Το νου σας στα Σαρακοστιανά

Το νου σας στα Σαρακοστιανά
5 Μαρτίου 2011, 11:38
A+ A-
Αναλυτικές οδηγίες για να "βγάλετε καθαρή" την Καθαρή Δευτέρα.
Το Ινστιτούτο Καταναλωτή εξέδωσε ανακοίνωση, ενόψει Καθαρής Δευτέρας. Η ουσία των όσων αναφέρει είναι ότι μας εφιστά την προσοχή, ώστε τα Σαρακοστιανά εδέσματα να μην μας ...κάτσουν στο στομάχι.   

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, ιδιαίτερα προβλήματα παρουσιάζονται συχνά στον ταραμά (ένα προϊόν πλήρες συνθετικών χρωμάτων) αλλά και στα οστρακοειδή, στα οποία ο «έλεγχος» απέχει ποσοτικά σε τεράστιο βαθμό από τις διατιθέμενες ποσότητες.

Τώρα αν σας πειράξουν τα…σαρακοστιανά και μετά την κατανάλωση αισθανθείτε λίγο …περίεργα, είναι πιθανόν να έχετε πάθει τροφική δηλητηρίαση. Σ’ αυτή την περίπτωση λοιπόν θα νιώθετε:

Πόνο στην κοιλιά, επίμονο πονοκέφαλο, διάρροια, ναυτία και εμετούς, ζάλη. Αν δεν έχετε χρόνιο πρόβλημα υγείας δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας. Δεν έχετε παρά να παραμείνετε ξαπλωμένος, να πίνετε πολλά υγρά, να περιμένετε μερικές ώρες. Αν οι εμετοί επιμένουν, καλέστε γιατρό.

Αυτοί που πρέπει ν’ ανησυχήσουν περισσότερο είναι οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Δηλαδή, οι ηλικιωμένοι, όσοι έχουν καρδιακά ή αναπνευστικά προβλήματα και τα παιδιά.

Σχετικά με τα δημοφιλή εδέσματα της Καθαρής Δευτέρας, προσέξτε τα εξής:

ΧΤΑΠΟΔΙ: Προτιμείστε το χταπόδι από το μοσχοχτάποδο (ή μελιδόνα). Ξεχωρίζουν από τις βεντούζες. Η μελιδόνα έχει μία σειρά βεντούζες σε κάθε πλοκάμι ενώ το χταπόδι δύο. Τα φρέσκα χταπόδια έχουν ωραίο, σκληρό, στιλπνό και υγρό δέρμα, γυαλιστερά μάτια και η μυρωδιά τους είναι ευχάριστη. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στο ψήσιμο, να γίνουν μαλακά και ευστόμαχα.

 ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ: Κυκλοφορούν και «μαϊμούδες». Το αληθινό καλαμάρι έχει χρώμα λευκό που ροδίζει, δεν έχει πλευρικά πτερύγια ούτε κηλίδες. Τα πτερύγια πιάνουν τα 2/3 του σώματος, το οποίο είναι κυλινδρικό. Τα θράψαλα έχουν χρώμα μπλε -μικρότερα πτερύγια. Προτιμείστε κατεψυγμένα.

ΟΣΤΡΑΚΟΕΙΔΗ: Mύδια, στρείδια, κυδώνια, αχινοί, αχιβάδες, κλπ. Προσοχή στην αγορά, μέτρο στην κατανάλωση. Το όστρακο πρέπει να είναι καλά κλεισμένο. Η μυρωδιά να είναι αυτή του ιωδίου της θάλασσας. Ανάμεσα στις βαλβίδες εισαγωγής – εξαγωγής, πρέπει να υπάρχει καθαρό υγρό. Κτυπήστε το όστρακο. Ο ήχος πρέπει να είναι υπόκωφος, σημάδι ότι έχει σάρκα και νερό.

ΜΑΛΑΚΟΣΤΡΑΚΑ: Γαρίδες, καραβίδες, καβούρια, αστακοί. Τα πιο ευαίσθητα από τα θαλασσινά. Αν δεν ξέρετε, προτιμείστε τα κατεψυγμένα. Τα φρέσκα διακρίνονται από ζωηράδα σε μάτια και χρώμα και είναι σφικτά. Αν «πρασινίζουν», μυρίζουν ή παρουσιάζουν χαλάρωση, μακριά.

 

 

 

 

Επιστροφή