Αντί για τη μονομαχία Σταυρός-Μαντούδι, καθόμαστε και βλέπουμε τη Σαλαγκούδη

Αντί για τη μονομαχία Σταυρός-Μαντούδι, καθόμαστε και βλέπουμε τη Σαλαγκούδη
23 Ιανουαρίου 2021, 09:02
A+ A-
Το αθλητικό σχόλιο της εβδομάδας.

*Του Γιάννη Τρυφωνίδη

Διαβάζεις γνώμες ανθρώπων του ποδοσφαίρου για το εάν πρέπει ή όχι να "επιστρέψει" το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και …χάνεσαι στη μετάφραση. Οι μισοί λένε έτσι, οι άλλοι μισοί ...γιουβέτσι. Θα ξεκινήσουμε την 1η Φεβρουαρίου, όχι καλύτερα στις 15 Φεβρουαρίου, βολεύει 1η Μαρτίου, από τη Θεσσαλονίκη έχει διαρρεύσει μια πληροφορία για ολική επαναφορά στις 15 Μαρτίου και γενικότερα επικρατεί ένα αλαλούμ. Η πρόσφατη ανακοίνωση του Ηρακλή Ψαχνών που εξηγεί γιατί δεν μπορεί να επιστρέψει τώρα το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο βαδίζει στο δρόμο της λογικής και αναλύει αρκετά εμπεριστατωμένα τους λόγους που πρέπει να το πάρουμε απόφαση και να κάνουμε υπομονή μέχρι το καλοκαίρι. 

Τις τελευταίες μέρες οι λοιμωξιολόγοι υποτίθεται ότι θα καταπιανόντουσαν με τη Football League. H Τρίτη έγινε Πέμπτη, η Πέμπτη έγινε Παρασκευή και η Παρασκευή ...ερχόμενη Τρίτη. Ούτε την Τρίτη θα ασχοληθούν, γιατί έχουν να ασχοληθούν με σοβαρότερα ζητήματα από το ποδόσφαιρο. Εδώ διαφωνούν για τα Γυμνάσια/Λύκεια και για τις υφασμάτινες μάσκες (σ.σ. ένα χρόνο μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού) και περιμένετε εσείς να συμφωνήσουν για τη Football League και τη Γ' Εθνική. 

Αφήστε που, πλέον, έχουν προτεραιότητα τα χιονοδρομικά κέντρα. Σέβομαι απόλυτα την αγωνία κι αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι φωνάζουν ότι αν δεν ανοίξει η χιονοδρομία μέχρι τις 8/2, μετά δεν έχει κανένα νόημα, και το κακό για τις επιχειρήσεις τους θα έχει ολοκληρωθεί, αλλά με ξεπερνάει το γεγονός ότι για παράδειγμα θα μπορείς να πας στον Παρνασσό και στην Αράχωβα για να κάνεις σκι, αλλά απαγορεύεται η μετακίνηση στην Αθήνα, μια ώρα δρόμο, για να δεις αγαπημένα σου πρόσωπα που έχεις να τα δεις από το καλοκαίρι.

Στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο (αφού δεν έχουμε ερασιτεχνικό) η Super League 2 ξεκίνησε, δεν έχω καθίσει να δω κάποιο ματς, φαντάζομαι ότι το θέαμα είναι λέξη άγνωστη και τρόπον τινά είναι λογικό.

Τυχαία έβαλα την ΕΡΤ3 πριν λίγες μέρες και έπεσα πάνω στο Λεβαδειακός-Χανιά. Αφού συγκινήθηκα που είδα μετά από καιρό το "Κομπότης Αρίνα" (έστω και τηλεοπτικά), είπα στον εαυτό μου να κάνει υπομονή και να παρακολουθήσει δέκα λεπτά, από τα οποία τα 7 λεπτά ένας παίκτης των Χανίων είχε ξαπλώσει στον αγωνιστικό χώρο, μάλλον γιατί είχε κουραστεί. Τελικά σπουδαίο πράγμα το τηλεκοντρόλ, ένα κουμπάκι πατάς και λυτρώνεσαι.

Ενας λόγος, βέβαια, να ρίχνουμε καμιά κλεφτή ματιά στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία είναι η μεταγραφή του Παναγιώτη Τσούτση στην Παναχαϊκή από τον Ηρακλή Ψαχνών. Δηλώσεις του 27χρονου μπορείτε να διαβάσετε στην έντυπη «Γνώμη», μέσα από την επικοινωνία που είχαμε μαζί του πριν λίγες μέρες.

Επειδή, βέβαια, η εφημερίδα δεν έχει την …άνεση του ηλεκτρονικού μέσου, ο Τσούτσης μεταξύ άλλων μας μίλησε και για τον Σάκη Μεθενίτη, τον οποίο χαρακτήρισε ως έναν από τους καλύτερους προπονητές, αλλά και για τον Νίκο Κιαπέκο (φωτό κάτω), τον οποίο είχε προπονητή σε νεαρή ηλικία στην Καστέλλα και τον έχει βοηθήσει πάρα πολύ ποδοσφαιρικά, όπως του έχει συμπαρασταθεί και σε διάφορες δυσκολίες που συνάντησε στο διάβα του.

Οπως αναφορά έγινε και στον γυμναστή Γιάννη Βάρκα, με τον οποίο ο Τσούτσης έκανε ατομικές προπονήσεις το καλοκαίρι.

