AO AYΛΩΝΑΡΙΟΥ: Μόνιμος κάτοικος στην Α' ΕΠΣΕ εδώ και 16 χρόνια

20 Φεβρουαρίου 2021, 16:19
A+ A-
Πολλά ιστορικά και στατιστικά στοιχεία των κορυφαίων παικτών

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «ΕΥΒΟΪΚΗ ΓΝΩΜΗ» (Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020).

 

Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΚΟΡΗ

 

Ο ΑΟ Αυλωναρίου έχει …παλιώσει στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας Εύβοιας, αφού είναι η μακροβιότερη ομάδα στην τρέχουσα περίοδο, με 14 σερί συμμετοχές. Φέτος ξεκίνησε τη 15η συνεχόμενη παρουσία του, που διακόπηκε λόγω της πανδημίας και μέχρι την αναστολή ήταν ο πιο …νέος από τις 16 ομάδες του πρωταθλήματος με βάση το μέσο όρο ηλικίας των παικτών που χρησιμοποίησε.

Τα τελευταία χρόνια οι κιτρινόμαυροι είχαν βάλει στη σύνθεσή τους μεγάλα ονόματα από τον ποδοσφαιρικό χώρο της Εύβοιας και έφθασαν ψηλά στη βαθμολογία, κερδίζοντας δυο φορές την 4η θέση, που ήταν η καλύτερη της 60χρονης πορείας τους.

Μία την περίοδο 2017-2018 με προπονητή τον Γιάννη Μπασούκο και μία την επόμενη χρονιά (2018-19) με προπονητή τον Βαγγέλη Ντόβολη.

Η διοίκηση, όπου συνεχίζει ως πρόεδρος ένας διάδοχος του ιδρυτή της ομάδας Νίκου Κούκη,  ο Περικλής Κούκης έχοντας πάντα κοντά του τους πρ. προέδρους Δημήτρη Φραγκούλη και Σπύρο Παππά, αποφάσισε, το καλοκαίρι του 2020, να βασιστεί σε λίγους έμπειρους και πολλά νέα παιδιά από την περιοχή.

Τα ηνία του προπονητή ανέλαβε ο Γιώργος Τζόκας και δίπλα του στον πάγκο παραμένει  ο πάντα παρών Γιάννης Κοτρόζος. Με αρκετούς …μπέμπηδες ο ΑΟΑ άρχισε μέτρια, με δυο ήττες, αλλά στη συνέχεια κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις.

Εμεινε αήττητος σε τέσσερα ματς, από τα οποία τα τρία ήταν εκτός έδρας, ενώ στο Αυλωνάρι κέρδισε τον ισχυρό της περιοχής Ταμυναϊκό, υποχρεώνοντας την ομάδα του Αλιβερίου στην πρώτη της ήττα.

H ομάδα του Αυλωναρίου στις 6 πρώτες αγωνιστικές χρησιμοποίησε 21 παίκτες με μέσο όρο ηλικίας τα 21,5  χρόνια, που ήταν ο μικρότερος στην κατηγορία, τουλάχιστον μέχρι τη διακοπή του πρωταθλήματος.

Τρεις παίκτες που έχουν κερδίσει θέση βασικού είναι κάτω των 20 ετών. Ο «παλιός» Τζέσυ Μπράχα (19 ετών)  που είναι και πρώτος σκόρερ με 3 γκολ, ο 18χρονος Γιώργος Παναγιώτου που ήρθε από τα Ζάρητρα και ο συνομήλικός του Νίκος Καράπας που είχε έντονη παρουσία και τις δυο προηγούμενες σεζόν.

Εχουν ξεκινήσει ακόμη στην αρχική 11άδα ο 15χρονος Γιώργος Ξυράφης, ο 16χρονος Γιάννης Γλυκός και ο 19χρονος τερματοφύλακας Νίκος Κούκης, ενώ συμμετοχές έχουν πάρει ο Γιώργος Κούκης (18 ετών), ο Αγγελος Μπάρντι (15 ετών) και ο Κώστας Πόγκας (17).

Στους νεαρούς της ομάδας συγκαταλέγονται ακόμη πέντε  21χρονοι. Ο Γιάννης Μακρυνικόλας που επέστρεψε στα πάτρια εδάφη (ήταν στον Ακράτητο Ν. Λιοσίων) και έχει εντυπωσιάσει με την ταχύτητά του, ο Νίκος Παναγιώτου (μεγαλύτερος αδελφός του Γιώργου που ήρθε κι αυτός από τα Ζάρκα), ο Ηλίας Παππάς, ο οποίος είχε κερδίσει θέση στην 11άδα και τα δυο προηγούμενα χρόνια, καθώς και οι Ντραγκότι, Μπράχο.

