Η χαρμόσυνη επιστροφή, τα δικαιολογημένα παράπονα των παραγόντων και η απουσία των φιλάθλων

Η χαρμόσυνη επιστροφή, τα δικαιολογημένα παράπονα των παραγόντων και η απουσία των φιλάθλων
21 Φεβρουαρίου 2021, 14:30
A+ A-
Το αθλητικό σχόλιο της εβδομάδας.

*Του Γιάννη Τρυφωνίδη

Πέρασαν περίπου τέσσερις μήνες από τη μέρα που σταμάτησαν του ποδοσφαιρικού ρολογιού οι δείκτες και την Παρασκευή (19/2) ήρθε το χαρμόσυνο νέο της επιστροφής στις προπονήσεις για τις ομάδες μας, στη Γ’ Εθνική, αλλά και τις Αβαντίδες που εκπροσωπούν την Εύβοια στην Α’ Εθνική και δεν πρόλαβαν καν να χαρούν τη σέντρα τη φετινή σεζόν.

Και μιλάμε για μια ομάδα που έχει κάνει πολλές -και καλές- μεταγραφές και έχει στις τάξεις της κορίτσια, τα οποία άφησαν τα σπίτια τους και τους δικούς τους ανθρώπους, ακόμη και από την Κρήτη για να γίνουν Χαλκιδέες. Επομένως, μην το προσπερνάμε το εγχείρημα έτσι απλά, επειδή είναι γυναικείο ποδόσφαιρο και στην Ελλάδα υπάρχει προκατάληψη.

Το νέο της Παρασκευής, λοιπόν, ήταν χαρμόσυνο, γιατί χωρίς ποδόσφαιρο κοντέψαμε να σκουριάσουμε, ακόμη κι εμείς που δεν παίζουμε εντός τερέν, αλλά το καταγράφουμε εκτός τερέν.

Σίγουρα υπάρχουν και αντίθετες απόψεις. Αλλωστε, ο Ηρακλής Ψαχνών, που διαθέτει επικοινωνιακή δυναμική και ο λόγος του κλαμπ έχει βαρύτητα, δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλό του και πριν από λίγο διάστημα είχε τοποθετηθεί με επιχειρήματα επί του θέματος… Για ποιο λόγο, δηλαδή, η επανεκκίνηση, μετά από τόσους μήνες απραξίας και με την οικονομική συγκυρία να παραπέμπει στη θερμοκρασία επί των ημερών της "Μήδειας", είναι απαγορευτική.

Κι εμένα αν με ρωτούσατε, δεν έτρεφα καμιά ελπίδα για επανέναρξη, τη στιγμή που είναι κλειστά ΤΑ ΠΑΝΤΑ στη χώρα. Σε λίγο θα λέμε και ευχαριστώ που μας επιτρέπουν να αναπνέουμε, αν και με τη διπλή μάσκα θα δυσκολευτούμε και σ’ αυτό το κομμάτι.

Αλλά οι λοιμωξιολόγοι έκαναν τη ρελάνς και άναψαν το πράσινο φως, παρότι οι περισσότεροι, χωρίς να αμφισβητώ ότι είναι ικανοί επιστήμονες, δεν πρέπει να ξέρουν τι σχήμα έχει η μπάλα και μπορεί να τη βάλουν στο ψυγείο για καρπούζι.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά κι επίσημα το Σάββατο (σ.σ. χθες) ανακοινώθηκε ότι ο Ηρακλής Ψαχνών και η Αρτάκη (όπως και οι Αβαντίδες) έχουν το ελεύθερο από την Δευτέρα να ξαναπατήσουν το χορτάρι.

