Μπορούν και μόνες τους

16 Μαρτίου 2011, 08:15
A+ A-
ΠΑΙΔΙ ΕΚΤΟΣ ΓΑΜΟΥ: Κάποτε ήταν θέμα-ταμπού, σήμερα οι περισσότερες κοπέλες δεν έχουν πρόβλημα.   

Με σοβαρό θέμα κοινωνικού προβληματισμού αποφασίσαμε να ασχοληθούμε σήμερα, στα πλαίσια των καθιερωμένων ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας, όπου Χαλκιδέοι, Χαλκιδέες και επισκέπτες της πόλης μας λένε ελεύθερα τη γνώμη τους.

Πριν από λίγα χρόνια δεν θα τολμούσαμε να ρωτήσουμε: Πρέπει μία γυναίκα να φέρει στον κόσμο ένα παιδί εκτός γάμου; Η απάντηση θα ήταν αρνητική και αυτονόητη, ενώ κι αν ακόμη κάποια κοπέλα είχε αντίθετη άποψη δεν θα τολμούσε να την εκφράσει.

Οι εποχές όμως άλλαξαν, η ελληνική κοινωνία ωρίμασε και "πιάνει" πλέον αυτό το λεπτό ζήτημα στην σωστή του διάσταση και όχι μόνο από άποψης ηθικής ή κοινωνικής απαξίας. Διαβάστε τι μας δήλωσαν, αυτοί που ρωτήσαμε και θα καταλάβετε ότι έχουμε δίκιο.

Η Ελένη Παπά, κομμώτρια, είναι παντρεμένη, αλλά θεωρεί πώς δεν είναι κακό να αποκτά παιδί μία ανύπαντρη γυναίκα. Ωστόσο θέτει τις εξής προϋποθέσεις: " Να έχει υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα και μόνιμη εργασία, ώστε να μπορεί να μεγαλώσει σωστά το παιδί της."

Αυτό που θεωρεί αδιαπραγμάτευτο η Ελεωνόρα Κάσα είναι ότι κάθε γυναίκα πρέπει να γίνει μητέρα στη ζωή της, γιατί μόνο έτσι ολοκληρώνεται ως γυναίκα. Φιλοσοφεί το ζήτημα του μωρού εκτός γάμου, λέγοντας: " Έχει και τα καλά του για το παιδί, αφού δεν θα βιώσει ποτέ το συναίσθημα να τσακώνονται οι γονείς του και να χωρίζουν."

Η Νίκη Νόνα πιστεύει κι αυτή ότι οι γυναίκες μπορούν να καταφέρουν πολλά στις μέρες μας, δεν έχουν απόλυτη ανάγκη την ύπαρξη του άντρα όπως κάποτε και προσθέτει: " Αυτό που πρέπει να απασχολήσει την γυναίκα, η οποία θα αποφασίσει να κάνει παιδί χωρίς να παντρευτεί, είναι αν μπορεί να αναθρέψει σωστά το παιδί.

Η Αρετή Μπελιούλη-Μίχου και η κόρη της Ρούλα, φοιτήρια φιλολογίας, αντιπροσωπεύουν αυτό που θα ορίζαμε ως "χάσμα γενεών". Από την άποψη αυτή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η άποψή τους, κυρίως γιατί συμφωνούν απόλυτα και τονίζουν:

" Όταν μία κοπέλα δεν έχει σκοπό να παντρευτεί, δεν είναι κατακριτέο να αποκτήσει παιδί εκτός γάμου, αρκεί να έχει σταθερή δουλειά, υπευθυνότητα και οικογενειακό περιβάλλον να την στηρίξει, γιατί ένα παιδί δεν μεγαλώνει εύκολα. Θεωρούμε αυτονόητο ότι θα υπάρχει αρμονική συνεργασία με τον πατέρα, έστω και χωρίς γάμο."

 

Η Ντόρα Αναστασίου και ο Βαγγέλης Φακίρης, φοιτητές φαρμακευτικής, είναι οι μοναδικοί με αντίθετη άποψη, από τους υπόλοιπους. Δεν συμφωνούν με παιδί εκτός γάμου και αιτιολογούν την άποψή τους λέγοντας:

" Το παιδί χρειάζεται και τους δύο γονείς, για να μεγαλώσει σε περιβάλλον με σωστές αρχές και να νιώσει ασφάλεια και οικογενειακή θαλπωρή. Αν του λείπει ο ένας γονιός θα νιώθει πάντα ένα κενό, το οποίο δεν θα αναπληρώσει ποτέ στη ζωή του."

 

 

 

 

 

 

Επιστροφή