Την πιτσιρικαρία βοηθούν ο πολύπειρος Βασίλης Καρατζάς με συμμετοχές και στις μεγάλες εθνικές κατηγορίες, ο Γιώργος Μαστροκώστας από το Δύστο, ο 28χρονος Αποστόλης Μάλλιος, η …παλιοσειρά της ομάδας Ανδρέας Μπρεγκανάκου και ο τερματοφύλακας Κώστας Μπασινάς από το Γυμνό.

Ολοι αυτοί πήγαιναν την ομάδα του Αυλωναρίου από το καλό …στο καλύτερο και περιμένουν πάλι την έναρξη του πρωταθλήματος για να αποδείξουν ότι ο παλιός είναι …αλλιώς, αλλά και νέος και ωραίος.

Η ομάδα του Αυλωναρίου όπως ξεκίνησε στο ματς στη Λάμψακο, όπου απέσπασε ισοπαλία από τον Ελλήσποντο. Πάνω οι Αποστόλης Μάλλιος, Βασίλης Καρατζάς, Μπρεγκανάκου, Τζέσι Μπράχα, Γιώργος Μαστροκώστας, Κώστας Μπασινάς και κάτω οι Νίκος Παναγιώτου, Γιώργος Παναγιώτου, Ηλίας Καράπας, Ντραγκότι και Γιάννης Μακρυνικόλας.

Με στόχο την ανανέωση, ο Γιώργος Τζόκας επέστρεψε  μετά από 7 χρόνια στον πάγκο της ομάδας του Αυλωναρίου, όπου εδώ και πολλά χρόνια κάθεται μόνιμα ως συνεργάτης του εκάστοτε προπονητή, ο παλαίμαχος παίκτης του ΑΟΑ Γιάννης Κοτρόζος (πάνω).

Οι τρεις ...σωματοφύλακες της συνέχισης της ιστορίας του ΑΟ Αυλωναρίου Περικλής Κούκης (πάνω), Σπύρος Παππάς (πάνω δεξιά) και Δημήτρης Φραγκούλης (δεξιά).

 

Μια 16άδα του Αυλωναρίου την περίοδο 1979-80 ...στα πράσινα και όχι στα κιτρινόμαυρα. Ορθιοι (από αριστερά): Τάσος Αμπελιώτης (προπονητής), Τάσος Σαμαράς, Γιώργος Κότσαρης, Βασίλης Σαμπάνης, Κώστας Καρόζης, Στέφανος Σίμωσης, Γιώργος Τζαβάρας, Κώστας Τσιμπούκης, Βασίλης Λαγός, Γιάννης Κωνσταντίνου. Καθιστοί: Χρήστος Σίμωσης, Αρης Τσαχλής, Γιώργος Καραγιάννης, Κώστας Τσαπέρος, Τζανής Κωνστάντιος, Γιάννης Αϊδίνης, Γιώργος Νικολάου. Επαιζαν και οι Ντόβολης, Σακκής, Κούρτης.

 

Πρώτος αντίπαλος ο Ταμυναϊκός

Η γέννηση και η αναγνώριση της ομάδας του Αυλωναρίου έγινε το 1957, αλλά η πρώτη της επίσημη εμφάνιση σε γήπεδο πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο  του 1960 και μάλιστα με αντίπαλο το γειτονικό Ταμυναϊκό από τον οποίο έχασε στο Αλιβέρι με 3-0.

Ο αγώνας ήταν στα πλαίσια του πρωταθλήματος Γ’ ΕΠΣΕΒ (Εύβοιας-Βοιωτίας, τότε) και οι υπόλοιποι αντίπαλοί της ήταν η Αρτάκη και ο Ελλήσποντος Λαμψάκου. Στην πρώτη σεζόν είχε υποστεί 5 ήττες και απέσπασε ισοπαλία 0-0 από την ομάδα του Αλιβερίου στο ματς του Β’ γύρου.

Ο ΑΟΑ πήρε μέρος και τις επόμενες δυο περιόδους στα …λειψά, τότε, πρωταθλήματα της ΕΠΣΕΒ και διέκοψε δυο φορές  (1962-1964 και 1967-1969) τη δραστηριότητά του. Από το 1970 έως το 1973 αγωνίστηκε στη Β’ κατηγορία δημιουργώντας αυτά τα χρόνια μια πολύ καλή ομάδα που είχε σαν επιστέγασμα την άνοδο στην Α’ ΕΠΣΕΒ, αλλά και τη συμμετοχή του ΑΟΑ σε έναν τελικό κυπέλλου (έχασε από τη Δάφνη Ερυθρών).