Για να αρχίσουμε να θυμόμαστε σιγά-σιγά που ακριβώς σταματήσαμε (σ.σ. είναι αυτό που λέμε «θα ξεχάσουμε κι αυτά που ξέρουμε» με όσα συμβαίνουν γύρω μας), οι Αβαντίδες υποχρεώθηκαν να …ξενερώσουν, λίγα 24ωρα πριν την επίσημη πρεμιέρα τους την 1η Νοεμβρίου 2020, όπου και θα φιλοξενούσαν την Ολυμπιάδα Υμηττού, ενώ ο Ηρακλής Ψαχνών και η Αρτάκη …πάτησαν φρένο –ουσιαστικά- μια εβδομάδα αργότερα…

Αμφότεροι, την 1η Νοεμβρίου είχαν αγωνιστεί, ο Ηρακλής στα Ψαχνά με τον Φωκικό (2-0) και η Αρτάκη στο Στεφανοβίκειο με τον πρωτοπόρο Διαγόρα (1-1), με εκείνο το γκολ του Ηλία Δήμου στην τελική ευθεία του αγώνα, που χάρισε τον πολύτιμο βαθμό στους ερυθροκίτρινους, αλλά το σημαντικότερο έκοψε το σύντομο νικηφόρο σερί των γηπεδούχων.

Σημειωτέον, ο Ηρακλής ξεκίνησε με τρία εντός έδρας παιχνίδια και ρεπό, άρα ακόμη δεν έχει προλάβει να αγωνιστεί εκτός έδρας τη φετινή σεζόν (που να το πεις…) και θα το πράξει στον Βόλο με τον Αλμυρό, στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής.

Από τη στιγμή που οι ομάδες μας ξεκινάνε τη Δευτέρα τις προπονήσεις, αναπόφευκτα θα ξεκινήσουν και οι επίσημες υποχρεώσεις.

Το λέω γιατί τους έχω ικανούς τους ειδικούς ν’ αναγκάσουν τις ομάδες να προπονούνται καθημερινά (και να κάνουν τεστ κάθε εβδομάδα), μέχρι να …καούν στο ζέσταμα, αυτή τη φορά. Στη λογική ότι και χάρη σαν κάνουμε που προπονείστε, θέλετε να παίξετε κιόλας;

Μην το γελάτε, έχει συμβεί στην πράξη. Τα κορίτσια της Α1 Γυναικών στο Χάντμπολ πήραν το «Οκ» να επιστρέψουν στις προπονήσεις στις αρχές Γενάρη, κι έχουμε φτάσει 21 Φεβρουαρίου κι ακόμη το πρωτάθλημα δεν έχει ξεκινήσει.

Αυτοί οι άνθρωποι λαμβάνουν αποφάσεις που κρίνουν ότι είναι σωστές, χωρίς απαραίτητα να είναι οι σωστές, γι' αυτό και μέχρι να μετρήσεις μέχρι το τρία διαφωνούν σ' αυτά που έχουν συμφωνήσει λίγο πριν.

Για να ξαναγυρίσουμε στο ποδόσφαιρο, οι ομάδες της SL2 για να προλάβουν τα "ημερομήνια" έχουν γίνει «Βέγγος» και δεν έχουν πάρει ανάσα, παίζοντας Κυριακή-Τετάρτη, η FL που κάνει ήδη προπονήσεις αναμένει τη σέντρα και η Γ’ Εθνική, θα χρειαστεί κι αυτή ένα εύλογο χρονικό διάστημα 20-25 ημερών(;), για να ξαναθυμηθεί πώς είναι να κλωτσάς το τόπι.

Οσον αφορά το μπάσκετ, δεν καταλαβαίνω γιατί για παράδειγμα ξεκινάει η Α2 κι όχι η Β’ Εθνική (η Εύβοια εκπροσωπείται με την ΧΒΑ). Δηλαδή ποια είναι η διαφορά, ας μας βοηθήσει κάποιος. Τα παιδιά που παίζουν στη Β' Εθνική είναι κατώτερου Θεού;

Αντε στο ποδόσφαιρο, στις μικρότερες τοπικές κατηγορίες, που τα γήπεδα δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, να δεχτώ τις φοβίες των λοιμωξιολόγων και της κυβέρνησης ότι είναι δύσκολο να ελέγξεις την προσέλευση του κόσμου.

