Μανιταρόπιτα με σφολιάτα
Μανιτάρια σε συνδυασμό με τυριά που λιώνουν στο στόμα, αν μη τι άλλο είναι μια «κολασμένη» γεύση.
Υλικά
- 2 φύλλα ζύμη σφολιάτας
- 1 κρόκο
- 2 κ.σ γάλα
Για τη γέμιση
- 1 κιλό. μανιτάρια φρέσκα (ανάμεικτα)
- 3 κ.σ ελαιόλαδο
- 3 φέτες μπέικον (ψιλοκομμένες)
- 1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 1 σκ. σκόρδο
- 3 κ.σ σιμιγδάλι ψιλό
- 1 ½ φλ. γάλα
- αλάτι
- πιπέρι
Για το μείγμα τυριών
- 300 γραμ. κασέρι
- 2 κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 πρέζες μοσχοκάρυδο
Για τη γέμιση
Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε φέτες. Ζεσταίνουμε αντικολλητική κατσαρόλα με χοντρή βάση και σοτάρουμε το μπέικον να ροδίσει για 2΄ και να βγάλει τα αρώματα και τα λιπαρά του. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε τα καθαρισμένα μανιτάρια. Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 4-5′ χωρίς να ανακατεύουμε συνέχεια.
Πρέπει ο όγκος των μανιταριών να πέσει στο μισό και να πιουν τα μανιτάρια τα υγρά τους. Αν χρειάζεται στάζουμε λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Σοτάρουμε λίγα λεπτά να γίνουν διάφανα τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε τα υλικά να ψηθεί το σιμιγδάλι για λίγα λεπτά.
Προσθέτουμε το γάλα κι αφήνουμε να πήξει η γέμιση για λίγα λεπτά. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
Αποσύρουμε την κρέμα από τη φωτιά κι αφήνουμε λίγο να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί. Προσθέτουμε το μείγμα τυριών και τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε τα υλικά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς C στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα. Σε ταψί με διαστάσεις όσο και το μέγεθος της σφολιάτας, στρώνουμε το ένα φύλλο, τραβάμε ελαφρά τη σφολιάτα ώστε να ανασηκωθούν τα πλαϊνά στα τοιχώματα του ταψιού. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και ισιώσουμε την επιφάνεια με κουτάλι.
Καλύπτουμε τη μανιταρόπιτα με το άλλο φύλλο σφολιάτας. Τσιμπάμε τις άκρες των φύλλων να κλείσουν στις ενώσεις. Χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια της πίτας. Αλείφουμε με το διάλυμα αυγού.
Βάζουμε το ταψί στη μεσαία σχάρα του φούρνου και ψήνουμε για 10′ στους 200 βαθμούς C. Μετά το πρώτο δεκάλεπτο, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς.
Ψήνουμε την μανιταρόπιτα μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει καλά, στο σύνολο της περίπου 50΄.
Αφήνουμε τη μανιταρόπιτα να σταθεί για 10′ και μετά κόβουμε σε κομμάτια.