Όταν κέρδισε την άνοδο (1972-73) ήταν αχτύπητος στο Αυλωνάρι, όπου πέτυχε μόνο νίκες με ηγετική μορφή στην επίθεση τον Αποστόλη Τζωρτζή, ο οποίος λίγο αργότερα πήρε μεταγραφή στον ΑΟ Χαλκίς και μέχρι τώρα θεωρείται η κορυφαία μορφή που ανέδειξε ποδοσφαιρικά το Αυλωνάρι.

Από τους παίκτες που είχαν ξεχωρίσει εκείνα τα χρόνια ήταν και οι Στράτος Γιαγκίνης (ο γιος του Παναγιώτης αγωνίστηκε και στον ΑΟΧ), ο Μπάμπης Τσιργιώτης, ο Αριστείδης Τσαχλής κ.ά.

Σαν πρωτάρα η ομάδα του Αυλωναρίου δεν τα πήγε καλά στην Α’ ΕΠΣΕΒ την περίοδο 1973-74. Δεν υποβιβάστηκε, όμως, αφού το καλοκαίρι του 1974 χωρίστηκαν οι Ενώσεις Εύβοιας και Βοιωτίας. Ετσι συνέχισε στο μεγάλο πρωτάθλημα της ΕΠΣ Εύβοιας, όπου έκανε μια αξιοπρεπή πορεία για μια 7ετία.

Την καλύτερη θέση αυτή την περίοδο την πήρε το 1980 με προπονητή τον πρώην τερματοφύλακα της ομάδας Τάσο Αμπελιώτη. Κατετάγη 4η στο νότιο όμιλο, όπου πρώτος αναδείχθηκε ο μετέπειτα πρωταθλητής-μετά από μπαράζ- Ταμυναϊκός.
Το 1981 ήρθε η …κατάρρευση. Δεν μπόρεσε να πετύχει ούτε μια νίκη στο πρωτάθλημα και υποβιβάστηκε. Η πτωτική πορεία συνεχίστηκε και το 1985 που έπεσε στη Γ’ κατηγορία, αλλά επανήλθε αμέσως. Στη μικρότερη κατηγορία έπεσε και το 1998.

Στην Α’ κατηγορία Εύβοιας επανήλθε το 2003 με πρόεδρο τον Σπύρο Παππά και προπονητή τον Τάκη Παππά (δουλεύει για πολλά χρόνια την Ακαδημία της ομάδας), ενώ την ομάδα βοήθησαν φορώντας τη φανέλα της ξανά και οι Γιώργος Χροναίος, Γιώργος  Κοτρόζος, που έπαιξαν (όπως ο Τζωρτζής) κι αυτοί στον ΑΟΧ.

Επέστρεψε αμέσως στη Β’ ΕΠΣΕ, αλλά το 2006 (με προπονητή τον Σπύρο Κατσινή) επανήλθε στους «μεγάλους» …για να μείνει, και παραμένει μέχρι τώρα.

 

Ο Βασίλης Βασιλείου είναι ο μοναδικός παίκτης του Αυλωναρίου που έχει ξεπεράσει τις 300 παρουσίες. Ο Παντελής Κοτρόζος με τον Χαλκιδέο Χάρη Φρυγανά είναι μέσα στους 5 πρώτους σε συμμετοχές παίκτες του ΑΟΑ.

 

Δώδεκα χρόνια  πιστός στον ΑΟΑ

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ  ΠΕΡΑΣΕ ΤΙΣ 300 ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Στα 15 από τα 20 χρόνια του 21ου αιώνα ο ΑΟ Αυλωναρίου βρίσκεται στην Α’ ΕΠΣΕ και την κιτρινόμαυρη φανέλα φόρεσαν πάνω από 130 παίκτες. Ο μοναδικός, όμως, που πέρασε τις 300 συμμετοχές ήταν ο Βασίλης Βασιλείου (φωτό πάνω), ο οποίος ήταν ...πιστός της ομάδας επί μια 12ετία, παίζοντας σε 314 ματς με τον ΑΟΑ.

Σε σύνολο συμμετοχών τον ακολουθεί ο στράικερ Γιάννης Βογιατζής με 259 και τρίτος με 239 είναι ο Χάρης Φρυγανάς,  ο οποίος έγινε …μόνιμος κάτοικος Αυλωναρίου για μια 10ετία (2006-2017) με εξαίρεση μια χρονιά (2011-12) που είχε πάει στην Προποντίδα.

Τέταρτος είναι ένας παίκτης, ο οποίος αγωνίζεται ακόμη στην ομάδα, ο 26χρονος Ανδρέας Μπρεγκανάκου. Με 175 συμμετοχές …προσπέρασε φέτος τον Παντελή Κοτρόζο (172 συμμ.).