Αλλά στο μπάσκετ, ακόμη και στα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑΣΕ που λέει ο λόγος, που είναι κλειστά τα γήπεδα, τι ακριβώς φοβάται η επιτροπή;

Όπως και να ‘χει η είδηση της επανέναρξης των προπονήσεων στη Γ’ Εθνική δεν χωράει αμφιβολία ότι χαροποίησε προπονητές και ποδοσφαιριστές…Και τους φιλάθλους, μολονότι δεν είναι καλεσμένοι στο πάρτι.

Σίγουρα δεν συμβαίνει το ίδιο με την πλειοψηφία των παραγόντων, που δεν ξέρουν από που να το πιάσουν και που να το αφήσουν κι έχουν αναμφίβολα πολλά δίκια με το μέρος τους.

Ο (4ος) όμιλος του Ηρακλή Ψαχνών και της Αρτάκης είναι ο όμιλος (μαζί με τον 6ο) με τις λιγότερες ομάδες, ήτοι από 11.

Αν ξεκινήσει το πρωτάθλημα στα μισά Μαρτίου (λέμε τώρα), έχουμε να διανύσουμε άλλες 18 αγωνιστικές και σίγουρα με ορισμένες εμβόλιμες (όχι απαραίτητα πολλές) ο Ιούνιος είναι ένας καλός και ζεστός μήνας, για να πέσει η καρό σημαία. Να πάνε τα παιδιά ένα μήνα διακοπές και να γυρίσουν για την προετοιμασία της σεζόν 2021-2022.

Ίσως σε πολλούς διαφεύγει κάτι, το γεγονός ότι υπάρχουν όμιλοι στη Γ’ Εθνική με 16 ομάδες και σύνολο 30 αγωνιστικών, όπου εκεί τα χρονικά όρια είναι πολύ πιο ζόρικα. Και όπως τα μέτρα που επιβάλει –απλόχερα- η κυβέρνηση είναι οριζόντια, κάτι ανάλογο θα συμβεί και στο ποδόσφαιρο. Ή θα παίξουν όλοι με όλους με τον πατροπαράδοτο τρόπο ή θα γίνει ένας γύρος, (όπως ακούγεται), χωρίς να μου κολλάει και να μου ακούγεται λογικό.

Τις επόμενες μέρες θα αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι, για το πώς θα επιστρέψουν οι ομάδες στις επίσημες υποχρεώσεις τους, για το πώς θα κάνουν τα τεστ οι αθλητές, και για το πώς θα καλυφθούν τα έξοδα…

Και βασικά, αφού ...εδεήσατε και καταπιαστήκατε με τον αθλητισμό, ανοίξτε –με προϋποθέσεις- και τις εξέδρες στα γήπεδα. Δεν χάθηκε ο κόσμος να βρεθούν 100 και 150 άνθρωποι με μάσκες και αποστάσεις στους αγώνες του Ηρακλή Ψαχνών και της Αρτάκης, σε κερκίδες που έχουν μια άλφα χωρητικότητα και δεν είναι στρούγκες.

Για να μπορέσουν να πάρουν μια βαθιά οικονομική ανάσα και τα ταμεία των συλλόγων. Γιατί καλά (σ.σ. και ευχαριστούμε) είναι να λες «ξεκινήστε», αλλά για μπες λίγο και στα παπούτσια αυτών των παραγόντων, που μόνο δίνουν χωρίς να εισπράττουν από πουθενά. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Δεν αφήνουν κόσμο στη Super League και θα αφήσουν στη Γ' Εθνική; Πέρα απ' το ότι δεν είναι όλα τα γήπεδα ανθρώπινα, όπως αυτά των Ψαχνών και της Αρτάκης.

