Ο Chef Προτείνει

Συνταγές για κρύο...

Συνταγές για κρύο...
15 Ιανουαρίου 2021, 06:00
Οταν η θερμοκρασία πέφτει και το κρύο τσουχτερό, οι νόστιμες συνταγές είναι το καλύτερο γιατρικό!

Μπορεί οι αμυγδαλιές να άνθισαν στο Ναύπλιο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών στις αρχές του μήνα, αλλά τελικά ο καιρός επανήλθε στα φυσιολογικά για την εποχή, επίπεδα. Κρύο, καιρός για δύο.

Τώρα, δύο, τρεις ή και περισσότεροι στην οικογένεια, απολαύστε τις παρακάτω συνταγές βλέποντας τη βροχή να πέφτει, μένοντας  σπίτι, όχι μόνο λόγω κρύου, αλλά και για την ασφάλειά σας.

Σπιτικά φαλάφελ

Συστατικά

  • 1 φλιτζάνι ρεβίθια
  • 1/2 κουτ. του γλυκού σόδα μαγειρέματος
  • 1 κουτ. της σούπας νερό
  • 1 1/3 κουτ. της σούπας σπόροι σουσαμιού
  • 2 κουτ. του γλυκού κύμινο
  • 1 κουτ. του γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. του γλυκού baking powder
  • 1/2 κουτ. του γλυκού πιπέρι
  • 1/2 κουτ. του γλυκού τσίλι
  • 1/2 κουτ. του γλυκού ζάχαρη
  • 1/4 κουτ. του γλυκού κουρκουμάς
  • Λίγο ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα

Τρόπος Μαγειρέματος

Από το προηγούμενο βράδυ, τοποθετείς τα ρεβίθια σε ένα μπολ με νερό, για να καθαρίσουν. Τα αφήνεις όσο κοιμάσαι ή τουλάχιστον οκτώ ώρες.
Την επόμενη ημέρα, χτυπάς τα ρεβίθια σε ένα μπλέντερ, μέχρι να λιώσουν. Προσθέτεις λίγο νερό παράλληλα, μέχρι να λιώσει και να αποκτήσει απαλή υφή.
Μόλις πάρει την υφή κρέμας, προσθέτεις όλα τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζεις να χτυπάς στο μπλέντερ.
Σκεπάζεις το μείγμα με μία μεμβράνη και το τοποθετείς στο ψυγείο για μία ώρα.
Φοράς τα γάντια σου και αρχίζεις να πλάθεις μικρές μπαλίτσες.
Ζεσταίνεις ένα τηγάνι με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Τηγανίζεις σταδιακά τις μπαλίτσες (4-5 λεπτά η κάθε πλευρά) και, μόλις ετοιμαστούν, τις τοποθετείς σε ένα χαρτί κουζίνας, για να απορροφηθεί το λάδι τους.

 

Τάρτα σοκολάτας με κάστανα

Συστατικά

  • 1 έτοιμη ζύμη για τάρτα
  • 60 γρ. μαύρη σοκολάτα, θρυμματισμένη
  • 3/4 φλ. τυρί μασκαρπόνε
  • 1/2 φλ. γάλα
  • 6 κ. σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 1 κουτ. της σούπας ρούμι
  • 1/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/3 φλ. ψιλοκομμένα κάστανα

 

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Ψήσε τη ζύμη σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  • ¶φησέ την να κρυώσει.
  • Λιώσε την μαύρη σοκολάτα σε ένα φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν μαρί.
  • ¶δειασε την κουβερτούρα σε ένα μπολ και πρόσθεσε το μασκαρπόνε, το γάλα, 1/4φλ. κρυσταλλική ζάχαρη, τους κρόκους αυγών, το ρούμι, το αλεύρι, και τα ψιλοκομμένα κάστανα.
  • Ανακάτεψε τα υλικά μέχρι να αναμειχθούν καλά.
  • Σε ένα μίξερ πρόσθεσε τα ασπράδια αυγών και χτύπησέ τα μέχρι να γίνουν αφρώδη.
  • Πρόσθεσε 1 κ. σούπας ζάχαρη και συνέχισε να τα χτυπάς.
  • Ανακάτεψε μαλακά το μείγμα που μόλις έφτιαξες με το μείγμα της σοκολάτας.
  • Πρόσθεσε τη γέμιση πάνω από τη ζύμη και ψήσε ξανά στους 170°C για 20 λεπτά.
  • Κόψε την τάρτα σε 8 κομμάτια.

 

Ζεστή σοκολάτα με κόκκινο κρασί

Σε ένα κατσαρολάκι βάλτε 4 κ.γ ζάχαρη, 3 κ.γ. κακάο σε σκόνη και μια πρέζα αλάτι. Προσθέστε 3 κ.σ. φρέσκο γάλα και 1/4 του φλιτζανιού κόκκινο κρασί. Ανακατέψτε το μείγμα, τοποθετήστε την κατσαρόλα στην εστία ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι το μίγμα να πάρει μια βράση. Σε αυτό το σημείο, αποσύρετε από τη φωτιά και βάλτε όση ποσότητα από το μίγμα θέλετε σε μια κούπα. 

Μπορείτε να γαρνίρετε με μια φλούδα πορτοκάλι ή να πασπαλίσετε με λίγη κανέλα

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