Ο Chef Προτείνει

Σεκέρ παρέ πολίτικο

Σεκέρ παρέ πολίτικο
22 Ιανουαρίου 2021, 06:00
Η αυθεντική συνταγή της Κωνσταντινούπολης  

Σεκέρ παρέ στα τούρκικα θα πει κομμάτια ζάχαρης. Το γλυκό αυτό δεν λείπει από κανένα σπίτι Κωνσταντινουπολίτη. Σερβίρεται γιορτινές μέρες. Δεν είναι άλλο από λαχταριστά μπισκοτάκια με αλεύρι και σιμιγδάλι τα οποία είναι σιροπιαστά.

Υλικά

  • 70 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 αυγά
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
  • 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 βανίλια

Για τη διακόσμηση

 Αμύγδαλα ολόκληρα  με φλούδα τους

Για το σιρόπι

  • 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 300 ml νερό
  • 1/2 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
  • 1 ξύλο κανέλας

Τι κάνουμε

Στο κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα για 7 λεπτά , τη ζάχαρη και το βούτυρο μέχρι να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσοχή Ανακατεύουμε το πρώτο και μετά ρίχνουμε το επόμενο.

Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε  ελαφρά με την μαρίζ.

Βρέχουμε τα χέρια μας για να μην κολλάει η ζύμη και πλάθουμε σε μπαλάκια το κάθε γλυκάκι. Στρώνουμε στο ταψί λαδόκολλα και αραδιάζουμε τα σεκέρ παρέ.

Στο καθένα βάζουμε πιέζοντας ελαφρά ένα αμύγδαλο στη μέση.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο  C στον αέρα για 20-25 λεπτά.

Σιρόπι

Σε κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και αφήνουμε να πάρουν μια βράση και να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις είναι έτοιμο βάζουμε το χυμό από το πορτοκάλι και την πορτοκαλόκουπα για να πάρει άρωμα.

Μόλις βγάλουμε το ταψί από τον φούρνο  ρίχνουμε το καυτό σιρόπι από πάνω και αφήνουμε τα σεκέρ παρέ να απορροφήσουν το σιρόπι. Εξαρτάται πόσο ζουμερά τα θέλουμε.

Σερβίρουμε σε πιατέλα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