Κοινωνία

Ξανά μανά τα ίδια;

Ξανά μανά τα ίδια;
6 Μαρτίου 2011, 19:10
Η Ελενα Βάκα καλεί τους εμπόρους να βγάλουν τα παράνομα stand, αλλά η θητεία Ζεμπίλη δεν είναι ...μαζί της.

Να απομακρύνουν τα stands που καταλαμβάνουν παράνομα δημόσιο χώρο καλεί τους εμπόρους η αρμόδια αντιδήμαρχος διοίκησης και οικονομίας Ελενα Βάκα.

Οπως έχει δει και ο κάθε πολίτης, αρκετοί έμποροι βάζουν μπροστά ή πλησίον από το κατάστημά τους διαφημιστικά stand τα οποία παρεμποδίζουν τους πεζούς και κλείνουν παράνομα δημόσιο χώρο.

Η Ελενα Βάκα με επιστολή της τονίζει πως αν δεν απομακρυνθούν τα stands, θα επιβάλει πρόστιμα σύμφωνα με το νόμο. Μακάρι να γίνει, γιατί η κατάσταση, όπως την έχει καταγράψει και ο φακός του egnomi.gr, έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος απειλεί με πρόστιμα και μετά δεν κάνει τίποτα ή προβαίνει σε επιλεκτική εφαρμογή του νόμου. Η Ελενα Βάκα δεν θέτει συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο στους εμπόρους για να μπορούμε να διαπιστώσουμε -μετά την παρέλευσή του- ότι η εξαγγελία εφαρμόζεται στην πράξη.

Επιπλέον, τα διαφημιστικά stands είναι η μία και μικρότερη πτυχή του προβλήματος. Ο Θανάσης Ζεμπίλης στην προηγούμενη θητεία δεν κατάφερε να επιβάλει το νόμο στο χοντρό θέμα με τις ταμπέλες των καταστημάτων που είναι παρανόμως κάθετα τοποθετημένες στο δρόμο.

Τότε, ο δήμαρχος είχε πάρει τη σύννομη απόφαση να τοποθετούνται παράλληλα στο δρόμο οι ταμπέλες και είχε κόψει κάποια πρόστιμα ξεσηκώνοντας τους εμπόρους. Η "Ευβοϊκή Γνώμη" είχε αναδείξει το θέμα μετά και από καταγγελία του εμπόρου Μπάμπη Χατζηστρατή. Αφότου καταλάγιασε ο κουρνιαχτός, δεν έγινε το παραμικρό και το μπάχαλο συνεχίζεται.

Επιπλέον, απόφαση - πυροτέχνημα είχε πάρει ο δήμαρχος και για τις διαφημιστικές πινακίδες στους δρόμους. Με δηλώσεις του στη "Γνώμη", είχε δεσμευτεί να ξηλώσει άμεσα όσες είναι παράνομες. Προφανώς οι δηλώσεις έγιναν για εφησυχασμό της κοινής γνώμης, αφού τότε η συζήτηση είχε ανοίξει με αφορμή την αμετάκλητη δικαστική απόφαση που εκδόθηκε για το θάνατο ενός νεαρού που προσέκρουσε σε διαφημιστική πινακίδα. Σε κάποιους δήμους της Αθήνας, ξηλώθηκαν κατά δεκάδες οι πινακίδες, αλλά εδώ δεν έγινε το παραμικρό.

Ας ελπίσουμε ότι η απόφαση της Βάκα συνιστά το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της οριστικής επίλυσης των ζητημάτων με τις πινακίδες. Η προϊστορία δεν είναι υπέρ αυτής της πρόβλεψης, αλλά, όπως έλεγαν οι Λατίνοι και ισχύει με τη στάση των πολιτών απέναντι στις δεσμεύσεις των πολιτικών "όσω ζω, ελπίζω...".

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