Τηγανίτες πατάτας με σάλτσα σουσαμιού
11 Μαρτίου 2011, 08:40
* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου
Σπουδαίες ιδιότητες τόσο αντικαρκινικές όσο και αντιγηραντικές κρύβονται στο μικρό αυτό σποράκι. Προστατευτική ασπίδα για τις καρδιοπάθειες, την αρτηριοσκλήρωση όσο και το συκώτι.
Ο χαλβάς και το ταχίνι προέρχονται από το σουσάμι και είναι παραδοσιακά υλικά στη κουζίνα πολλών λαών, μαζί και των Ελλήνων.
Τη Σαρακοστή το ταχίνι με μέλι, ο χαλβάς και η ταχινόσουπα αναπληρώνουν επάξια την απουσία γάλακτος, αβγών και κρέατος, χάρη στις εκπληκτικές ιδιότητες του σουσαμιού.
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
• ½ κιλό πατάτες καθαρισμένες και χονδροτριμμένες
• 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 2 αβγά χτυπημένα
• 2 κουταλιές κορν φλάουρ
• 1/4 κούπας ελαιόλαδο (για το τηγάνι)
Για τη σάλτσα:
• 3 κουταλιές σουσάμι
• 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
• 1 κουταλιά λευκό κρασί
• 1 κουταλιά σουσαμόλαδο
• 2 κουταλάκια ζάχαρη
• 1 καυτερή κόκκινη πιπεριά (προαιρετικά)
ΤΙ ΚΑΝΩ:
ΣΆ ένα μπολ ανακατεύω πολύ καλά τις πατάτες με τα υπόλοιπα υλικά και καρυκεύω.
Απλώνω κουταλιές από το μίγμα στο καυτό λάδι και τηγανίζω 2-3 λεπτά για κάθε μεριά.
Σοτάρω σε αντικολλητικό τηγάνι το σουσάμι προσεχτικά μέχρι να πάρει ανοιχτό χρυσό χρώμα και αφού κρυώσει το ανακατεύω με τα υπόλοιπα υλικά.
Απολαύστε τες!
"Σουσάμι ...άνοιξε" έλεγε ο Αλημπαμπάς! Κάτι ήξερε λοιπόν για τον θησαυρό που έχει το έλαιό του (βιταμίνη Ε).
* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου
Σπουδαίες ιδιότητες τόσο αντικαρκινικές όσο και αντιγηραντικές κρύβονται στο μικρό αυτό σποράκι. Προστατευτική ασπίδα για τις καρδιοπάθειες, την αρτηριοσκλήρωση όσο και το συκώτι.
Ο χαλβάς και το ταχίνι προέρχονται από το σουσάμι και είναι παραδοσιακά υλικά στη κουζίνα πολλών λαών, μαζί και των Ελλήνων.
Τη Σαρακοστή το ταχίνι με μέλι, ο χαλβάς και η ταχινόσουπα αναπληρώνουν επάξια την απουσία γάλακτος, αβγών και κρέατος, χάρη στις εκπληκτικές ιδιότητες του σουσαμιού.
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
• ½ κιλό πατάτες καθαρισμένες και χονδροτριμμένες
• 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 2 αβγά χτυπημένα
• 2 κουταλιές κορν φλάουρ
• 1/4 κούπας ελαιόλαδο (για το τηγάνι)
Για τη σάλτσα:
• 3 κουταλιές σουσάμι
• 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
• 1 κουταλιά λευκό κρασί
• 1 κουταλιά σουσαμόλαδο
• 2 κουταλάκια ζάχαρη
• 1 καυτερή κόκκινη πιπεριά (προαιρετικά)
ΤΙ ΚΑΝΩ:
ΣΆ ένα μπολ ανακατεύω πολύ καλά τις πατάτες με τα υπόλοιπα υλικά και καρυκεύω.
Απλώνω κουταλιές από το μίγμα στο καυτό λάδι και τηγανίζω 2-3 λεπτά για κάθε μεριά.
Σοτάρω σε αντικολλητικό τηγάνι το σουσάμι προσεχτικά μέχρι να πάρει ανοιχτό χρυσό χρώμα και αφού κρυώσει το ανακατεύω με τα υπόλοιπα υλικά.
Απολαύστε τες!