Σαλάτα με πλιγούρι και γλυκόξινο dressing γιαουρτιού

Σαλάτα με πλιγούρι και γλυκόξινο dressing γιαουρτιού
7 Δεκεμβρίου 2020, 06:00
A+ A-
Σκέτη απόλαυση!

Το πλιγούρι είναι δημητριακό φτιαγμένο από τα πλιγούρια αρκετών διαφορετικών ειδών σίτου. Είναι πολύ κοινό στις κουζίνες της Μέσης Ανατολής, της Ινδίας αλλά και της Ευρώπης.

Υλικά

Για τη σαλάτα:

  • 300 γρ. πλιγούρι
  • 450 ml. βραστό νερό
  • 1 μέτριο αγγούρι, κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 1 κίτρινη πιπεριά, κομμένη σε μικρά κυβάκια
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • ¼ του μάτσου μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 2 ντομάτες, ξεσποριασμένες και κομμένες σε μικρά κυβάκια
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

 

Για το dressing γιαουρτιού:

  • 250 γρ. γιαούρτι, στραγγιστό 
  • 1 ½ κ.γ. μηλόξυδο
  • Χυμό από μισό λεμόνι
  • 150 ml. χυμό πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. μέλι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Τι κάνουμε

Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα το πλιγούρι. Το σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.

Μόλις είναι έτοιμο, το μεταφέρουμε σε ένα βαθύ μπολ, ρίχνουμε μέσα το νερό, τυλίγουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε να μαλακώσει για 15 λεπτά περίπου. Έπειτα το σουρώνουμε πολύ καλά και το αφήνουμε στην άκρη.

Στη συνέχεια παίρνουμε ένα βαθύ μπολ και βάζουμε μέσα το πλιγούρι, το αγγούρι, την πιπεριά, τις ντομάτες, τα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε.

Εκτέλεση για το dressing γιαουρτιού: Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το στραγγιστό γιαούρτι, το μηλόξυδο, το μέλι, το χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Τέλος, ρίχνουμε μέσα στη σαλάτα όσο dressing επιθυμούμε, ανακατεύουμε πολύ καλά και σερβίρουμε.

Επιστροφή