Φυσικά στην έντυπη «Γνώμη» μπορείτε να διαβάσετε πως κλείστηκε η μεταγραφή, και ποια στάση κράτησε ο Ηρακλής Ψαχνών στην μεταγραφή του, όταν χτύπησε το τηλέφωνο του Στούπα. 

Και μιας και καταπιαστήκαμε με τη Super League 2, και οι τρεις ομάδες (Δόξα Δράμας, Ιωνικός, Καραϊσκάκης) που βρέθηκαν "αγκαλιά" με τον ΑΟ Χαλκίς στα μπαράζ ανόδου -που δεν έγιναν ποτέ- από τη Γ' Εθνική στη Β' Εθνική αγωνίζονται στη συγκεκριμένη κατηγορία. Και ο ΑΟΧ στο Α' τοπικό.

Και πάλι καλά που βρέθηκε η διοίκηση Καρλατήρα, γιατί μπορεί να μην υπήρχαμε ούτε στο Α' τοπικό. Εκτός αν συνέχιζε το θεάρεστο έργο του ο Μορίδης και μας πήγαινε στην Πρέμιερσιπ να παίζουμε με τη Στόουκ Σίτι και τη Γουότφορντ.

Σε ότι αφορά το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, πέρα από την προφύλαξη της υγείας μας που είναι υπεράνω όλων, οι προπονητές, οι παίκτες και οι διαιτητές που πληρώνονται από το άθλημα είναι οι ...χαμένοι και οι παράγοντες που θα γλιτώσουν ένα σημαντικό μέρος του μπάτζετ είναι οι ...κερδισμένοι.

Αλλά οι παράγοντες, που είναι τα μεγαλύτερα "αρρωστάκια" με το ποδόσφαιρο (για το ερασιτεχνικό μιλάμε, μην μπερδεύεστε) ξόδεψαν χρήματα το καλοκαίρι, που πήγαν σε βαρέλι χωρίς πάτο. Και καμιά επιχορήγηση της τάξης των 2500 ευρώ δεν θα τους χρυσώσει το χάπι.

Πέρα από το οικονομικό, υπάρχει και το αγωνιστικό κομμάτι.

Το Μαντούδι για παράδειγμα, που έδωσε ένα σκασμό λεφτά για να προσθέσει στο ρόστερ του εν δυνάμει πρωταθλητές όπως ο Μαναρίτσας και ο Γκάβαλης έχει κάθε λόγο να αισθάνεται αδικημένο από τη διαφαινόμενη οριστική διακοπή.

Για το λόγο ότι ο στόχος ήταν ξεκάθαρος: Άνοδος στην μεγάλη κατηγορία της Εύβοιας.

Θα πει κάποιος «ξέρεις ότι θα έβγαινε το Μαντούδι;» Οχι, δεν το ξέρω, μπορεί να έβγαινε κατηγορία ο Σταυρός, που τη στιγμή της διακοπής ήταν πρωτοπόρος, αλλά το σημαντικότερο, έδειχνε ότι είναι ένα σύνολο ικανό να το πάει μέχρι τέλος. Αν ο Σταυρός πιστεύει ότι φέτος ήταν χρονιά του και δεν θα του ξαναδοθεί ανάλογη ευκαιρία, έχει κάθε λόγο να είναι ξενερωμένος.

Αντίστοιχη κουβέντα μπορούμε να ανοίξουμε και για τις περιπτώσεις της Προποντίδας και του ΑΟ Αλατσάτων, που προέβαλαν ως τα αδιαφιλονίκητα φαβορί για να επιβιβαστούν στο τρένο που θα οδηγήσει στην Α’ ΕΠΣΕ. Εννοείται ότι ξενερωμένοι είναι και οι φίλοι του ΑΟ Χαλκίς, που έβλεπαν φέτος ότι η ομάδα τους είχε τα φόντα να αναδειχθεί πρωταθλήτρια Εύβοιας. Άσχετα αν για τον ΑΟΧ έχουμε πει τόσες -και τόσες- φορές ότι βασικό ζητούμενο δεν είναι να ανέβει στη Γ' Εθνική για τις εντυπώσεις, αλλά να δημιουργήσει μια ισχυρή βάση πάνω στην οποία θα χτίσει ένα οικοδόμημα που δεν θα γκρεμίζεται με το πρώτο φύσημα του ανέμου.

Στον αντίποδα, ομάδες που δεν ξεκίνησαν καλά και πιθανό δύσκολα θα γυρνούσαν το διακόπτη, θα τη σκαπουλάρουν.

Έχει σημασία, λοιπόν, από ποια οπτική γωνία βλέπεις τη διακοπή. Αλλά μεγαλύτερη σημασία έχει να είμαστε υγιείς, για να καταφέρουμε να ανταμώσουμε ξανά στα γήπεδα για να μπορούμε να κριτικάρουμε αν έπαιξε καλά ο ΑΟΧ ή αν η Προποντίδα με τα Αλάτσατα και ο Σταυρός με το Μαντούδι ...κονταροχτυπηθούν μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο.

Προς το παρόν, αντί για τη μονομαχία Σταυρός-Μαντούδι καθόμαστε και βλέπουμε τη Σαλαγκούδη, η οποία δεν μπορεί να πετύχει από το ένα μέτρο ούτε βαλσαμωμένο ελέφαντα και βγαίνει και δημοφιλέστερη παίκτρια.

Εκεί μας κατάντησαν...

Επιστροφή