Ο τελευταίος είναι ένας από τους ταλαντούχους που έχει αναδείξει Α.Ο.Α. Ομως, ο Κοτρόζος είχε πολλές ατυχίες με τραυματισμούς και δεν μπόρεσε να καθιερωθεί  παίζοντας σε μεγαλύτερη κατηγορία (είχε μεταγραφεί στον ΑΟΧ).

Ο Αγγελος Φραγγής, που παίζει τώρα στη γειτονική Αρτεμη Αγ. Γεωργίου, έχει συμπληρώσει 145 εμφανίσεις με τον ΑΟΑ. Τις 122 έφθασε ο Βασίλης Τσαλιαγκός που μεταπήδησε φέτος στα Κριεζά και τις 120 ο Νίκος Κόκκος από τις Κονίστρες που μετακόμισε το καλοκαίρι στην Αναγέννηση Μονοδρίου.

Ο Κουμιώτης Δημήτρης Καραμπίνης έπαιξε σε πέντε σεζόν σε 118 ματς του Αυλωναρίου, ενώ τις 100 συμμετοχές προσπέρασαν και οι Γιώργος Μουρίκης (111), Αριστοτέλης Μακρής (102) και Κώστας Σεϊντόπουλος (101).

Ακριβώς 100 φορές φόρεσε τη φανέλα του Αυλωναρίου ο Βασίλης Αντώνενας και τον ακολουθούν οι: Δημήτρης Βασιλείου (97), Σπύρος Μαρουλής (87), Δημήτρης Λαθουράς (86), Αντώνης Γεωργικόπουλος (84), Ερι Σούτι (76), Βαγγέλης Αϊδίνης (72), Αγγελος Μουρίκης (71), Δημήτρης Αναστασίου (69), Χρήστος Τσαούσης (68), ο τερματοφύλακας Ντίνος Κότσαρης (63) κ.ά.

Από τη σύγχρονη γενιά τις περισσότερες έχει ο 21χρονος Ηλίας Παππάς (60) και τον ακολουθεί ο 18χρονος Νίκος Καράπας (50).

Στην ομάδα του Αυλωναρίου έχουν αγωνιστεί γνωστοί παίκτες όπως ο Μάριος Ρέτσας (54 συμμ.), Ηλίας Δήμου (52), Γιώργος Τσαλιαγκός (47), Βαγγέλης Κοκκάλας (44), Βασίλης Φωτιάς (37), Παναγιώτης Ηλίας (30) και ο Βασίλης Καρατζάς, αρχηγός της ομάδας τώρα, που έχει φθάσει τις 55 συμμετοχές.

 

Ο Γιάννης Βογιατζής κορυφαίος γκολτζής του ΑΟΑ, αλλά και στην Α' ΕΠΣΕ από την περίοδο 1985-86 και μετά. Δεξιά, ο Αποστόλης Τζωρτζής, γέννημα-θρέμμα του ΑΟΑ, που αγαπήθηκε και από τους φίλους του ΑΟ Χαλκίς.

 

Κορυφαίος γκολτζής και στην Α’ ΕΠΣΕ

Στην ομάδα του Αυλωναρίου αγωνίστηκε και ο κορυφαίος γκολτζής στην Α’ ΕΠΣΕ μετά το 1986 (έως σήμερα), που το πρωτάθλημα της μεγάλης κατηγορίας διεξάγεται σε έναν όμιλο.

Ο λόγος για τον Γιάννη Βογιατζή που έχει πετύχει συνολικά 241 γκολ, από τα οποία τα 158 με τη φανέλα του ΑΟΑ (τα υπόλοιπα τα σημείωσε με το Μαρμάρι), σε 11 σεζόν (2003-2004 και 2006-2016).

Δεύτερος σκόρερ του στον …21ο αιώνα (από το 2004 και μετά) είναι ο Βασίλης Τσαλιαγκός με 51 γκολ. Ακολουθούν τρεις παίκτες που έχουν σημειώσει από 24 γκολ ο καθένας, ο Παντελής Κοτρόζος, ο Αριστοτέλης Μακρής και ο αμυντικός Χάρης Φρυγανάς.

Ο κορυφαίος σε συμμετοχές Βασίλης Βασιλείου (αμυντικός κι αυτός) πέτυχε 23 γκολ, ο Κώστας Σεϊντόπουλος 22 και ακολουθούν οι Ηλίας Δήμου (14), Βασίλης Καρατζάς (13), Ανδρέας Κούρτης (13), Μιχάλης Μουρίκης (12), Τόμας Οντιάμπο (11) και ο σημερινός επιθετικός των κιτρινόμαυρων Τζέσυ Μπράχα που έχει πετύχει κι αυτός 11 γκολ μέχρι τώρα.

 

 

 

 

 

 

Επιστροφή