Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ζωές δεν χάνονται μόνο από τον Covid-19!

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ζωές δεν χάνονται μόνο από τον Covid-19!
9 Δεκεμβρίου 2020, 14:25
A+ A-
Ενώ ασχολούνται όλοι με τον φονικό ιό, λησμονήσαμε τις άλλες ασθένειες.

* Γράφει ο γιατρός Συμεών Κεδίκογλου, πρώην βουλευτής και υφυπουργός

Αν κάτι έγινε εμφατικά ξεκάθαρο μέσα στην πανδημία είναι ο σπουδαίος ρόλος του δημόσιου συστήματος υγείας, η ανάγκη για στήριξη και όχι ιδιωτικοποίησή του. Το σύστημα πιέζεται αφόρητα από τις αυξημένες ανάγκες.

Άλλωστε όσοι εργάζονται σ αυτό ξέρουν ότι δεν έγινε καμιά ουσιαστική ενίσχυση από το πρώτο μέχρι το δεύτερο κύμα έξαρσης του ιού.

Μέσα όμως στην σχεδόν αποκλειστική ενασχόληση με τον κορωνοϊό, ξεχνούμε τις άλλες ασθένειες που φυσικά δεν εξαφανίστηκαν και συνεχίζουν να πλήττουν τον πληθυσμό: καρδιαγγειακά νοσήματα(πρώτος λόγος), πνευμονοπάθειες, νεοπλασίες είναι αίτια απ τα οποία χάνονται δεκάδες χιλιάδες συνάνθρωποί μας κάθε χρόνο.

Η αναβολή προγραμματισμένων χειρουργείων (κατά 80% στη βόρειο Ελλάδα), η διακοπή εξωτερικών ιατρείων, η μετατροπή γενικών νοσοκομείων σχεδόν αποκλειστικά σε αντί-covid, έχει επιφέρει μεγάλη πτώση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, κυρίως για τους οικονομικά ασθενέστερους που δεν έχουν τη δυνατότητα προσφυγής στον ιδιωτικό τομέα.

Ζωές δε χάνονται μόνο από covid. Είναι ένα πρόβλημα τις συνέπειες του οποίου θα δούμε πιο έντονες στο μέλλον για το οποίο δε γίνεται λόγος στα μέσα ενημέρωσης και που σαν μάχιμος γιατρός του ΕΣΥ αισθάνομαι υποχρέωση να επισημάνω.
 

Επιστροφή