Απαγορεύεται η παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα και στον πρόσφατο αγώνα Κυπέλλου μπάσκετ Ηρακλής-ΠΑΟΚ στο Ιβανώφειο, τον οποίο παρακολουθήσαμε από την ΕΡΤ3, υπήρχαν κρεμασμένα πανό στο πεταλάκι και πίσω απ’ αυτά πρέπει να είχαν κρυφτεί καμιά 100ριά άτομα, που φώναζαν συνθήματα και έριχναν κλεφτές ματιές μέσα από τα πανό. Δηλαδή, γι' αυτούς που το επέτρεψαν, το πρόβλημα δεν ήταν ο συγχρωτισμός, αλλά να μην γίνουν αντιληπτοί. Ελλάς το μεγαλείο σου.

Μου θύμισε το εναρκτήριο παιχνίδι της χρονιάς για το Κύπελλο Εύβοιας Απόλλων-Λήλας στο βοηθητικό της Ερέτριας, που δεν διαθέτει εξέδρα με την έννοια του όρου κι έλεγαν ορισμένοι «δεν υπάρχει πρόβλημα, είναι δρόμος κι όχι εξέδρα, δεν απαγορεύεται να είσαι στο δρόμο». Δηλαδή ο κορωνοϊός κολλάει στην εξέδρα, αλλά όχι στο δρόμο.

Στη σχετική απόφαση για τη Γ' Εθνική αναφέρεται ακόμη ότι οι ομάδες υποχρεούνται να επιστρέφουν αυθημερόν στη βάση τους. Πάλι καλά που το αναφέρει δηλαδή, γιατί ο Ηρακλής Ψαχνών και η Αρτάκη είχαν σκοπό να ταξιδέψουν στο εξωτικό Μαρτίνο και στην μαγευτική Ευξεινούπολη και μετά το ματς, να καθίσουν για πενταήμερη.

ΥΓ1: Και την τελευταία ώρα της ζωής του ο Γιάννης Αγριόδημος βρισκόταν στο γήπεδο κι έκανε ατομική προπόνηση και συγκεκριμένα στο Πάρκο του Λαού. Επέστρεψε στο Βασιλικό για να βγάλει τα ποδοσφαιρικά και ξαναμπήκε στο αμάξι για να πάει στην εργασία του. Εκεί, μαύρο σκοτάδι έπεσε, κακά μαντάτα ήρθαν.  

ΥΓ2: Η ΕΠΣΕ έβγαλε ανακοίνωση για την αθωωτική απόφαση των Παπακωνσταντίνου (φωτό πάνω) και Κάμπαξη και ενώ γνωρίζουμε τον επίλογο της ιστορίας, παραμένει μια έκθεση χωρίς πρόλογο και κυρίως θέμα. Δυσκολεύομαι να κατανοήσω γιατί έπρεπε να περάσουν 23 μέρες, να μεσολαβήσει ένα εξώδικο, αλλά και μια συνάντηση των Παπακωνσταντίνου-Ρέτσα (σ.σ. γι' αυτό χιόνισε), για το αυτονόητο… Διαφορετική βαρύτητα θα είχε μια άμεση ανακοίνωση, αλλά η ΕΠΣΕ, είναι γεγονός ότι δεν επέδειξε αντανακλαστικά και πνίγηκε σε μια κουταλιά νερό, τη στιγμή που ο Παπακωνσταντίνου είχε ξεκαθαρίσει εξαρχής τη θέση του, για το τι θα συνέβαινε με την ...ηθική επιστροφή του. Και είμαι σίγουρος ότι ΔΕΝ θα εμφανιζόταν ανακόλουθος. Πολλώ δε μάλλον, όταν υπάρχει μια σύζυγος και δυο μικρά παιδιά στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, που λαχταράει να δει.

ΥΓ3: Με 4-2-2-2 αγωνίστηκε λέει η Αϊντχόβεν στο Καραϊσκάκη κόντρα στον Ολυμπιακό και νομίζω ότι εδώ θα πρέπει να επιστρατευτεί ο Νίκος Κιαπέκος για να ...αποκρυπτογραφήσει τον σχηματισμό των Ολλανδών…

Επιστροφή