Κυκλοφόρησε βιβλίο Χαλκιδέου καθηγητή για τους εξόριστους της Γαύδου

Κυκλοφόρησε βιβλίο Χαλκιδέου καθηγητή για τους εξόριστους της Γαύδου
19 Ιανουαρίου 2021, 21:05
A+ A-
Πρόκειται για ένα βιβλίο-ντοκομέντο με πολλά στοιχεία.

Κυκλοφόρησε τις τελευταίες µέρες του Δεκεµβρίου του 2020 το νέο βιβλίο του Χαλκιδέου καθηγητή φιλολογίας Δηµήτρη Δαµασκηνού "Εξόριστοι στο νησί του θανάτου".

Σ’ αυτήν την πλήρως τεκµηριωµένη ιστορική µελέτη περιέχονται σπάνιες µαρτυρίες, ντοκουµέντα και δηµοσιεύµατα για τις εκτοπίσεις αγωνιστών στη Γαύδο, την εποχή που στο νησί λειτούργησε η πιο σκληρή εκτόπιση του Μεσοπολέµου (1929-1941) αλλά και κατά τη διάρκεια του Εµφυλίου πολέµου (1946-1951).

Όλα αυτά τα «ίχνη του παρελθόντος» εντάσσονται στο ευρύτερο κοινωνικο-πολιτικό τους πλαίσιο σε µια ιστορική γραφή που συνυφαίνει την απόλαυση της «λογοτεχνικότητας» των κειµένων µε τις εκτενείς υποσηµειώσεις και παραποµπές στις πηγές.

Η καλαίσθητη έκδοση που έγινε από τις εκδόσεις Παρασκήνιο µε την ευγενή οικονοµική αρωγή του Δήµου Γαύδου και του Δηµοτικού Συµβούλιου της Γαύδου, συνοδεύεται από τον ονοµαστικό κατάλογο των εξόριστων στη Γαύδο, πηγές-βιβλιογραφία και φωτογρ. υλικό. 

Ο Δημήτρης Δαμασκηνός γεννήθηκε στη Χαλκίδα, όπου και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές και λυκειακές του σπουδές. Από το 2010 ζει μόνιμα στα Χανιά της Κρήτης. Έχει γράψει πέντε βιβλία.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και εργάζεται ως φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

 

Επιστροφή