Περιβάλλον

ΑΙΣΧΟΣ: Η κυβέρνηση γεμίζει την Εύβοια με ανεμογεννήτριες - Ελήφθη απόφαση για δημιουργία 8 αιολικών πάρκων!

ΑΙΣΧΟΣ: Η κυβέρνηση γεμίζει την Εύβοια με ανεμογεννήτριες - Ελήφθη απόφαση για δημιουργία 8 αιολικών πάρκων!
22 Φεβρουαρίου 2021, 10:06
Ο Γιώργος Ψαθάς ζητάει από τον Φάνη Σπανό να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις.

Το επενδυτικό σχέδιο «Αιολικά Πάρκα Εύβοιας ισχύος 470,4MW» των εταιριών "ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ" και "EDP Renewables S.A.", προϋπολογισμού 489 εκατ. ευρώ  ενέκρινε την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (Δ.Ε.Σ.Ε.).

Η Επιτροπή συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων ¶δωνι Γεωργιάδη και αποφάσισε να εγκρίνει το σχέδιο, από το οποίο πρόκειται μεν να δημιουργηθούν 182 θέσεις εργασίας, αλλά γεμίζει την Εύβοια ανεμογεννήτριες, με ολέθριες συνέπειες για το περιβάλλον.

H επενδυτική πρόταση αφορά στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη εγκατάστασης συγκροτήματος αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 470,4MW και συνολικής ετήσιας παραγόμενης ενέργειας 1.591GWh στην Κεντρική και Νότια Εύβοια.

Ειδικότερα, πρόκειται για 8 αιολικά πάρκα, τέσσερα στη Βόρειο-κεντρική Εύβοια και τέσσερα στη Νότια Εύβοια.

Μάλιστα η επένδυση χαρακτηρίστηκε στρατηγικής και πήγε για έγκριση στην Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (Δ.Ε.Σ.Ε.), προκειμένου να ξεμπλέξουν οι εταιρείες από χρονοβόρες διαδικασίες.

Η απόφαση πάντως προκαλεί ήδη πολλές αντιδράσεις στην Εύβοια, με την πρώτη επίσημη αντίδραση να έρχεται από τον Δήμαρχο Διρφύων- Μεσσαπίων Γιώργο Ψαθά, ο οποίος έστειλε επιστολή στο περιφερειάρχη Φάνη Σπανό, ζητώντας να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την έναρξη κινητοποιήσεων.

Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

"Με έκπληξη  πληροφορηθήκαμε σήμερα από τα ΜΜΕ και τις δηλώσεις των αρμόδιων Υπουργών την συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων με την οποία εγκρίθηκε η εγκατάσταση συγκροτήματος αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 470,4MW και συνολικής ετήσιας παραγόμενης ενέργειας 1.591GWh στην Κεντρική και Νότια Εύβοια.

Δυστυχώς για άλλη μία φορά η κεντρική διοίκηση αγνοεί τις αποφάσεις και τις προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των φορέων του Νομού Ευβοίας

 Λαμβάνοντας υπόψη την ανωτέρω εξέλιξη παρακαλούμε όπως αναλάβετε τις δέουσες πρωτοβουλίες με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να καθορίσουμε την στάση μας και την μορφή του αγώνα και της αντίδρασης για την απενεργοποίηση της ανωτέρω απόφασης."
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ: ¶νοιξε ο ασκός του Αιόλου στην Εύβοια!

ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ: ¶νοιξε ο ασκός του Αιόλου στην Εύβοια!
Περιβάλλον
[02/03/2021 - 22:31]

Ανακοίνωση από τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου και Περιχώρων. ...περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ-ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ: Συνελήφθη ένας άντρας για εμπρησμό στην κοινότητα Οριού

ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ-ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ: Συνελήφθη ένας άντρας για εμπρησμό στην κοινότητα Οριού
Περιβάλλον
[26/02/2021 - 19:10]

Από ανακριτικούς υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κύμης. ...περισσότερα

ΚΑΙΡΟΣ: Ερχεται νέο κύμα ψύχους

ΚΑΙΡΟΣ: Ερχεται νέο κύμα ψύχους
Περιβάλλον
[24/02/2021 - 14:21]

Το πρώτο δεκαπενθήμερο Μαρτίου.  ...περισσότερα