δημοτών

Αντίθετη με την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην περιοχή της Κύμης είναι η πρώην βουλευτής Ραχήλ Μακρή, η οποία είναι παντρεμένη με τον Ανδρέα  με τον Ανδρέα Τσεκένη που κατάγεται από τη νότια Εύβοια.

Με επιστολή της στο egnomi.gr, επισημαίνει:

Την ώρα που μέναμε σπίτι σύμφωνα με καταγγελίες συλλόγων και δημοσιεύματα με φωτογραφικό υλικό , τεράστια κομμάτια ανεμογεννητριών, γερμανικών και τουρκικών συμφερόντων, ξεφορτώθηκαν στο λιμάνι της Κύμης με προορισμό το υπό κατασκευή αιολικό πάρκο στο ακρωτήριο της Οκτωνιάς, στην περιοχή Πούντα, στο νότιο μέρος του κόλπου της Κύμης και σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά της τοπία, αυτό του βουνού της Οχτωνιάς και του βράχου και της παραλίας της Μουρτερής-Κεφάλας.

Είναι γνωστό ότι η περιοχή πούντα είχε καεί το 2012 και είχε κηρυχτεί αναδασωτέα, ενώ τα νότια των Κοτυλαίων είχαν καεί και το 2018 και το 2019. Σε μια περιοχή το μεγαλύτερο μέρος της οποίας είναι περιοχή Νatura 2000 (GR2420011), μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους στην οποία διαβιούν σπάνια είδη ορνιθοπανίδας. Μια περιοχή στην οποία ο δήμος Κύμης προχωρά στην δημιουργία Γεωπάρκου και που σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται ο αρχαιολογικός τόπος Καστρί, που είναι από τους σημαντικότερους νεολιθικούς οικισμούς της Εύβοιας και της χώρας. Μια περιοχή που επισκέπτονται ορειβάτες και τουρίστες ήπιου και φυσιολατρικού τουρισμού, καθΆ όλο το έτος και προερχόμενοι από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Όλα αυτά έλαβαν χώρα ενώ η τοπική κοινωνία ήταν κλεισμένη στο σπίτι και υπό πλήρη άγνοια καθώς όχι μόνο δεν γνώριζε τίποτε για το σχεδιαζόμενο έργο, αλλά όταν κάτοικοι τόλμησαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δέχτηκαν ύβρεις και απειλές. Ενώ πέρασε νόμος αποχαρακτηρισμού των περιοχών natura. Όλα αυτά ενώ υπάρχουν αποφάσεις του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, που από το 2000 έχουν αρνηθεί την κατασκευή αιολικού πάρκου στην περιοχή. Ως βουλευτής υπεύθυνη του τομέα κοινοβουλευτικής ευθύνης για την ενέργεια και το περιβάλλον και ως γραμματέας της επιτροπής περιβάλλοντος της Βουλής ανέδειξα μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου ανέδειξα Σκανδαλα εκατ ευρώ πίσω απα τα οποία κρύβονται οι γνωστοί νταβατζήδες της ενέργειας που αφορούν ανεμογεννήτριες που πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος που έχουν κατακλύσει τα ελληνικά βουνά.

Ανεμογεννήτριες που έρχονται μεταχειρισμένες ενώ αγοράζονται ως καινούριες. Ανεμογεννήτριες που έρχονται από τις θάλασσες των Κάτω Χωρών και είναι ειδικά διαμορφωμένες για νερό και όχι βουνό. Ανεμογεννήτριες που για να τοποθετούν, κατακρεουργούνται και τσιμεντοποιούνται τα βουνά μας, σκοτώνονται σπάνια είδη πουλιών και όταν χαλάνε, παραμένουν στη θέση τους, δίχως την παραμικρή πρόνοια απόσυρσης. Ανεμογεννήτριες που δυσλειτουργούν και δεν περιορίζουν την κατανάλωση λιγνίτη της ΔΕΗ που είναι και το ζητούμενο.

Η Κύμη, το μπαλκόνι του Αιγαίου όπως την αποκαλούν πρέπει να προστατευτεί και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα να αξιοποιηθούν προς όφελος της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας με ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία κλπ), του τουρισμού και της οικιστικής ανάπτυξης. Οι εν κρυπτώ μεταφορές ανεμογεννητριών εν μέσω πανδημίας και ενώ τα δημοτικά συμβούλια δεν μπορούν να συνεδριάσουν άμεσα λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιούργησε ο κορονοιός , ερήμην της τοπικης κοινωνίας και των δημοτικών συμβούλων αποτελούν απαράδεκτες και ύποπτες τακτικές δημιουργούν δικαιολογημένους προβληματισμούς, έντονη ανησυχία και αναβρασμό στην τοπική κοινωνία.

Για αυτό είναι επιβεβλημένη η Εγγραφή Ενημέρωση όλων των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και των Τοπικών και των Τοπικών Κοινοτήτων καθώς και των δημοτών, όπως έχει αιτηθεί η αντιπολίτευση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΥΛΙΔΑΣ: Ξεκινάει η μελέτη για την ανάπλαση του παραλιακού τμήματος στο λιμάνι

ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΥΛΙΔΑΣ: Ξεκινάει η μελέτη για την ανάπλαση του παραλιακού τμήματος στο λιμάνι
Πολιτική
[13/08/2022 - 11:07]

Ο ΟΛΝΕ έλυσε το γραφειοκρατικό πρόβλημα που υπήρχε και έβαζε φρένο στα σχέδια ανάπλασης.   ...περισσότερα

Κατασκευή νέου στίβου στο Δημοτικό Στάδιο Ιστιαίας

Κατασκευή νέου στίβου στο Δημοτικό Στάδιο Ιστιαίας
Πολιτική
[13/08/2022 - 08:06]

Με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. ...περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2023

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2023
Πολιτική
[12/08/2022 - 20:15]

Δείτε ποια είναι τα πιο σημαντικά έργα, που αφορούν στη Χαλκίδα.  ...περισσότερα

ΠΑΣΟΚ: Οι πληγές παραμένουν ανοικτές στο Ληλάντιο δύο χρόνια μετά την καταστροφική πλημμύρα

ΠΑΣΟΚ: Οι πληγές παραμένουν ανοικτές στο Ληλάντιο δύο χρόνια μετά την καταστροφική πλημμύρα
Πολιτική
[12/08/2022 - 11:05]

Ανακοίνωση από την Δημοτική Οργάνωση Δήμου Χαλκιδέων του ΠΑΣΟΚ.   ...περισσότερα