Ξεχασμένες χριστουγεννιάτικες γεύσεις

Ξεχασμένες χριστουγεννιάτικες γεύσεις
23 Δεκεμβρίου 2020, 17:20
A+ A-
Διαλέξαμε μερικές και σας τις παρουσιάζουμε.

Τα τελευταία χρόνια οι γλυκές γεύσεις των Χριστουγέννων, μελομακάρονα και κουραμπιέδες με επικάλυψη σοκολάτας είναι τα πιο συνηθισμένα γλυκίσματα που μπορούμε να τα προμηθευτούμε όχι μόνο από ζαχαροπλαστεία και φούρνους αλλά ακόμη και από σούπερ μάρκετ.

Ωστόσο, στο παρελθόν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, τα σπίτια γέμιζαν από ζεστές εορταστικές μυρωδιές.

Ενα έθιμο που αποτελούσε το πρώτο για κάθε νοικοκυρά, ήταν το Χριστόψωμο, το οποίο το έφτιαχναν σε όλες τις περιοχές την παραμονή των Χριστουγέννων, χαράζοντας στην επιφάνεια ένα σταυρό. Ανήμερα των Χριστουγέννων, ο νοικοκύρης του σπιτιού έριχνε λάδι και κρασί στο χριστόψωμο, ευχόμενος αφθονία αγαθών.

Εξέχουσα θέση στο γιορτινό τραπέζι είχε αλλά και έχει ακόμη και σήμερα το χοιρινό κρέας. Στην Εύβοια, με χοιρινό παρασκεύαζαν διάφορα φαγητά, όπως οι «ματιές». Δηλαδή γέμιζαν το στομάχι και το παχύ έντερο με σιτάρι κομμένο, σταφίδες, καρύδια και διάφορα μυρωδικά.

Στα Ζαγοροχώρια της Ηπείρου συνήθιζαν να φτιάχνουν τηγανίτες ψημένες πάνω σε πυρωμένη πέτρα και μέσα στο τζάκι, τις οποίες αποκαλούσαν «σπάργανα του Χριστού» και συμβόλιζαν τα σπάργανα του Χριστού στη Φάτνη.

Μπορεί με το πέρασμα του χρόνου οι συνήθειες να έχουν αλλάξει, αλλά τα Χριστούγεννα είναι και θα είναι πάντα η γιορτή της αγάπης και της ελπίδας.

Επιστροφή