Βαλτόνερα Φλώρινας: Κινδυνεύει να το ...καταπιεί η γη

Βαλτόνερα Φλώρινας: Κινδυνεύει να το ...καταπιεί η γη
24 Ιανουαρίου 2021, 08:10
A+ A-
Συστάσεις για εκκένωση του χωριού

Το χωριό Βαλτόνερα στη Φλώρινα, αντιμετωπίζει προβλήματα με τη σταθερότητα του εδάφους, καθώς τόσο από εργασίες της ΔΕΗ όσο και από τα λιγνιτωρυχεία έχει προκύψει καθίζηση του εδάφους. Μάλιστα, ο καθηγητής Γεωλογίας και σεισμολόγος, κ. Ευθύμιος Λέκκας, από τις 07/11/17 ζητάει από την Πολιτική Προστασία να εκκενωθεί το χωριό.

Από τότε όμως, μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει καμία απολύτως ενέργεια από τη μεριά του Κράτους, και οι κάτοικοι ζουν με το φόβο να ανοίξει η γη και να τους καταπιεί.

Επιπλέον, δύο ημέρες πριν υποχώρησε το έδαφος και έγινε κατολίσθηση με αποτέλεσμα να γκρεμιστεί μία αποθήκη. Ευτυχώς, εκείνη την στιγμή δεν υπήρχε κανείς μέσα.

Οι κάτοικοι έχουν ορίσει δικηγόρο, έτσι ώστε να κινηθούν όλες οι διαδικασίες για την μετεγκατάσταση των κατοίκων, σε ασφαλές χώρο.

Η δικηγόρος κ. Νούκα ανέφερε: «Έχουν κινηθεί ήδη νομικά, αλλά πέρα από το κομμάτι των αποζημιώσεων οι άνθρωποι αυτοί διατρέχουν κίνδυνο για τη ζωή τους καθημερινά. Υπάρχουν αλλεπάλληλες μελέτες. Όλοι διαπιστώνουν το πρόβλημα αλλά δεν έχει γίνει καμία πράξη».

Ακόμα πρόσθεσε «Υπάρχει μια κόκκινη ζώνη, στην οποία έπρεπε να είχαν γίνει ενέργειες. Ακόμη και οι μελέτες που βγήκαν αναφέρουν ότι θα έπρεπε να έχουν τοποθετηθεί μηχανήματα για να επιβλέπουν την καθίζηση του εδάφους, ώστε να προειδοποιηθεί ο κόσμος αν υπάρξει πρόβλημα. Κανονικά η πολιτεία πρέπει να τα βάλει αυτά τα μηχανήματα. Είναι υπεύθυνη η Πολιτική Προστασία και το υπουργείο Περιβάλλοντος».

Επιστροφή